用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 純有感而發,叩門遊戲玩法
樓主: stanleysham
go

純有感而發,叩門遊戲玩法   [複製鏈接]

stanleysham 發表於 15-7-8 15:03
首先我無意講邊間中學,我到今日覺得,叩門遊戲主要係俾家長同小朋友係有限時間內做下運動,出一身汗,跟住 ...

我女都係叩門等通知中, 係呢個時侯見到你呢段說話, 心情都好返D, 可能真係接受左
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

有好消息嗎?

引用:首先我無意講邊間中學,我到今日覺得,叩門

原帖由 stanleysham 於 15-07-08 發表
首先我無意講邊間中學,我到今日覺得,叩門遊戲主要係俾家長同小朋友係有限時間內做下運動,出一身汗,跟住 ...
未放榜已覺,所以一早勸服自己接受 B1c ,  S2 考前啲去插班!幸好不用!
大家加油

引用:自行的面试亦是一場遊戲,有部分學校只選成

原帖由 POTATOYUNG 於 15-07-08 發表
自行的面试亦是一場遊戲,有部分學校只選成绩好的学生,面试表現出色的,都是沒用

...
認同

引用:Quote:fairybaby+發表於+15-7-8+15:37+去玩

原帖由 kin818kin 於 15-07-08 發表
世界就係咁現實﹗
係殘酷

大部份可以扣門嘅學校,其實已經係8-10號安排左面試,
至於今日,o黎到呢個moment,仲有冇機會扣門成功,
真係預左冇...........自己反而仲好過d.

7号個曰都帶住阿仔消磨左六七個鐘, 感覺好無耐. 同時又覺得自己做老豆做得太舒服, 有種內疚感覺.
第一間叩門, 阿仔即刻有面試, 完左后叫埋父母入去傾, 老師話阿仔好健談, 語文運用冇問題, 只係唔認識佢地間學校. 離開前老師講阿仔派到位嗰間都係英中, 咁我哋就明白晒.
跟住搭的去第二間, 自己唔敢同太太講太多野, 因為同第一間同區, 已預感衰一半. 呢間同樣又可以面試, 不過就全家人喺老師面前進行. 難答嗰D問題係收表格已經問左, 例如 : 点解自行冇簡我哋? 佢都派左去英中, 点解仲要叩? 對我哋學校認識什麼? 自問條條都識答, 但講唔到出囗, 結果都係太太答晒. 嗰時都係唸聽電話通知幾時面試之類嘅說話, 但就叫左去Hall interview, 總共用左兩三個字時間完成, 開头我都好肉緊, 聽多一陣對答就知道有機會, 如果唔理會問父母嘅問題. 最後老師同我哋講等電話通知第二次面試, 如有的話.
嗰刻真係好開心, 根本都唔理叩門成功與否, 淨係知道阿仔叻過自己差唔多大嘅時候, 多謝太太同小學老師. 嗰零鐘后, 收到電話去再面試. sigh, 呢次又蝦碌, 遲到左小小 ... 真激死!

leetong 發表於 15-7-10 15:37
7号個曰都帶住阿仔消磨左六七個鐘, 感覺好無耐. 同時又覺得自己做老豆做得太舒服, 有種內疚感覺.
第一間叩 ...
咁叩唔叩到?

係嗰Hall 到, 睇住其他小朋友interview, 都係三個字時間全部完成. 我哋用左大約八分鐘喇, 主要喺老師問我哋父母有乜問題, 除左問阿仔表現如何, 太太就答無野問, 連個老師都打左個突, 咁直接嘅!
因為預左無行, 叠埋心水去官塘區遞表. 七號黄昏踏正七点, 完全冇消息, 知道第二曰還要去別處叩門. 我就講比阿仔聽, 想當年我都派左去間唔識既學校讀書, 都仲讀到畢業. 阿仔我就識氹, 老婆就無計, 睇見佢個晚填表, 其實係一D信心都無. 個晚佢仲同我講, 原來班主任叫我哋唔好去個間叩門, 原因上年全級三甲之內去叩都唔收. 我覺得没有什麼大不了, 只係唸住兩公婆輪流告假, 帶对仔女去證册或面試.
八號早上八点廾零分, 聽到電話震機聲, 原本唸住公司同事打嚟問嘢, 点知係叫九號早上去辦理註册, 真係有miracle!
Ballot 就係咁! 有幸有不幸, 只要唔好灰心, 或會有意想不到嘅嘢發生! 就好似阿仔咁.
另外, 或者application 未死, 開學前后才有通知都得格.

leetong 發表於 15-7-10 17:08
係嗰Hall 到, 睇住其他小朋友interview, 都係三個字時間全部完成. 我哋用左大約八分鐘喇, 主要喺老師問我哋 ...
恭喜你﹗

咁你現在叩到的學校就係老師叫你唔駛叩的那間嗎?

你選擇的叩門學校,是直資定津校,或兩樣都有?

無錯呀, 就係老師叫唔好去嗰間, 係津校嚟. 唔係樓主嗰間,不過唔好灰心就對. Cheers.

回覆:純有感而發,叩門遊戲玩法

咁多位,呢兩日,又坐過山車喇,本已接受現況,帶埋個仔去注冊,點知上午注冊完,下午就轉變,一個電話,把你心情由谷底扯到上天花板,真高山低谷,個衰仔對眼又再一次俾我見到一股殺氣,好可怕,尋晚又係成晚訓唔著,不停問自己,到底發生緊咩事,不停咁自我催眠自己叫自己唔好抱期望,結果,今日番公司第一時間請假,之後飛車返屋企,會合老婆,一家三口出發去應戰,3個小時後,見到個仔黑住面出黎,唉!今次由天花板跌左落谷底,我冇所謂,但今次我真係好同情我個仔,佢真係頂唔住喇!

lmcvgood  不是太明。有學校叫面試,但仔見完黑面?為什麼?  發表於 15-7-10 19:33

回覆:純有感而發,叩門遊戲玩法

我不嬲都鎖定2~3間學校叩門。
一當自己個仔派得唔好,
就9秒9離開學校去第一間叩門!
我校長信我都唔拎,都費事side時間~

我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!IMG]http://i206.photobucket.com/albums/bb147/tiffay23/baby/IMG_2608.jpg[/IMG]

引用:係嗰Hall+到,+睇住其他小朋友interview,+都

原帖由 leetong 於 15-07-10 發表
係嗰Hall 到, 睇住其他小朋友interview, 都係三個字時間全部完成. 我哋用左大約八分鐘喇, 主要喺老師問我哋 ...
無論如何,我真心恭喜你同令公子先,你係個盡責既好爸爸,希望令公子不單止入讀心儀中學,更順利入埋一級大學!祝福你!

引用:首先我無意講邊間中學,我到今日覺得,叩門

原帖由 stanleysham 於 15-07-08 發表
我認同呀

引用:咁多位,呢兩日,又坐過山車喇,本已接受現

原帖由 stanleysham 於 15-07-10 發表
咁多位,呢兩日,又坐過山車喇,本已接受現況,帶埋個仔去注冊,點知上午注冊完,下午就轉變,一個電話,把 ...
加油,希望在明天。可能有好消息呢。真心祝福你!

引用:Quote:原帖由+stanleysham+於+15-07-10+發

原帖由 lambeanmama 於 15-07-10 發表
加油,希望在明天。可能有好消息呢。真心祝福你!
好多謝你的祝福,心好暖,唔敢抱太大期望,會面對現實起步。

樓主,其實小六派位=運氣+大膽+策略,想當年,我爸爸都帶著我叩左2日門,由band5叩到band4,成功後F2果年轉到灣仔區band1。俾心機,唔好放棄,最緊要鼓勵小朋友,派得唔好唔係佢既錯,重整旗鼓,今次叩唔到,要在呢一年內努力,明年轉到心儀的學校,都係一樣

引用:樓主,其實小六派位=運氣+大膽+策略,想當年

原帖由 caerion 於 15-07-11 發表
樓主,其實小六派位=運氣+大膽+策略,想當年,我爸爸都帶著我叩左2日門,由band5叩到band4,成功後F2果年轉 ...
多謝你,好多謝大家鼓勵,我會將大家既留言俾番小兒睇,等佢知道要振作,雖然受左打擊,但其實其他同學何嘗唔係又一樣受到相對情度既打擊呢!今日小兒失敗,係技不如人,冇問題架,佢仲好細,一樣可以武士復仇,我深信佢一定可以重拾自信,阿仔,老豆信你,咪放棄,就算學校唔收你,但場波未完,因為打緊聯賽,你唔記得FIFA15嗎?要儲錢買球員,未玩完架,仲有下一場要打呀!

‹ 上一主題|下一主題