用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

囝囝跟英藉導師學phonics, 導師教k和c是同一樣發音,因囝囝本身有看過phonics dvd已學識k和c的發音是不同的,加上學校外藉老師也有教到k和c是有分別的(發音同dvd一樣),所以囝囝覺得英藉導師教得不正確。我問咗英藉導師,佢話而家已無分,k和c發一樣音就ok了。本人從未正式學過phonics所以其實我本人都分不清k和c的發音的。請問懂phonics的jm, k和c的分辨重要嗎?個英藉導師咁講啱唔啱呢?

9    0    0    0

回覆:LuckyFish 的帖子

我理解係,一個音節由元音及輔音組成,例如 cat, c 係/k/ 輔音, at個 a 係元音。如果是用作輔音,c 同 k係一樣 係/k/ 音。但如果作尾就不同, mic 個c 唔係/k/,唔會大聲咁頂喉發「䞘」聲,同Mike 個k音不同。

Letter_lalaland    發表於 15-7-11 13:42

Most of the time 'c' sounds /k/ just like 'k'. But in some occasion, especially before 'i', 'e' and 'y', 'c' sounds /s/. As phonic rules are only general rules, there may have exceptions.

c 可以發
/s/  eg. cell, circle
/k/ eg. cut, cat

/ʃ/  eg. ocean, special
silent eg. muscle

k 可以發
/k/ king, cake, book
silent  knee, knock, know

英文發音有太多例外及可能性,有機會最好學埋IPA。

c 可以發
/s/  eg. cell, circle
/k/ eg. cut, cat
/ʃ/  eg. ocean, special
silent eg. muscle.

k 可以發
/k/ eg. king, cake, book
silent  eg. knee, knock, know

英文發音有太多例外及可能性,有機會最好學埋IPA。

回覆:學phonics應分辨k和c音嗎?

Thanks for all the reply.
想問吓你哋意見,個英藉導師咁教其實係咪反映咗佢教得hea呢?

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-7-10+23:09+編

原帖由 simonwan 於 15-07-10 發表

c 可以發
唔該晒詳細回覆,請問什麼是IPA? 哪裡有得學?

LuckyFish 發表於 15-7-11 00:36
想問吓你哋意見,個英藉導師咁教其實係咪反映咗佢教得hea呢?

...

系phonics 本身根本唔嚴謹。系外國,phonics 原意系比小孩學閲讀,小孩到四五歲母語已經無問題,學了phonics 后,他們看到一個字就從發音知道是指哪個字,這樣他們就能夠自己閲讀。phonics 原意不是學發音、默書及串字的。這些衹是副產品。因爲英文有太多例外,串字或發音時有很多字還是要死記的。

Letter_lalaland  同意  發表於 15-7-11 13:43

LuckyFish 發表於 15-7-11 00:37
唔該晒詳細回覆,請問什麼是IPA? 哪裡有得學?
國際音標。唔貴,整個課程都系千幾銀。小孩無很好的英文語境的話,值得學。上網search 就找到。

引用:+本帖最後由+simonwan+於+15-7-11+02:40+編

原帖由 simonwan 於 15-07-11 發表

LuckyFish 發表於 15-7-11 00:36

...
比我揀西人net老師就要較生動和fun,或者你find out more abt ipa, 看看是否較meet 到你expectation, 唔建議和phonics一起學,免得混gnou, 到時兩頭唔到on , 棧搞

回覆:學phonics應分辨k和c音嗎?

冇分別⋯

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-7-11+00:37+唔

原帖由 simonwan 於 15-07-11 發表
國際音標。唔貴,整個課程都系千幾銀。小孩無很好的英文語境的話,值得學。上網search 就找到。 ...
Thank you.

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-7-11+00:36+Tha

原帖由 MrBeast 於 15-07-11 發表
比我揀西人net老師就要較生動和fun,或者你find out more abt ipa, 看看是否較meet 到你expectation, 唔建 ...
Thanks.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-07-11+發表比

原帖由 LuckyFish 於 15-07-11 發表
Thanks.
囝升k3,學ipa會太早嗎?一般男仔幾歲適合開始?

MrBeast  不知道,因不會去學ipa  發表於 15-7-11 17:05

其實小朋友已經學緊phonics, 陪佢睇多D書應比馬上又學IPA好。佢宜家需要學識apply phonics rules and really use it. 學IPA 要查字典找到個字的IPA 讀音才會讀,同phonics 用general rules 去估一個字的讀音不同。用phonics 是用前文后理加圖畫和讀音去估,令小朋友唔使成日停低查字典,有助培養閱讀興趣。大D先學IPA都唔遲。

此外,有好多好經常用的字係apply唔到phonic rules 㗎,i.e. Was, once, the, know, etc. 呢D字通常係sight word, 即係唔好去拼,要睇一眼就認到。呢D字睇多D書,可以容易D記到。phonic + sight words 兩樣合埋先幫到小朋友reading.

simonwan 發表於 15-7-11 01:21
系phonics 本身根本唔嚴謹。系外國,phonics 原意系比小孩學閲讀,小孩到四五歲母語已經無問題,學了phoni ...
說得好。香港父母實在太迷信phonics了。這也難怪,全球三大英語出版社投資那麼多在phonics教材,再加上連鎖英語學校以此作招倈,讓父母給子女兩歲開始便送子女學phonics,誤信以為phonics是學好英語的第一步。其實,孩子上了小二便開始發覺phonics沒有作用,因為英語發音和拼字有太多的exceptions。一些phonics敎的字或砌成的短句,為了將就發音,根本在現實生活完全不會用到。其實大多數外籍老師都不懂phonics或IPA,phonics只是看著敎材才唸口黃給學生聽, 而懂IPA的老師都是在大學上過語言學課才懂。小朋友學英語最有效的方法還是多聽多說多閱讀,要在一個活學活用的環境才會產生興趣,知道甚麼是long vowel或short vowel作用不大,因為慢慢會發現單看拼法不能確切肯定是long或short,long 又有幾long,short 又有幾short,再加上regional accents,每一處人士的發音也有少許差別, 困惑便更多了。

回覆:sophie1997 的帖子

大家確實不用盲目地學phonic. Phonic 并不是學英文的唯一途徑,但不失為一個好的工具。以我個人經驗,我仔學phonic時,我有去了解過phonic的用處同局限性。phonic 其實主要係英語國家推動幼兒閱讀時推廣的一種方法。對英語為母語的小朋友來說好多詞語都耳熟能詳,但剛開始學習閱讀而未能match 到文字。所以用phonic 拼音確能幫助佢地match 同開始閱讀。又由於phonic 並不是英文造字法規,而只是一些歸類出來方便小朋友使用的方法,自然缺少嚴謹性。所以,如不能配合讓小朋友多聽英語節目加多閱讀,學phonic 自然意義不大。

回覆:sophie1997 的帖子

等小朋友大些覺得phonic已經不能幫助閱讀時才開始學IPA 也可以。我覺得phonic 和IPA都只是工具,各有優劣。主要是了解其優劣後,睇下邊個適合自己的小朋友。

‹ 上一主題|下一主題