用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀醫
go

英國讀醫

剛在報導看見有IB狀元有英國三間醫學院offer,但他決定入中大或港大讀醫,那麼他reject 出來的offer 會甚怎樣處理?因我見他reject 了Cambridge 的medi offer

引用:剛在報導看見有IB狀元有英國三間醫學院offe

原帖由 newbkmember 於 15-07-08 發表
剛在報導看見有IB狀元有英國三間醫學院offer,但他決定入中大或港大讀醫,那麼他reject 出來的offer 會甚怎 ...
所以我就唔明喇!既然佢話學費問題而唔去,咁點解當初又申請呢?

回覆:英國讀醫

中大同劍橋比?差好遠啫!

兩手準備,人知常情,香港醫不一定收,要有心→仁醫

英國讀醫,如果我無記錯,唔係英國䕶照,無得英國實習,要自己在英聯邦國家找實習機會。而且,要回香港做醫生,要考試,合格率低。
而且課程好唔同,頭3年只讀theory,第四年開始先有practical。

唔去英國讀係可以理解。

亮燈 發表於 15-7-8 13:47
中大同劍橋比?差好遠啫!

履歷夠厚人冇heart 尖子難入醫學院 中大:忌自視高 要有醫德

亮燈    發表於 15-7-8 19:45

醒目開學勳章

引用:英國讀醫,如果我無記錯,唔係英國䕶照,無

原帖由 wloi 於 15-07-08 發表
英國讀醫,如果我無記錯,唔係英國䕶照,無得英國實習,要自己在英聯邦國家找實習機會。而且,要回香港做醫 ...
英國讀完回來都要再考試, 比我的話都會喺香港讀, 慳錢慳時間又可以經常見到家人和朋友

其實唔止呢科,藥劑都係。以前任何學生都可以英國實習,今年開始唔得。唔實習又畢唔到業。我知有個學生,宜家在英聯邦國家找緊機構實習,好傍煌。讀完亦要返香港考牌,合格率亦低。英國推了一系列政策,唔想咁多外國人留在英國。
外國人畢業後想留英工作的話,政府最近set 左個最低收入,但聽講fresh grad ,除非係名牌大學神科,唔係無可能有咁高的人工。

所以我同我細女講,如果想讀神科,不如努力考好d,用 non-jupas 返香港讀算啦。英國神科係比較易d入,但畢業之後,除非準備長住英國,唔係都好頭痕。

個狀元訪問我也看到一頭霧水,有心在港執業當然選港大或中大,這是現實問題,申請時無理由唔知. 除了醫和藥劑,聽聞物理治療在英找不到實習都無用,但職業治療有大學可安排實習,回港亦無需再考專業試

請教脊醫,足病診療師,放射技師難找實習?

英國文化協會7月29日晚有講座關於biological science, biomedical science, physiotherapy and occupational therapy, 有興趣不坊去問多D

回覆 poonseelai 的帖子

那麼是否不是英國公民找不到實習便不能畢業?

newbkmember 發表於 15-7-8 22:50

那麼是否不是英國公民找不到實習便不能畢業?
對呀,我講個位香港同學..暫時找到去馬來西亞沙巴實習。
我知有d大學藥劑科想緊將實習納入課程其中一年,等非英藉學生都可以報讀。上有政策,就下有對策,唔知教育局知道會點樣處理。

引用:Quote:newbkmember+發表於+15-7-8+22:50+回

對呀,我講個位香港同學..暫時找到去馬來西亞沙巴實習。
我知有d大學藥劑科想緊將實習納入課程其中一年,等 ...
上次個升學顧問話物理治療要求讀書和實習要在同一國家,無得實習應該不能畢業

回覆:brother4 的帖子

你所講嘅都是專科,正常要先畢業医科後再讀

兩手準備,人知常情!!!!

poonseelai 發表於 15-7-8 21:47
個狀元訪問我也看到一頭霧水,有心在港執業當然選港大或中大,這是現實問題,申請時無理由唔知. 除了醫和藥 ...

My daughter has friends that are studying medicine or law in the UK and they all have UK passports. I am sure students with the brains and grades that got acceptance from law or med school in the UK would know what issue they might face. No need to worry.

Each year, the 3 local law faculties would reserve more than 100 PCLL spots for overseas law graduates to study PCLL. So long as you have a reasonably good degree (plus the completion of the conversion examination requirement, which is not difficult to pass), there should not be a problem to study law overseas.

Regarding medicine, the difficulty in obtaining the qualification for local practice is much higher. The annual passing rate of the licenciate examination is terribly low. So if there is a choice, it is a wise decision to study medicine in local medical schools.

佢地唔係唔知,佢哋諗住hold住三個Offers (港大中大劍橋)等成績放榜。因為劍橋嘅Offer多數係要求 IB 41分, 但中大港大的 medicine Offer一定高過41 (42-45 都見過)。所以佢哋咪要等出左成績之後、先知道入唔入到本地嘅大學。當知道自己夠分數入到本地嘅大學、所以咪話唔去劍橋。佢哋唔係之前冇諗過去劍橋要返嚟考執業試嘅問題。

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-7-8+20:33+編輯+\

其實唔止呢科,藥劑都係。以前任何學生都可以英國實習,今年開始 ...
請問何謂英國神科?謝謝