用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2015官塘瑪利諾書院交流區(男校)
go

2015官塘瑪利諾書院交流區(男校) [複製鏈接]

阿囝今年派左入去呀,有冇在讀或剛升讀的家長一齊交流吓

4    0    0    0

引用:阿囝今年派左入去呀,有冇在讀或剛升讀的家

原帖由 TAKTAKB 於 15-07-09 發表
阿囝今年派左入去呀,有冇在讀或剛升讀的家長一齊交流吓

你好,小兒今年也是升讀觀瑪中一,以後請多多指教.

引用:你好,小兒今年也是升讀觀瑪中一,以後請多多

原帖由 amy997 於 15-07-21 發表
你好,小兒今年也是升讀觀瑪中一,以後請多多指教.
有冇参加暑期班呀?

有,參加英語興趣班.佢話同British Council大致相同.但無須回家做功課.你小朋友有冇參加暑期班?

引用:有,參加英語興趣班.佢話同British+Council

原帖由 amy997 於 15-07-22 發表
有,參加英語興趣班.佢話同British Council大致相同.但無須回家做功課.你小朋友有冇參加暑期班? ...
我仔都有上呀,呢個暑假好似冇得抖,成日要返校上課,拿書,拿校服.....btw,你仔自己上學?我仔系自已上學,成日話羡慕同學有家長去凑这放學,但我抽不到身,無奈

是,他自己上學,下課和同學一起–乘巴士回家.星期五買書和取 校簿 .你是否訂購在學校提取.如果全部訂購,一個小朋友攞都甚感吃力.希望明天沒有雨落

引用:是,他自己上學,下課和同學一起–乘巴士回家

原帖由 amy997 於 15-07-23 發表
是,他自己上學,下課和同學一起–乘巴士回家.星期五買書和取 校簿 .你是否訂購在學校提取.如果全部訂購,一個 ...
我仔有個同學仔系家長凑放假,有時可搭順風車回家

回覆:TAKTAKB 的帖子

星期六家長要去學校嗎?

回覆:2015官塘瑪利諾書院(男校)

小兒今年小五,官瑪係我其中一間心儀嘅學校,請問你囝囝全級排名幾多才有機會入到?另外,是否選作第一志願才有機會呢?請指教

回覆:BabyCannan 的帖子

Me too.
我都想知道!

回覆:2015官塘瑪利諾書院(男校)

自行全in.自行收40人。如果你是余校長
有250人在自行時。你都會收最好成績頭40人。 至於在大抽獎時甲1 乙1 都寫觀瑪。博一博。至於乙2 選觀瑪唔知有冇人中過。如果在2016年9月升中學。Pre-s1成績 是睇2014和2012這兩年。所以一定要問老師上年師兄師姐同自己小朋友的名次 派邊間中學

很多人都會揀聖言首選,大家可否分享一下點解選觀瑪,有什麼優勝之處?謝謝

醒目開學勳章

維尼熊pooh 發表於 15-11-14 18:12
很多人都會揀聖言首選,大家可否分享一下點解選觀瑪,有什麼優勝之處?謝謝 ...
我都想知, 有無人可以講吓? 唔該.

觀塘男校b1得兩間.論名氣.校舍.dse成績一定選聖言.而兩間開放日我兒也去了兩次.分別是五年級與六年級.最後用家選了觀瑪.我問他何此決定.第一 他感覺觀瑪不會太大壓迫感.校長和老師友善.弟二 是 升上中四 選科問題.

回覆 amy997 的帖子

終於有人回覆,謝謝你,你說選科問題,可否分享是什麼?

請問九龍城band1尾band2頭+學界游水有獎自行選此校有無機?
學校有無規定學生要學樂器或運動?

你好, 小兒今年九月升中, 他的心水是呂郭第一, 觀瑪第二, (當然同我的心水相反)
可否給些意見??
另外想問觀瑪有無適應班或bridging course? Thanks

觀瑪同學一定要自動波.學校唔會太谷.又有夏令時間  (放1.20分).

功課寥寥可數.又好少Quiz..(至少我在家甚少見我兒做功課.和温習)

適應班在暑假進行.會在你注冊時師兄向你介紹.參加屬自願.

amy997 發表於 15-11-23 14:27
觀塘男校b1得兩間.論名氣.校舍.dse成績一定選聖言.而兩間開放日我兒也去了兩次.分別是五年級與六年級.最後 ...
請問妳仔仔的
升上中四選科問題 (他很成熟喔, 知道自己的需要)... 是指甚麼? 可以分享嗎?

‹ 上一主題|下一主題