用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怪獸家長改校名博懵圖入Band 1
go

怪獸家長改校名博懵圖入Band 1 [複製鏈接]

【on.cc東網專訊】 今明兩日是中一註冊日,升讀中一的學生需須持派位證、入學註冊證到獲派中學註冊辦理註冊手續。但有任教中學的網民在facebook上發文,指有獲派band3(第三派位組別)學校的學生家長,竟然使用塗改液塗改派位證上獲派學校的名稱,企圖到該教師任教的新界區band 1(第一派位組別)書院「博懵」,希望兒子能成功「升呢」。
facebook「90後教師決戰怪獸家長」專頁版主戴Sir今早再次發文講述怪獸家長的「驚人」舉動。貼文指一名家長投訴學校教務處職員拒絕替其兒子註冊,其後戴sir翻查該名家長文件後,發現獲派的學校並非其任教的XXX書院,而是XXX中學,即時向對方解釋清楚,該名家長卻反問「唔係喎,果間band 3嚟,我個仔點會報band 3呀?」戴sir於是要求對方出示成績表,一看只有體育科和常識科有70分以上,根本是band 3的成績,唯有再次好心解釋,才請該家長離開。
可是,隨後就發生令人「跌晒眼鏡」的事,對方10分鐘後折返,並附上一張以塗改液改過的註冊紙,上面只是將中學更改為書院,就要求校務處職員為兒子註冊。戴sir形容自己想起經典電影中訂麗晶大賓館變成麗晶大酒店的做法。他指出即使改了校名,但學校地址仍然不符,該家長即時反問是否要「改埋地址」。
貼文最後交代他向該名家長兒子本來獲派的學校求助,成功「請走」當事人。有人就此向戴sir查證事件真偽,並獲對方確認。不少網民直言事件太誇張,認真是「為咗升band1,怪獸家長可以去到幾盡?連偽造文書都出埋」另有網民大讚發文者面對家長奇葩行徑,依然臨危不亂,但也有人認為他當時應報警處理。
據知該「怪獸家長」是一名操內地口音廣東話的女士;戴sir回應東網查詢時指,有關事件屬實,他已將事件大事化小。
律師黃國桐指,行使虛假文書屬嚴重的刑事罪行,最高可判處監禁14年。他認為事件不但涉及行使虛假文書,更涉及公眾利益,促請警方主動介入調查。
網民有話說
Man Man Tsang:間band3學校見到張改咗嘅文件唔知有咩反應......
Silvia Ng:可惜個學生連PE都冇band 1質素。
AliceBaby Woo:仆親個腦呀佢?
Chiu Chiu Lam:一日唔死一日都有怪獸新聞!
Jasmine Li:離晒大嫂喎,不如塗改入港大啦!

http://www.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150709/bkn-20150709175932988-0709_00822_001.html

anixon    發表於 15-7-10 09:58
王家爸爸  呢個世界,嘜人都有  發表於 15-7-10 09:26
王家爸爸    發表於 15-7-10 09:26
   0    0    0    0

就算收佢,小朋友都不會升呢,而學校的質素就會即時降呢。

害咗啊仔

唔怪獸,豬仔啫~~塗改液塗校名……下次佢唔好係十蚊紙上加多两个零就得嘞~我覚得佢真係应該報警。

王家爸爸    發表於 15-7-10 09:27

回覆:怪獸家長改校名博懵圖入Band 1

父母愛子女係好,但咁樣做法會害死仔女,我唔會笑該名家長,但用咁極端既做法會令小朋友以為任何事都可以走捷徑,band3學生又點?只要肯發力,而家都仲有得追,仲可以係未來日子轉校,一樣可以有好前途,但作為家長咁樣做法會教壞仔女!

咁都得? 其實中學都有收生學生既資料啦! 一對就知係咪啦? 佢真係以為呢度大陸咩?

好恐怖.....應該報警處理

王家爸爸  告佢偽造文件  發表於 15-7-10 09:28

醒目開學勳章

真係難以致信

回覆 kitkitmom901 的帖子

匪夷所思!呢度係香港,唔係大陸,應報警處理!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

聞所未聞, 學校揸正做可以報警處理

身教好重要, 父母都唔誠實, 點教仔女呀?!

ha8mo 發表於 15-7-10 10:02
有人估係觀瑪同瑪利諾中學

唔知堅定流
不是一間男校, 一間女校嗎 ?

ha8mo 發表於 15-7-10 10:16
你去搵觀塘區中學校網睇睇
明白了, 謝謝

回覆:怪獸家長改校名博懵圖入Band 1

不如改張六合彩啦!

kitkitmom901 發表於 15-7-10 07:46
【on.cc東網專訊】 今明兩日是中一註冊日,升讀中一的學生需須持派位證、入學註冊證到 ...
就算比佢過到關,對小朋友都未必係好事。

kitkitmom901 發表於 15-7-10 07:46
【on.cc東網專訊】 今明兩日是中一註冊日,升讀中一的學生需須持派位證、入學註冊證到 ...
期待下一篇 "90後教師決戰怪獸家長" 故事

上一篇轟動全城既"90後教師決戰怪獸家長"有以下內容

家長:我地話左唔買暑期作業,我地個俾$你買,你就唔應該收$啦。!
我:下?!

呢篇如果大家估計無錯呢, 係講緊觀塘個兩間個名好似既學校, 咁"作者"就真係失策, 証明咗佢講既只係"故仔", 穿煲了

呢篇中既"觀瑪"係男校, 又何來女生家長? 定係時光倒流N年前, "觀瑪"以前係中六中七會收女生, 不過2005年後就無再收啦!

而且, 有幾多間地區名校夠膽搵新仔負責中六中七既學生, 同埋中六升中七既學生, 會唔會仲話要做暑期作業呀?

不過, 多個故事睇下笑下無壞既!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

goodmama2003 發表於 15-7-10 09:58
夠姜嘅,
不如拿把刀指住校長問佢收唔收好過!
你唔好話唔夠姜, 之前有家長(不過唔係為註冊), 用摺櫈打到副校爆缸。
‹ 上一主題|下一主題