用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 循道成績係咪下滑
go

循道成績係咪下滑 [複製鏈接]

有傳循道升中派位麻麻,成績下滑?但參考過去幾年後,的確就一般!點解?

1    0    0    0

Dear Lamar,
I don't think so!

SK3

點解會咁問? 據聞今年p6 學生家長話派得唔錯.

回覆 lamar 的帖子

你從何得知今年升中派得差呢? 我女係今年小六生,以我所知有101人自行或派第一志願,19個入了直資(聖保羅男女/協恩/啓思/匯基(東九龍)/崇真/培基等),亦有自行入皇仁/喇沙/St joe/ 英華女校/華英/體藝/聖芳濟/銀禧/丘中等,亦有派九華/油真/伊中等,由於有循中back up, 好多家長在乙一為求保險會放循中在乙一,以免無咗直屬位,你見他校派得好係因無直屬中學,無負擔,可勇敢選校!

deltasigma  正解。   恭喜今屆學生。  發表於 15-7-9 19:14
vckchoy    發表於 15-7-9 16:43
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

回覆:Crabtree 的帖子

可能係,但我只是在人家裏盜聽途說!無心冒犯,不要起火,只係對此校比同區他校有說一般,實看有點未及其名氣!不明白所以有此問,實在罪過!

同區學校好多都精英制。我地唔搞精英班,個個都噤教。
名唔名氣?人地講嘅姐!

今年朋友個仔自行入喇沙

悠揚  叻仔  發表於 15-7-13 11:59
vckchoy    發表於 15-7-11 00:10

其實循小是一間好好的學校, 不攪精英制, 讀書氣氛好但沒有學業上的惡性競爭. 由於有循中直屬, 所以好多小朋友都直升, 因而被人感覺沒同區學校派咁多名校啫.
13-14年循中升 local degree 比率有55%, 13%overseas, 表現非常好.   

回覆:循道成績係咪下滑

正如樓上Crabtree 所言,今年派位好好喎!之前的師兄師姐表現也亮麗!

悠揚 發表於 15-7-13 11:59
其實循小是一間好好的學校, 不攪精英制, 讀書氣氛好但沒有學業上的惡性競爭. 由於有循中直屬, 所以好多小朋 ...
請問"13-14年循中升 local degree 比率有55%, 13%overseas"呢D資料係邊度搵番嚟呢?

悠揚  在循中的年報中找到  發表於 15-9-7 08:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

其實係循中校長對循小的升中簡介會內比我地睇。
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 15-8-29 07:15

其實係循中校長對循小的升中簡介會內比我地睇。
原來如此,因為我見佢所有公開既文件中都無提過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

有架, 在循中年報 (或其他刊物) 中有圖表清楚顯示, 但要找一找, 我有一日好得閒一份一份睇見到的, 但唔記得左係邊份publication.

悠揚 發表於 15-9-7 08:32

有架, 在循中年報 (或其他刊物) 中有圖表清楚顯示, 但要找一找, 我有一日好得閒一 ...
係校網搵到既資料, 暫時見唔到有.....

hkpapa852, 為左你, 我特登花時間上去找返出來 :

School Report 2013-2014:

http://www.mckln.edu.hk/school_plans&reports/School_Report_2013-14.pdf  Page 18

悠揚 發表於 15-9-7 15:19

hkpapa852, 為左你, 我特登花時間上去找返出來 :
謝謝!

我真係睇漏眼, 我睇完P.12見到個3322率就以為後面再無入U既統計

循中2014年既成績比2013年好好多, 入讀local degree由38%升到56%.... 非常利害!

循中一向給 85%直屬位予循小學生, 有些更是循小band 2學生, 升u 率呢幾年都持續上升, 可見循小學生的質素不俗. 將來脫龍, 盡收band 1 生, 循中有野心要更上一層樓. 我個人都喜歡循中, 放學時在油麻地見循中放學, 男男女女都很樸實,

不知是否因為將來脫龍無左back-up, 循小整體課程都緊密左, 以為初開學可以 hea 小小, 下星期已經要背書及有默書了.  

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 循中一向給+85%直

原帖由 悠揚 於 15-09-08 發表

循中一向給 85%直屬位予循小學生, 有些更是循小band 2學生, 升u 率呢幾年都持續上 ...
但係你小朋友果介也未轉直資呢,為何要咁谷呢?
想了解多d

回覆 Smallraindrop 的帖子

我相信是學校為提升整體水平而準備,  每年提升一些, 總好過脫龍後一次過谷成績, 學生老師也要有適應期.

循道有不少家長都是老師, 據他們的睇法, 循道的學習水平偏高, 特別是數學都幾深.

引用:回覆+Smallraindrop+的帖子 我相信是學校

原帖由 悠揚 於 15-09-15 發表
回覆 Smallraindrop 的帖子

我相信是學校為提升整體水平而準備,  每年提升一些, 總好過脫龍後一次過谷成績 ...
Hi would like to get more understanding about this school from you

I will pm you pls share your comments
Thanks

‹ 上一主題|下一主題