用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【怪獸家長實錄】神奇塗改液 band 3中學變band 1 ...
go

【怪獸家長實錄】神奇塗改液 band 3中學變band 1

中一派位7月7日已經放榜,學生今(9日)、明兩日須持派位證、入學註冊證到獲派中學註冊。「90後教師決戰怪獸家長」」版主戴Sir今早在facebook上發文指,有獲派band3學校的學生家長,用塗改液更改派位證的獲派學校名稱,試圖到其任教的新界區band1中學渾水摸魚代兒子註冊。

TOPick編輯中午向戴sir求證,證實事件屬實,且經他處理後已經大事化小。
戴sir表示,今天是中一新生註冊日,適逢他值班,在校務處負責解答新生家長的疑問,結果遇上「大怪獸」家長。

相片來源:fb截圖

根據戴sir在facebook的帖文,該名家長向戴sir投訴教務處的職員拒絕替其兒子註冊,戴sir查閱該名家長的文件後,發現獲派的學校並非其任教的XX書院,而是另一間中學,於是向家長解釋清楚原委,並教對方搭車前往獲派的學校註冊。該名家長卻指,

唔係喎,果間band 3 黎嫁喎,我個仔點會報band 3丫?我地小學老師都係話幫我地報band 1 果間。

戴sir對該名家長竟不知兒子報讀那間學校感到詫異,於是再看多次派位證、入學註冊證同成績表,「一睇d成績,得體育同常識有70字(編按:分)以上」,唯有再客氣地向對方解釋,學校只能根據教育局派發的文件註冊,將該名家長勸諭離開。

事件仍未完結,該名家長離開10分鐘後再次折返,並出示一張用塗改液更改過的文件,要求校務處職員註冊。戴sir形容自己那刻想起周星馳電影《國產淩淩漆》的那幕「你唔試下將麗晶大賓館BOOKING 張紙改做麗晶大酒店?」,立即趨前攔截,再次解釋文件上列明的獲派學校地址不符,豈料該名家長竟天真地反問:「咁即係要改埋(編按:地址)?」

相片來源:YouTube截圖

無可奈何下,戴sir最後安排該名家長母子二人到學校的貴賓室休息,再致電給獲派學校說明情況,由於新界區部分中學今年達成協議,不接受同區學生叩門,對方最後派出老師,將母子二人帶到學校註冊。

回覆:elbar 的帖子

新聞日日有,呢則勁有趣。:;pppp::;pppp:

王家爸爸  最好笑係佢問:咁即係要改埋?  發表於 15-7-10 20:57

係真唔係丫? 犯法架波!  

sjc, sjacs?

王家爸爸  之前有人估係官瑪同瑪中  發表於 15-7-10 20:54

醒目開學勳章

樓主用意非常好,看完輕鬆很多.

回覆:elbar 的帖子

睇1睇完真係Q左

真係笑料一則, 最尾哥段先係攪笑

姨???
X X X 書院 + 新界區 = ! ! ! ! !
姨?

:dadday:

回覆:【怪獸家長實錄】神奇塗改液 band 3中學變band 1

偽造文件,仲要貴賓式招待,專人接走,無天理

王家爸爸    發表於 15-7-11 16:55

香港人?(係香港人都應該知犯法架喎)

其實我唔太信。如果佢甘無知,識唔識用塗改液甘叻,仲要即刻去文具鋪買筆買塗改液。。。

家長塗改液改派位證 涉造假文件

日前有任教Band 1(第一組別)中學的教師於網上貼文,指周四中一註冊首日有獲派到Band 3(第三組別)弱勢中學的學生家長,以塗改液修改派位證上獲派學校的名稱,到該教師任教的學校「博懵」。事件引來廣泛討論,有網民質疑,該家長涉偽造文件,為何校方不報警處理。有校長指事件罕見,又承認報警與否,學校往往陷入兩難,冀家長勿以身試法,為子女立下壞榜樣。

facebook專頁「90後教師決戰怪獸家長」版主戴Sir前日發文,講述該名家長「驚人」舉動後,隨即引來廣泛討論,有人認為偽造文件是刑事罪行,校方應報警,「作為老師應該有責任話畀佢聽咁樣係偽造文件。」但亦有人認為,老師處理得宜,「無需要下下行到最後一步。」有網民打趣問該名家長「之後有冇乖乖地去註冊,定係聽日(昨日)改埋地址再嚟過。」戴Sir回覆指「如果佢聽日(昨日)嚟我一定向校方申請報警,雖然一定唔批之餘畀校長照肺(訓話)。」

學校有收生名單 難「博懵」

津貼中學議會主席林日豐認為事件罕見,又指學校處理中一註冊手續時,除了會看學生的派位證,學校亦有一份收生名單和學生編號核對學生身份,因此成功「博懵」的機會微乎其微。對於教師應否就事件報警,他認為學校會陷入兩難,一方面不能容許家長鋌而走險犯法,另一方面亦顧及到家長當時派位未如理想的感受而心軟。他呼籲家長不要以身試法,以免為子女立下壞榜樣。

教育局發言人回覆本報查詢,指局方有既定機制處理中一註冊事宜,並已提醒中學須按局方提供的《派位結果名單》,核對獲派學生的《派位證》,並收取獲派學生的《入學註冊證》。在沒有詳細資料的情況下,教育局不會跟進有關的facebook內容。

戴 Sir 另一篇有用文章:

[2015.07.07]今日升中放榜,祝福各位家長!
本人任職BAND 1 中學,年年都好多叩門表,但其實未睇表已經篩走一批學生。近年我見到唔少家長做錯事,令到小朋友冇得面試或者未面試已經衰左=[
若你有朋友需要叩門的話,歡迎你FORWARD/SHARE/TAG 俾佢地,請係叩門交表及面試果陣都要注意以下7項死罪:
1. 請勿送禮:除左紅酒香煙唔送得之外,亦唔好請將利是或西餅卡夾係申請表,近年太多呢d case,所以校務處收表時一定check。若發現份FORM附有金牛之類物體,校方反應就好似圖入面左邊果個人咁好無奈
,所以嘢會退番俾你之餘,小朋友一定會被列入黑名單;
2. 請收起電話:俾小朋友用電話玩GAME,老師見到即死;家長講電話激動太大聲,老師會定性你無家教即死;巴蕉扇果D都最好收埋啦^^。另外唔好拎你部電話ZOOM人地份申請表偷影,若要人不知,不要太低B;
3. 請勿要求小學老師陪同叩門:我知某D 弱勢學校(特別係村校),教職員會陪同家長學生叩BAND 1 門,但唔係間間小學都會咁做。千奇唔好係中學校園打電話番小學鬧D老師唔陪你黎,我地一聽到一定BLACKLIST;
4. 唔好插手面試:我知小學及幼稚園面試好多時係家長陪同,請勿強求家長陪同面試,就算學校俾你咁做都一定FAIL你;另外面試係冇得揀老師的;仲有,學校唔用普通話面試唔係歧視,千奇唔好因為咁而投訴,即死。補充多句,我知有學校會提供簡體版但果D我相信唔係BAND 1中學,大部分BAND 1學校中文卷係繁體字,切勿要求校方提供簡體版本,校方會拒絕之餘,你個機會亦會凍過水;
**請注意;小朋友面試完話你知表現唔好,請勿情緒激動甚至鬧老師。其實小朋友覺得IN得唔好啫,可能佢得左呢~你鬧一鬧得左都會變唔得~
5. 面試由入門口果刻開始:若你對校工講粗口或呼呼喝喝,又或者去到洗手間偷廁所紙、洗手液或整到好DIRTY,校工係知的。排隊交表時打尖一定係唔可以!我知條隊係好長,但因為校務處要CHECK清楚唔會收到任何禮物,俾D耐性。附加一句隨地吐痰都唔好丫,學校周圍有閉路的,THANKS!
6. 請勿交過厚CV (其實係叫PORTFOLIO):20張雙面已經係極限,我知好多家長聽D機構講CV至少50版雙面,其實中學係唔需要的;
7. 捉緊時間:我知某D 學校早去早著數遲去無料到,但千奇唔好將你架車亂咁泊係學校門口,甚至有D家長傻更更泊架車塞住前往學校出入口;另一個捉緊時間O既要點係今年屯門、沙田、東區和南區中學校長已經達成「君子協定」,不收同區叩門生。若你係上述區位叩門就快手D去其他學校,遲左去就可能冇左個機會~至於應否跨區叩門,有多個因素需要考慮,請預先同老師+屋企人+小朋友商量。