用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
樓主: LuckyFish
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

bobbob 發表於 15-7-13 13:01
但樓主話2個/k/音係唔同喎,即係IPA都分唔到2個/k/音?

/k/
音就是 /k/ 音,並無「c果個 /k/音」同「k果個 /k/音」的分別,cat Kat (女子名Katherine的簡稱) 都讀 /kæt/ ,是絕對的同音字。/k/音的IPAsymbol 就是/k/,一般論到讀音時我們都會把那個音標放在 // []內,以便把字詞的讀音與拼寫區別開來的。

其實嚴格來說英文是沒有單一個音叫c音的,字母c拼出的基本音主要有兩個,一為/k/,俗叫hard c;一為/s/,俗叫softc

hard c(/k/) 出現在三個位置

1. 元音字母a, o, u之前 (call, cold, cut)

2. 輔音字母lr之前
(
climb,cry)

3. 元音之後
(
sac, picnic)

soft c(/s/) 則出現在元音字母e, i和半元音字母y之前
(
cell,city, fancy)

至於何以現時小孩子學的那些phonics課程都只集中練習hard c, 不大理會 soft c,我也感到大惑不解,祈望有識之士可以相告。

如得其情,則哀矜而勿喜。

醒目開學勳章

小謙伯伯 發表於 15-7-13 13:32
/k/
音就是 /k/ 音,並無「c果個 /k/音」同「k果個 /k/音」的分別,cat 和Kat (女子名Katherine的簡稱) 都 ...
相信呢度嘅家長都明白c有分soft (sounds like s) 同 hard (sounds like k),樓主講緊嘅係就算hard c同k都有啲subtle difference,不過連部份native speaker都話分唔到,所以先響度問下有無家長知。

引用:Quote:小謙伯伯+發表於+15-7-13+13:32+/k/

原帖由 bobbob 於 15-07-13 發表
相信呢度嘅家長都明白c有分soft (sounds like s) 同 hard (sounds like k),樓主講緊嘅係就算hard c同k都有 ...
老實說,樓主所言我是有懷疑。「phonics dvd已學識k和c的發音是不同的,加上學校外藉老師也有教到k和c是有分別的(發音同dvd一樣)」敢問是什麼DVD及學校?我也問過native speaker, 回覆也是沒有分別;而且IPA也説明沒有分別,有需要再討論嗎?

引用:Quote:bobbob+發表於+15-7-13+13:01+但樓主

原帖由 小謙伯伯 於 15-07-13 發表
/k/
音就是 /k/ 音,並無「c果個 /k/音」同「k果個 /k/音」的分別,cat 和Kat (女子名Katherine的簡稱) 都 ...
Soft c 是第二階教的,不是忽視

lui 發表於 15-7-13 20:37
Soft c 是第二階教的,不是忽視

啊,是這樣。我沒察覺phonics有提c/s/讀音,可能是因為沒有跟貼小孩子的功課也說不定,因為我的是侄仔侄女,功課我都盡量留給他們的父母粗心的。

如得其情,則哀矜而勿喜。

引用:Quote:小謙伯伯+發表於+15-7-13+13:32+/k/

原帖由 bobbob 於 15-07-13 發表
相信呢度嘅家長都明白c有分soft (sounds like s) 同 hard (sounds like k),樓主講緊嘅係就算hard c同k都有 ...
你說的就是我所想表達的,謝謝你。

引用:Quote:原帖由+bobbob+於+15-07-13+發表相信

原帖由 ylmanhk 於 15-07-13 發表
老實說,樓主所言我是有懷疑。「phonics dvd已學識k和c的發音是不同的,加上學校外藉老師也有教到k和c是有 ...
Dvd是Leap Frog. NET teacher是印度人但是英文native speaker(英文好聽, 沒有acent). 我打去ipa查詢課堂時有講埋呢件事,對方的解答是k和c是有分別的,有學過ipa的就知,而英國人大部分本身沒有特別學ipa,所以不知有分別。

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-7-13+08:30+無n

原帖由 simonwan 於 15-07-13 發表
都系一個星期一堂,全部得十堂左右,唔會花好多時間。反而在家練習要時間。初小才學ipa,小孩英文已有一定 ...
Thank you so much for yr opinion.

回覆 小謙伯伯 的帖子

小謙伯伯 發表於 15-7-13 13:32
至於何以現時小孩子學的那些phonics課程都只集中練習hard c, 不大理會 soft C

以前學校 用開嘅出版社 K1 - K3 課程 (book 1-5) 冇特別有一課 教 soft c

不過 我哋有用Letterland 字卡做輔助,所以喺K3 上學期會得閒講吓 ci/ce/cy 嘅故事同遊戲

引用:Quote:原帖由+bobbob+於+15-07-13+發表相信

原帖由 ylmanhk 於 15-07-13 發表
老實說,樓主所言我是有懷疑。「phonics dvd已學識k和c的發音是不同的,加上學校外藉老師也有教到k和c是有 ...
希望不要懷疑我會無聊作啲嘢上來討論。囝的英籍導師都是native speaker, 就係因為佢說沒分別我才想上來問吓有phonics底子的jm意見,如佢說的跟dvd和net teacher所說的一樣,我就冇乜好問了。我也說過我從未學過phonics,更遑論ipa,所以我真不知k和c的ipa是否一樣。

回覆 LuckyFish 的帖子

你查一下英文字典就知架啦

candy        http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/candy
kangaroo  http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/kangaroo

tic         http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/tic
tank      http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/tank
tick       http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/tick

circle      http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/circle
cycle      http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/cycle
centre    http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/centre

circus    http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/circus

回覆 Letter_lalaland 的帖子

拼音原意係輔助小朋友輕鬆閱讀
口音方面接觸越多就越似,而且語言本來就是活的,會受到文化交流影響,而且一直在演化

美加口音 c 同 k 大部分時間同音
英式以幾個主要拼音教材來看,就算唔同地區口音有輕微分別亦有機會被簡化/同化

C K 同音, 坊間接受到, 更何況若以英文辭典作為參考,係有跟有據,

女王口音是英國民眾最愛首選
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2785900/Posh-charming-Queen-s-English-favourite-accent-Received-pronunciation-comes-nine-ten-traits-looking-humour-try-Geordie.html

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-07-13+發表老

原帖由 LuckyFish 於 15-07-13 發表
Dvd是Leap Frog. NET teacher是印度人但是英文native speaker(英文好聽, 沒有acent). 我打去ipa查詢課堂 ...
你所講的Leap frog及印度人都不算什麼權威。就算真係有分別?!也不要太認真!(我學過IPA也有看過Leap frog)

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+0

原帖由 Letter_lalaland 於 15-07-14 發表

Totally agree, those only believe in phonics and use it as bible are completely ignorant. I think IPA is good enough standard in learning pronunciation; phonics are mainly for the foundation.

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+0

原帖由 Letter_lalaland 於 15-07-14 發表

Thank you

回覆:學phonics應分辨k和c音嗎?

原來是我太認真了😧  點都好,唔該晒各位用心解答的jm

引用:原來是我太認真了😧++點都好,唔該

原帖由 LuckyFish 於 15-07-14 發表
而我也不知誰才是權威,到底有誰能夠告訴我

LuckyFish 發表於 15-7-14 10:31
認真係好事。
而且你有勇氣問,我敢講有好多人未必發現C有輕重之分。

其實你問嘅亦正好俾大家一個機會去檢視自己對拼音嘅認知,
講真,你咁様一問其他jm 有嘅自己識IPA都特別去問朋友確認一下,
我自已都上網就你嘅問題爬文睇下係唔係有地方口音嘅差列;

再者大家能夠將各自得出嘅結果拎出嚟和平討論,係好事一樁。

我估英籍導師意思就是這樣,所以佢話無分別,而囝又只係k2,所以佢都唔解釋咁多住,講太多佢都未能明白

LuckyFish 發表於 15-7-14 10:36
而我也不知誰才是權威,到底有誰能夠告訴我

以國際音際 (IPA) 作凖,
把舌頭對口腔位置逐一列出,
而且不只限於英語發音。

請留意 英國口音 同 美國口音 嘅英語有差許分別,
但一本進階辭典應該會用 IPA 標示兩者發音

我個人認為 IPA 對於大部分初小或以下小朋友嚟講太悶冇義意,
反而phonics 可以即學即用,較為實際

‹ 上一主題|下一主題