用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
樓主: LuckyFish
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

LuckyFish 發表於 15-7-14 21:19
我由此至終都是在問k和c的分別,然後講明我未學過phonics,再舉個例子我係連kat同cat都唔識分,而這個例子我 ...
咁你得到你想要的答案未呢?

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-7-14+21:19+我

原帖由 MrBeast 於 15-07-15 發表
咁你得到你想要的答案未呢?
得到了,謝謝,真的沒有什麼執著,各位get到個問題重點而又認真解答的jm其實一早已給了答案,唔該晒。

引用:唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個

原帖由 simonwan 於 15-07-14 發表
唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個原因系要消毒。好多香港人讀錯好多英文字的發音,包括我自己,以 ...
我哋細個無學什麼lPA,查字典只識查解釋,堂上聽老師讀完就將個字斬件,如information 咪 in-form-may-唇 4個音囉,記得有次在書店看到劉家傑老師的DVD,播出十個字叫你自己讀,心想好易啫,到他讀完一路滴汗,才知原來自已一路錯哂D重音,亦開始查字典了解多D,看到這個題目入嚟又學多D,thanks.

引用:我由此至終都是在問k和c的分別,然後講明我

原帖由 LuckyFish 於 15-07-14 發表
我由此至終都是在問k和c的分別,然後講明我未學過phonics,再舉個例子我係連kat同cat都唔識分,而這個例子我 ...
路過
car IPA發音為/ka:r/
而kat呢個字未被收入字典,人名除外,如要發音所有k音為/k/

c and k在發音上作為 均分別不大
其實英文老師冇錯

引用:Quote:原帖由+LuckyFish+於+15-07-14+發表

原帖由 Babyeddie 於 15-07-30 發表
路過
car IPA發音為/ka:r/
而kat呢個字未被收入字典,人名除外,如要發音所有k音為/k/
其實phoneme是基本的發音單位,之下仲有allopone,細分可以有不同,但又不是博士論文,而且不是很容易聽得出(有時入lab聼先分到)語言基本目的在溝通,可以正確99%表達意思便可
利申:學過IPA但一半比番教授

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+15-07-30+發表

其實phoneme是基本的發音單位,之下仲有allopone,細分可以有不同,但又不是博士論文,而且不是很容易聽得 ...
唔該晒:) 話說我坐言起行,走咗去上ipa, 6堂嘅課程到今日為止上咗一半,發現ipa同phonics真係兩回事,感恩開咗呢個post繼而認識咗ipa呢樣嘢,獲益良多,多謝各位意見

simonwan    發表於 15-7-30 02:47

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+15-07-30+發表

原帖由 LuckyFish 於 15-07-30 發表
唔該晒:) 話說我坐言起行,走咗去上ipa, 6堂嘅課程到今日為止上咗一半,發現ipa同phonics真係兩回事,感恩 ...
6堂?咁快,我學足3年!!!太多exceptions

引用:Quote:原帖由+LuckyFish+於+15-07-30+發表

6堂?咁快,我學足3年!!!太多exceptions
請問3年响邊度學?

回覆:LuckyFish 的帖子

大學

引用:大學 +

大學
即係讀u時其中有一科係ipa? 因為修讀語文嗎?

回覆:LuckyFish 的帖子

修phonetics語音學,IPA基本上是自修,因為只是一種紀錄語音的工具

回覆:學phonics應分辨k和c音嗎?

其實差不多比番哂先生

回覆:Babyeddie 的帖子

唉…我讀果科咪又係比返晒老師

‹ 上一主題|下一主題