用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 分享荃灣區派位
樓主: Lovelymame
go

分享荃灣區派位   [複製鏈接]

荃官的學生醒吾醒目真是見人見智,但作為荃官的家長,我覺得黃校長在簡介會上講的嘢,基本上都能做到,我每次家長會後收到的信息是學校覺得學業與品德同樣重要,我仔身邊的同學也都是動靜皆宜,既是校隊成員,也是精英班分子

YDLFATHER  用家的評論較貼切  發表於 15-7-25 22:37

引用:荃官的學生醒吾醒目真是見人見智,但作為荃

原帖由 ccj2008 於 15-07-25 發表
荃官的學生醒吾醒目真是見人見智,但作為荃官的家長,我覺得黃校長在簡介會上講的嘢,基本上都能做到,我每 ...
黃校長真係好,德育方面身體力行!

引用:+本帖最後由+peggy+於+15-7-25+14:51+編輯+

醒目開學勳章

siukingkwok 發表於 15-7-25 16:50
家長也要反醒啊!小朋友如一張白紙,小朋友受家長影響也大,在叩門時必須打定底,告訴小朋友不是王少清不好 ...
Agree,既然大局已定,應該放開心情,積極投入學校生活。
就是媽媽到現在還是抱著不甘心的心態,冇利由名次比她後的同學派到去荃官,而自己的女就派唔到。令到小朋友到現在都不能溶入學校生活

引用:Quote:siukingkwok+發表於+15-7-25+16:50+

王少清2010年才改为英中, 過兩年DSE成績會有提升,到時同可風有的比

醒目開學勳章

Osyknip 發表於 15-7-25 22:46
那媽媽變相害了自己的女兒啊!你明事理能否勸下她?
冇得勸,佢地一向對B1C的學校有偏見。 之前我女話想考體藝, 佢地都話 "體藝係B1C咋, 諗清楚先好!"

王少清屬Band One學校,校風又好,你女兒應可安心入讀,叫她不要有先入為主的看法,我相信她入讀該校後,便能漸漸投入和融入多姿多彩的校園生活。

醒目開學勳章

smartwong 發表於 15-7-25 23:50
王少清屬Band One學校,校風又好,你女兒應可安心入讀,叫她不要有先入為主的看法,我相信她入讀該校後,便 ...
朋友仔不是新生, 今年係王少清升S2

其實入到一間學校讀書,不論其banding, 都要接受現實,積極地投入校園生活,才為上策!

醒目開學勳章

smartwong 發表於 15-7-26 00:24
其實入到一間學校讀書,不論其banding, 都要接受現實,積極地投入校園生活,才為上策!  ...
agree, 可惜兩母女都不接受現實

回覆 peggy 的帖子

咁就冇辦法啦!

引用:王少清2010年才改为英中,+過兩年DSE成績會

原帖由 YDLFATHER 於 15-07-25 發表
王少清2010年才改为英中, 過兩年DSE成績會有提升,到時同可風有的比
因為荃灣區位少,王收的全是band one 生,來緊dse應該幾好的!

YDLFATHER  同意  發表於 15-7-26 11:20

引用:王少清屬Band+One學校,校風又好,你女兒應

引用:其實入到一間學校讀書,不論其banding,+都

引用:王少清2010年才改为英中,+過兩年DSE成績會

引用:王少清中學不差,校風純樸,我接觸過該校的

回覆 Osyknip 的帖子

謝謝, 我悉心等待妳9月後對王少清的分享......

回覆 peggy 的帖子

同意, 所以做家長的位置, 不能對小朋友說只有某一兩間中學是好學校, 否則, 大抽獎去到別的中學, 又叩門失敗的話, 小朋友就會抱著不甘心, 不融入的心情去讀, 那會有好成績? 到小朋友成績不好, 家長又會怪責是學校教得不好, 以訛傳訛, 那所中學就死得更不明不白了....

我女現時補習老師同我講, 荃灣四間BAND 1, 荃官最TOP, 但我女是不會讀到 (我同意), 何傳耀傳統教學, 老師像家長般教學, 每教2個CHAPTER必會有TEST, QUIZ, 會忙於測驗 (對我個女比較合適, 因為我個女只要有TEST, QUIZ, 佢就會好努力溫習, 否則是不會溫書的), 可風課外活動好多, 每天都會忙個不停, 如果小朋友會自動自覺去溫習, 就選此校是好的 (不適合我女), 王少清老師極力推薦, 說他們程度/成績一年比一年好, 學生乖巧, 有禮貌 (適合我個女).......

總括....老師推薦我個女首選何傅耀, 第二志願會是王少清
‹ 上一主題|下一主題