用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院
go

港大同學會書院 [複製鏈接]

有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門?
有冇人昨天去交表?
有冇人昨天可以面試?
有冇人昨天或今天收到offer?
好鐘意呢間

2    0    0    0

有唔少B1頭/中,被港大同學會書院收左無去註冊,如果呢班人派得唔好,可能會返叩。情況有啲似SPC。

回覆:王家爸爸 的帖子

反叩還有機會嗎?
還是我呢D有誠意機會大?
好困惱

回覆:王家爸爸 的帖子

其實當初港大已收,吾係應該要填放棄統一派位,但點解又可以派位呢?

王家爸爸  已收,但係唔去註冊  發表於 15-7-10 13:25

回覆:港大同學會書院

請問知吾知約收幾多外來人?叩門位約多少?

http://hk.myblog.yahoo.com/

回覆 pmlai 的帖子

我今日去註冊, 見到有學生interview.  如果你小朋友呈三同畢業試考得比之前好, 你不妨再試啦.  

佢地應該係放棄港同先, 然後參加派位, 咁如果派得唔好咪反叩咯, 我老公當初都有此想法, 但亞囝好鍾意港同咁我地就冇抽奬.

王家爸爸  港同其實幾好  發表於 15-7-10 13:26

回覆:aleung922 的帖子

我有直屬中學都放棄咗,選咗港同,明天會去註冊

aleung922    發表於 15-7-10 11:10

回覆:cp3g 的帖子

恭喜,我仔好喜歡港大,之前考左冇offer
7月7再去補資料,到現在都冇消息,打去學校問話如果有得interview會下星期通知,我唸機會好微了

又話收表到十號,你見到有人interview,即我仔冇機會了

我本來以為嗰個學生係去註冊, 佢著晒校服, 但見佢同書記講話interview先知咯.  所以通知你唔好放棄, 加油.

多謝您

唔好客氣啦, 其實都好明白你既心情, 你係咪已有一間叩門收咗?  如果ok就註冊住先, 再等等啦, 因可能過咗13/7註冊完晒會仲有位剩.  最壞打算咪中一讀好D, 中二再搵插班咯.  天無絕人之路!  

係,一間叩門成功了昨天已註冊,一間明天考筆試,呢間係自行二同乙二,希望呢間得,我也是咁唸,比心機讀一年,中二如果成績好可以轉校

aleung922  祝成功!  發表於 15-7-10 16:42

醒目開學勳章 王國長老

聽講果日新生註冊時有開COUNTER收叩門申請, 近日亦有出OFFER (係以前WAIT落, 定新申請, 我就唔知)

另外, 賣個廣告
英文科岩岩拎到行政長官卓越教學獎(嘉許狀)
http://www.ate.gov.hk/tchinese/assesresult_1415_2.html

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打來叫 2:30PM interview,只面試,無筆試,即時取錄註冊,今天早上去埋家長會了。之前我地第一輪係無考過港同的。

阿仔都好喜歡學校,現在我反而係有D擔心唔知佢識唔識到朋友仔,因為港同有小學直升,同學們已六年朋友,而佢係外來生,外來生數目又唔多,我今日眼見,好多都係幾個幾個一齊,即係識既,但阿仔小學無一個考呢間,只得佢,希望佢可以主動D加入其他同學既圈子啦。

就算家長都係,好多都好熟咁,我地呢D獨立人士都唔知點搭訕好,睇黎我都要學下 A. I. R. 既 A (Active) 先得了.

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+彥彥媽咪+於+15-7-12+01:12+編

原帖由 彥彥媽咪 於 15-07-12 發表

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打 ...
唔駛擔心。港小今年廿幾個無直上。假設160中一生,其中100直上,都仲有60個新生,唔算少。學校會將新舊生一齊分班。我見佢地好快熟絡(港同生都豬豬地架好易就識人)。通常我見最融入唔到,係外來生之中自以為自己考入黎好勁,直升只不過制度上有優勢其實唔夠我叻,咁就弊啦!港小生有叻有唔叻,叻起黎都可以好叻,港小生不嬲係見同學叻自己都開心埋一份,外來生抱咁心態咪唔受歡迎lor!仲有家長要留意的,始終港同唔係傳統管治式,學習同成長自由度都較大,而且中學大個仔,學校唔會萬大小事都向家長報到、無每科排成績、無迫人交功課記缺點果手d,學生要學識自律自主自學。呢樣外來生家長初時可能要著緊跟貼小小,到知道小朋友適應左步伐就無問題喇

醒目開學勳章 王國長老

引用:有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門? 有

原帖由 pmlai 於 15-07-08 發表
有冇人之前有考冇消息,昨天再去叩門?
有冇人昨天去交表?
有冇人昨天可以面試?
祝你好日有好消息啦

引用:+本帖最後由+彥彥媽咪+於+15-7-12+01:12+編

原帖由 彥彥媽咪 於 15-07-12 發表

我地好幸運:7 月9 日扣門交表,7 月10 日早上 9:XX AM 打 ...
我仔仔都係,7号交表,9号in ,前後半個鐘即收阿仔。

http://hk.myblog.yahoo.com/

回覆:bkfans123 的帖子

你小朋友成績好好?

‹ 上一主題|下一主題