用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生? ...
go

請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

如題

王家爸爸  分數唔係重點,排名先係  發表於 15-7-10 15:58

引用:如題

原帖由 taifiona 於 15-07-08 發表
如題
睇人數,各band各佔1/3

如果學校考第一都係得82,甘7x可能係band 1.樓主問學校最安全。仲有,呈分計法唔係用平均分,計法亦未必同平時排名次相同。

回覆:請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

最好係睇下你間小學派位結果,再去計算自己嘅成績。真是不能一概而論。比較多幾年,當年我都係咁樣睇而大約估。我女都試過7x平均分。

回覆:brianshe 的帖子

睇下係邊間小學

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

分數不是很重要,名次重要得多,而學校過往派位情況更是最重要的參考指標。

hapigpig  同意,我成日話我求學不是求分數,而是求名次的  發表於 15-7-10 13:45

我諗好難band1, 以我小朋友讀過的兩間學校, 都應該係band2, 甚至band3

saikueny2k  同感!  發表於 15-7-10 20:05
王家爸爸  老實講,好可能係Band3。  發表於 15-7-10 16:09

回覆:請問係band 1小學,但平均分得7x幾,算是band 幾學生?老師評

Band 1小學,如果平均分得7x,
應該係band 3~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

looking 發表於 15-7-8 19:20
睇人數,各band各佔1/3
叫得band 1學校點可能得1/3?

little_yolky 發表於 15-7-10 09:45
叫得band 1學校點可能得1/3?
YES不止1/3

我女一線小學(叫做係)...全級123人. 今年一半人入BAND 1 校

brianshe  可以去校官網睇下, 60人以上派band 1, 全級130人左右. 可能唔夠一半卦, 全級123人   發表於 15-9-21 13:37
brianshe  唔出奇,舊年都過半入band 1  發表於 15-7-11 01:15
王家爸爸  軒下應該唔夠一半  發表於 15-7-10 21:30
hkpapa852  軒下?  發表於 15-7-10 16:10

不知樓主所指的 b1 小學如何界定。

認識一所地區熱門津校,肯定排不上神校的等級,平均分 8x,老師說是2尾3頭。

平均分80尾90頭的,老師叫報 band 2。

我間叫B2了

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-7-10+09:45+

原帖由 sue_ki 於 15-07-10 發表
YES不止1/3

我女一線小學(叫做係)...全級123人. 今年一半人入BAND 1 校
1/3按教署對普遍學校分配的定義。
一些地區名小學,band1的人數會多過1/3。band 1人數佔多少則要看學校歷年派入band1人數作參考。
有些小學參考過去學生派位的結果作計统計,並將每年學生的成績作參考,就會知道小朋友大概屬於咩Band ,所以成日聽到老師估錯Band,因為老師本身都唔清楚,在乎學校有否做詳細的資料。

taifiona 發表於 15-7-8 19:01
如題

建議你睇呢個LINK,唔好犯同樣錯誤:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3086664&extra=page%3D1

looking 發表於 15-7-10 15:49
1/3按教署對普遍學校分配的定義。
一些地區名小學,band1的人數會多過1/3。band 1人數佔多少則要看學校歷年 ...
所以我覺得學校老師校長既經驗好重要...包括分BAND同埋填表策略

引用:Quote:looking+發表於+15-7-10+15:49+1/3按

原帖由 sue_ki 於 15-07-10 發表
所以我覺得學校老師校長既經驗好重要...包括分BAND同埋填表策略
同意

要睇名次 一線小學如油天小 全級一百名都還是band1 普普通通的小學 可能是頭30%是band1

同意睇名次先有用,好似我仔間小學,經驗係基本全級排40内會入band1中學!入到40名内先有入band1的希望……