用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享荃灣區派位
樓主: Lovelymame
go

分享荃灣區派位   [複製鏈接]

引用:Quote:Osyknip+發表於+15-7-25+09:43+Quote

回覆:分享荃灣區派位

黃校長在新生會無話過退休呀!

Osyknip 發表於 15-7-25 11:18
Top sales吾係我講架!但我認同的。上年我有去聽多間中一新生招生會,例如:荃灣官中退休校長,他很presentab ...

葵涌B1學校我全部去過

我真心 LIKE 安柱 魏樹昭校長, 第一次去聽已覺得好掂, 聲線已經唔會令你悶, 內容充實, 將學校優點盡展露, 後來問學校同學, 佢地都話佢係 PRESENT 一流

另外一個係 善德 何滿添校長, 佢都講得好好, 令人喜出望外,將自己的奮X史都分享, 好感動

李中 鄧卓莊校長  都講得唔錯, HIGHLIGHT 佢地追求卓越, 佢中文出身, 隨時都可吟幾句詩詞你聽

林護 陳加恩校長 比校 樸實, 實務, 佢唔似 SALES, 但學校總有棒場客

陳兆民 印象好麻麻

全完一般啦! 反而欣賞給學生機會去介紹

蕭明校長都OK, 比校嚴肅, 冇咩點 SELL 學校

保祿印象都OK

83 冇去過

Osyknip 發表於 15-7-25 11:22
還有一間更厲害,魏校長更帥,像top sales之中嘅top sales
agree, i like him much

引用:Quote:原帖由+jess3026+於+15-07-24+發表王

原帖由 Osyknip 於 15-07-25 發表
我朋友鄰居給我的分享-->其實鐘校長(王少清中學)的外交手腕不及其他中學的校長,別人站出來就有一股他沒有 ...
王少清給人印象只著重成績,保守(叫咪講某某同學不能拍拖,上晒報紙),學生乖但欠缺生氣(據本人觀察), 所以對王少清有點抗拒,同區有何傳耀感覺也差不多!!

謝謝可以幫我了解王少清另外一面。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Osyknip 發表於 15-7-25 11:22
還有一間更厲害,魏校長更帥,像top sales之中嘅top sales
如果佢仲任教, 一定會愛上佢任教個科 CHEMISTRY

可當年迷倒不少女生

回覆:分享荃灣區派位

安柱、荃官和英華女校的校長在简介会做得很好,令学生和家長好安心地自行選校!

YDLFATHER  同意  發表於 15-7-25 22:21

引用:Quote:原帖由+Osyknip+於+15-07-25+發表我

引用:老實講,王少清只有band1c会選第一之外,其

引用:+本帖最後由+chocolatebean+於+15-7-25+11:

引用:黃校長在新生會無話過退休呀! +

引用:Quote:原帖由+Osyknip+於+15-07-25+發表我

引用:安柱、荃官和英華女校的校長在简介会做得很

王少清中學不差,校風純樸,我接觸過該校的學生均非常有禮。其實,家長在學校簡介會上得知的只是學校的初步印象,未夠深入全面,可能該校長在簡介會上的表現末夠突出,因而影響了一些家長對該校的印象。講真的,有些學校的校長善於辭令,表達能力高,又喜歡表現自己,在簡介會上的表現好似個人talk show咁,講到自己間學校好似好厲害、好神化咁,叫家長一定要為其子女報讀該校,但事實上,當子女真正入讀該所學校時,其親身所見和感受到的往往又是另一回事!

YDLFATHER  我女選校時主要不是選校長  發表於 15-7-25 22:28

引用:Quote:原帖由+Haileyng+於+15-07-25+發表黃

荃官中校長今年冇退休嗎?他仍在…?
他在新生会還講未來的目標和方向,未有退休之言!

smartwong 發表於 15-7-25 12:18
王少清中學不差,校風純樸,我接觸過該校的學生均非常有禮。其實,家長在學校簡介會上得知的只是學校的初步 ...
agree

引用:王少清中學不差,校風純樸,我接觸過該校的

原帖由 smartwong 於 15-07-25 發表
王少清中學不差,校風純樸,我接觸過該校的學生均非常有禮。其實,家長在學校簡介會上得知的只是學校的初步 ...
所以家長要自行再分析,選一間合適的给子女,當然子女要鐘意入讀该校!

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-07-25+發表王

9月之後可再分享多d.王少清優劣!暫時仔上了一星期英文班,感覺良好。在校遇見d師兄師姐也很乖很開心的!:goo ...
好呀!! 真想多啲用家分享下

YDLFATHER  同意  發表於 15-7-25 22:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

引用:Quote:Osyknip+發表於+15-7-25+11:22+還有

原帖由 chocolatebean 於 15-07-25 發表
如果佢仲任教, 一定會愛上佢任教個科 CHEMISTRY

可當年迷倒不少女生
佢好似劉江。。。。

chocolatebean  又幾似!   發表於 15-7-25 13:36

醒目開學勳章

Osyknip 發表於 15-7-25 09:45
更正呀Paggie,
我朋友鄰居給我的分享-->其實鐘校長(王少清中學)的外交手腕不及其他中學的校長,別人站出來 ...

去參觀過王少清, 印象一般
有朋友的仔女/學姊讀緊此校, 阿女同佢地傾計去了解此校, 傾完佢話不喜歡。亦有朋友在此校教書, 話不適合阿女。所以阿女今年升中, 沒有選王。

上年有個朋友仔第3志願入左王少清, 去了多間中學叩門都失望而回。雖然在王少清讀了1年, 但佢每次見到阿女都話讀得不開心, 對學校冇歸屬感。所以選學校真是要小心, 要選間適合小朋友的學校。
‹ 上一主題|下一主題