用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田Band 3學生,大圍五育定大埔三育?
go

沙田Band 3學生,大圍五育定大埔三育? [複製鏈接]

我仔band 3頭成績,
派到13志願大圍五育,(中中,津校)
叩到大埔三育! (英中,直資$650月)

原本五育就band 3頭,
岩岩早幾分鍾前收到朋友電話,
佢教大埔中學,
佢剛剛學校開完會,
收到風五育岩岩升到band 2!
佢話band 3升到band 2的話,
學校要附出好多努力先升到,
同埋投放好多資源放學生身上。

三育就多外藉老師教~
如果唔係我朋友之前推薦三育我叩門,
我係完全唔會考慮呢間,
因為大家都知佢以前都好出名下~

問題係我仔中文科成日60分左右,
有時仲唔合格添!
英文就唔差,keep 到A~B,
英作都有A添!
數學原本都係永遠唔會超過70分,
呢半年補埋數都升到有80~90分!

我問佢想讀英中定中中?
個衰仔緊係答中中架!
我怕如果中中的多話,
怕連英文叫做好少少都會冇埋咋~

如果你地會點揀?

1    0    0    0
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

回覆 tiffany_wong23 的帖子

我上年去參觀過呢間學校,雖然係中中,但係佢地都有英文班,同埋攪好多英文科既野,因為佢想升 banding, 個校長都幾後生,應該40幾歲左右,好有熱情同活力,我自行都揀左佢第二架,不過我地入到第一志願!我自己就會比個仔決定,因為讀嗰個係佢。我自己中學都係大埔讀,三育都出晒名壞,可能依加變好就唔知,其實仲有時間咪帶阿仔去睇下呢兩間學校囉,有時聽日講都唔夠自己去睇既好

同樣直資 為何不考慮羅定邦

回覆:tiffany_wong23 的帖子

大圍五育真的band three黎講算是不錯!
利申:我住大圍,在沙田張大。

回覆 Fanny_ma 的帖子

想了解下羅定邦,謝謝小朋友明年升中

引用:同樣直資+為何不考慮羅定邦

原帖由 Fanny_ma 於 15-07-08 發表
同樣直資 為何不考慮羅定邦
羅定邦佢一定入唔到~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

大埔三育這兩年增值很厲害 去年有9 係最高的增值級數
五熟五育 唔知道去到band 2 未

Doreenbb 發表於 15-7-9 09:51
回覆 Fanny_ma 的帖子

想了解下羅定邦,謝謝小朋友明年升中
羅定邦 未轉直資前是大埔Band1之一
奈何出生率下降 學校為保新生質素 轉為直資模式辦學

轉制直資後,學校儘力打造關愛校園

聘請國際化教學團隊 投放大量資源把學校辦好

羅定邦英文科更是賣點之一 , 過往幾年文憑試合格率均在99%以上

整體成績則與救恩相若

引用:我仔band+3頭成績, 派到13志願大圍五育,

原帖由 tiffany_wong23 於 15-07-08 發表
我仔band 3頭成績,
派到13志願大圍五育,(中中,津校)
叩到大埔三育! (英中,直資$650月)
我住大埔,在街上見三育中學的學生都壞。但在大埔區,有幾間津中(如佛教大光)比三育的學生壞更多。

見五育學生都規矩,冇飛型青年,早上老師會出門口在附近監督學生上學情況,覺得學校緊學生。利申附近學生家長。

大埔三育半英中, band3生抵讀啦.
‹ 上一主題|下一主題