用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 呈分試
go

呈分試 [複製鏈接]

今日呀仔收到成績表後發現音樂科寫「C」,但是他明知到自己是有76分的,是「B」才對,所以就問了呀sir, 後來呀sir回覆我是因為要呈分所以尾數要5/0,咁所以小朋友的分數就由76變成75,即是會跌去C了,我聽後覺得極不公平,為何應得既76分無端端會被貶?咁如果83分就會加到85變「A」,咁成績表上就有個「C」出現了,更何況小朋友分數是B,有無家長試過?我可以點處理,好無助!

60-75是C
76-84是B
85-100是A

Yanamami  視艺都係禁处理  發表於 15-7-9 21:41
   0    0    0    0

點會尾數會係0/5 架, 真係第一次聽
呈分試好重視果一分, 會高一個grade架

little_yolky  術科全部係咁  發表於 15-7-10 09:28

引用:+點會尾數會係0/5+架,+真係第一次聽呈分試

原帖由 kayi0556 於 15-07-09 發表
點會尾數會係0/5 架, 真係第一次聽
呈分試好重視果一分, 會高一個grade架 ...
術科就會係咁呈,我都係今日先知

引用:今日呀仔收到成績表後發現音樂科寫「C」,

原帖由 sukihung 於 15-07-09 發表
今日呀仔收到成績表後發現音樂科寫「C」,但是他明知到自己是有76分的,是「B」才對,所以就問了呀sir, 後 ...
吓?學校沒有之前告知家長?極不公平!

之前呢度有帖提过啦~~

教統局係咁規定架,間間學校都一樣,唔使執著,我仔學樂器5年,校際攞獎,五年級第一次音樂成績都係c,因為係代課老師評嘅,第二次先正常返,因為佢樂理都滿分架。

引用:教統局係咁規定架,間間學校都一樣,唔使執

原帖由 978212 於 15-07-09 發表
教統局係咁規定架,間間學校都一樣,唔使執著,我仔學樂器5年,校際攞獎,五年級第一次音樂成績都係c,因為 ...
我其實係介意佢成績表上面應得嘅「B」down咗我變成「C」囉

基實會唔會四捨五入會好d,  6-9字尾升0字尾, 1-4字尾就落返0字尾, 咁會唔會公平d

sukihung 發表於 15-7-9 21:28
我其實係介意佢成績表上面應得嘅「B」down咗我變成「C」囉
唔好咁介意, 唔止呈分, 我哋由小一開始已經咁計了。因為我哋術科係5分一跳, 但音樂考得好細, 連平時分有5個分, 每個20分, 所以76, 77會變75, 78, 79會變80, 我哋75-80係B, 原本都唔知係咁, 阿女上學期音樂跌咗10分, 由85-75, 我同音樂老師了解後先知係咁計, 佢其實係77分, 所以成績表寫75。

引用:Quote:sukihung+發表於+15-7-9+21:28+我其

原帖由 little_yolky 於 15-07-10 發表
唔好咁介意, 唔止呈分, 我哋由小一開始已經咁計了。因為我哋術科係5分一跳, 但音樂考得好細, 連平時分有5個 ...
但是你們學校75都是B,但我們學校75就是C,表績表只有一科C多難看,果種被down的感覺

sukihung 發表於 15-7-10 10:59
但是你們學校75都是B,但我們學校75就是C,表績表只有一科C多難看,果種被down的感覺

...
高年班係慘D, 因為寫grade, 無端端整個C。但我哋低年班係寫實分, 你唔好話, 當時我見到個75, 差D想暈咗, 佢最差既體育又係75, 音樂都係75, 我完全接受唔到, 所以先會同老師了解, 然後知道原來係77變咗75。果時都好傷心下。

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-07-10+發

IloveJJ 發表於 15-7-10 11:47
我地學校70-79都係C,我仔普通話口試13/14,筆試40/50,但平時唔出聲唔答問題,結果差啲啲,都攞咗C!其實呈 ...
考自行同叩門時, 要show成績表, 的確有啲唔好睇

回覆:呈分試

學校回覆沒有不公平情況

唔好意思牙,各位家長,本人女女今年升小一,見到好多人說呈分試,我想問下係咩黎??

marychanchan11 發表於 15-7-10 17:11
唔好意思牙,各位家長,本人女女今年升小一,見到好多人說呈分試,我想問下係咩黎?? ...
吓??????????????

係升中既依據, 小五最後一次試, 同埋小六頭兩次, 加埋三次試, 呈中英數常音樂視藝, 有D學校會多呈一科如聖經, 呈分比例係999632, 即中文分X9倍, 如此類推。但係個分數係要搞一輪標準分, 再去教育局map師兄師姐個Pre-S1排名, 到最後, 先至出banding。真實banding教署唔會講人知 學校好既就會根據往績估俾家長知, 因為佢哋起碼知道個呈分排名, 但聽講有D學校唔多講, 要家長自己估。

little_yolky 發表於 15-7-10 17:28
吓??????????????
喔,唔該哂你,即係如果成績唔好banding就底啦,我想問小六派位係睇個分嗎??

marychanchan11 發表於 15-7-10 17:39
喔,唔該哂你,即係如果成績唔好banding就底啦,我想問小六派位係睇個分嗎?? ...

係排名!

自行:學生全港排名+面試表現
大抽獎:學生全區banding+運氣+阿媽選校策略

回覆:sukihung 的帖子

幸好只是音樂科

Yanamami  視艺都係~  發表於 15-7-11 17:10
‹ 上一主題|下一主題