用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
樓主: LuckyFish
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

ylmanhk 發表於 15-7-14 14:45
執着也不是人人有本事去執着。

我身邊多數最常執着於 IPA 嘅人仕為 言語治療師,點樣發音、點解發咗其他音,佢哋最清楚同執着。

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+1

原帖由 Letter_lalaland 於 15-07-14 發表
我唔係話你

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+1

原帖由 Letter_lalaland 於 15-07-14 發表
言語治療教人發音,當然是權威。但我仍然認為字典是最正確的音標老師。

送首歌給大家輕鬆下:

http://youtu.be/M1777CQSO_0

ylmanhk 發表於 15-7-14 16:12
我唔係話你

哈哈,我知道,我只係想話班 ST 真係日日都用 ,先係專家。
有機會我會去問吓佢哋C 同 K 嘅問題,
我相信佢哋會答到我,但最後一定答多句,夠用就得。

呢度有 luckyfish 可能講緊嘅例子
http://www.phon.ox.ac.uk/jcoleman/PHONOLOGY1.htm

呢個重有圖解 :-)
https://tkacmaz.files.wordpress.com/2014/02/allophones.pdf

呢啲字我平日用,但都唔多為意細節上嘅分別。
而家大家你一句我一句討論,
自己又學多咗嘢,多謝晒!

MrBeast    發表於 15-7-14 16:53

佩服佩服

唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個原因系要消毒。好多香港人讀錯好多英文字的發音,包括我自己,以前我以爲差不多D鬼佬實明,點知好多鬼真係唔明!我個代,缺少相關語言環境,唔好話發錯音,連好多英文中細微的發音差別都聽不出來。如果本身語言能力唔系甘強的話(我就系),唔學IPA,真係聽一萬次都唔知有什麽分別。靠香港D學校系多餘,大部分學校(尤其是官津學校)英文老師水平如何?大家心中有數。仲記唔記得十幾年前嶺南大學校長陳坤耀老婆要自己親自教大一英文,因爲佢話八成大學生(我信其他大學都差不多)連26 個英文字母都讀錯!

Letter_lalaland  香港人嘅"煲東瓜"更得人驚。  發表於 15-7-15 09:18

回覆:MrBeast 的帖子

其實我囝只係初學階段,佢係話k同c個元音發音唔同,我聽到佢發音有分別,我嘗試解釋吓個分別,佢發k係好似用氣聲讀“kat”,c係好似氣聲讀“car”, leap frog 我無坐定定陪佢睇,係佢睇完,又聽咗net teacher講,又聽咗phonics導師講,然後自己話我知佢得到不同資訊

回覆:學phonics應分辨k和c音嗎?

有無邊度學拼音介紹呢?

引用:唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個

原帖由 simonwan 於 15-07-14 發表
唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個原因系要消毒。好多香港人讀錯好多英文字的發音,包括我自己,以 ...
咪係囉,問吓問題學吓嘢又比人話執著,跟住又話執著都無資格,我自己細個無得學就話跟住老師自己併,而家個仔出去學,有疑惑,問清楚,咁都有得比人講,真係o晒咀。

引用:Quote:simonwan+發表於+15-7-11+01:21+系ph

原帖由 sophie1997 於 15-07-11 發表
說得好。香港父母實在太迷信phonics了。這也難怪,全球三大英語出版社投資那麼多在phonics教材,再加上連鎖 ...
agree

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:其實我囝只係初學階段,佢係話k同c個元音發

原帖由 LuckyFish 於 15-07-14 發表
其實我囝只係初學階段,佢係話k同c個元音發音唔同,我聽到佢發音有分別,我嘗試解釋吓個分別,佢發k係好似 ...
佢發k係「好似」用氣聲讀“kat”,c係好似氣聲讀“car”, leap frog 我無坐定定陪佢睇,係佢睇完,又聽咗net teacher講,又聽咗phonics導師講,然後自己話我知佢得到不同資訊 ⋯好似玩咗我哋成日⋯:;pppp:

引用:其實我囝只係初學階段,佢係話k同c個元音發

原帖由 LuckyFish 於 15-07-14 發表
其實我囝只係初學階段,佢係話k同c個元音發音唔同,我聽到佢發音有分別,我嘗試解釋吓個分別,佢發k係好似 ...
佢發k係「好似」用氣聲讀“kat”,c係好似氣聲讀“car”, leap frog 我無坐定定陪佢睇,係佢睇完,又聽咗net teacher講,又聽咗phonics導師講,然後自己話我知佢得到不同資訊 ⋯好似玩咗我哋成日⋯:;pppp:

引用:Quote:原帖由+sophie1997+於+15-07-11+發表

原帖由 moondream3003 於 15-07-14 發表
agree
phonics比d layman扮專家!😂😂

回覆:ylmanhk 的帖子

又唔使咁講。phonic 係教幼兒閱讀用的技巧,本身并唔係用來學pronunciation的。同IPA 的purpose 真係不同的,硬是用來比較,意義實在不太大。所以學phonic 要配合小朋友多聽,一D音我地分唔到是因為我地的耳自細訓練唔夠,所以要用IPA去幫我地。但小朋友自細聽多D,係會分辨到架。我仔對英文的音就比我sensitive 好多。

引用:又唔使咁講。phonic+係教幼兒閱讀用的技巧

原帖由 Lelemammy 於 15-07-14 發表
又唔使咁講。phonic 係教幼兒閱讀用的技巧,本身并唔係用來學pronunciation的。同IPA 的purpose 真係不同的 ...
係呀,比佢學phonics就係想佢識自己閱讀,同埋發音正確些

Phonic 係俾幼兒用的,自然要遷就易學易用的程度,而要犧牲一定的嚴謹度。正如大家唔會用評判文學作品的嚴格去評論小學或幼稚園語文課本吧?

引用:又唔使咁講。phonic+係教幼兒閱讀用的技巧

原帖由 Lelemammy 於 15-07-14 發表
又唔使咁講。phonic 係教幼兒閱讀用的技巧,本身并唔係用來學pronunciation的。同IPA 的purpose 真係不同的 ...
我絕對尊重phonics的老師及用家。我只是希望有人量力而為,執着、認真也要按部就班。成日講,kat同cat發音有分別?!phonics有能力分別嗎?我想就算字典的IPA音標及some natives都沒有問題,其分別也是不太重要吧。

我由此至終都是在問k和c的分別,然後講明我未學過phonics,再舉個例子我係連kat同cat都唔識分,而這個例子我只提了一次,係咪你睇咗好多次你就當我提咗好多次呀?我鬼知你咁勁都分唔到咩,我咪講咗我未學過所以唔識所以問人囉。問問題都要有本事,有本事駛鬼响度問咩?

LuckyFish 發表於 15-7-14 21:19
我由此至終都是在問k和c的分別,然後講明我未學過phonics,再舉個例子我係連kat同cat都唔識分,而這個例子我 ...

各取所需,找到適合自己嘅方法就是。
資源充裕,自己又覺得合適嘅送小朋友去國際學校甚至海外留學亦可;
覺得搵 NET 比較合適又得,最緊要合適自己之餘又對小朋友好(包括免受不必要嘅壓力)。

當大家都知道Phonics 拼到 7成左右,適合初學者同年幼小朋友學習外語;
家長要求精準 嘅發音系統用 IPA 亦係好嘅選擇;
兩者並無衝突。

‹ 上一主題|下一主題