用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好
樓主: seavl
go

如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好 [複製鏈接]

jlbb1 發表於 15-7-8 15:09
直資學費都唔算甘, 有兩個同時讀私校仲甘,齋學費都成4千, 都未計雜費及書簿費 ...
乜原來直資學費好平咩?

hkpapa852  如果係保良局個幾間就平D  發表於 15-7-8 17:46

Spcc 會考慮ar, 6x%比有關係人士,又有學費減免,不過可惜佢唔考慮我

little_yolky    發表於 15-7-9 10:25

回覆:seavl 的帖子

我係揀咗沙田津小,放棄直資,妹妹兩年後小一

回覆 skykaren 的帖子

可以分享一下,放棄邊間一線直資而簡呢間一線津校嗎?

回覆:如果有弟妹,大個個會讀直資定津校好

我都會睇下係咪一線直資而取其棄津小,如果係王錦輝我就唔會囉

如果經濟能力許可,我覺得不能埋沒大果個!
其實選校都睇小朋友,大果個啱讀,細果個唔一定!
之不過兩個一齊返學放學方便照顧

醒目開學勳章 貢獻勳章

睇你手上有乜,同經濟能力
大家成日講嘅插班,好多都係轉去津校為個細嘅,情況差唔多
就算都係一線津校,但都可能有唔同決定
恐龍家

如果是聖保羅男女,一定選直資

醒目開學勳章 貢獻勳章

eaubobo 發表於 15-7-8 21:34
如果是聖保羅男女,一定選直資
哈哈,報都無報!我好有自知之明,無錢
嗰時有報男拔,一方面又想名校賞識阿仔,另一方面又怕收咗無本事供.....
(我地係無資格申請學費減免嘅窮中產)

所以我好佩服又要養老人家,又要供樓,仲有本事供兩個細路讀直私,又要去旅行嘅家長!

恐龍家

引用:Quote:eaubobo+發表於+15-7-8+21:34+如果是

原帖由 小曳人 於 15-07-08 發表
哈哈,報都無報!我好有自知之明,無錢
嗰時有報男拔,一方面又想名校賞識阿仔,另一方面又怕收咗無本事供. ...
咁如果當年男拔比個機會你個仔,你又會去馬嗎?

引用:回覆+skykaren+的帖子 可以分享一下,放棄

原帖由 小雀仔 於 15-07-08 發表
回覆 skykaren 的帖子

可以分享一下,放棄邊間一線直資而簡呢間一線津校嗎?
我放棄咗一間雖然唔係最top但好鍾意既小學,由6千幾個申請中陪小朋友過三關再見校長,努力到最後得咗但要放棄,所以唔捨得。

大仔宜家喺一條龍直資讀緊,細佬黎緊九月入讀小一,但到宜家仲係on waiting list... 認識好多同學仔弟妹都係仲未收,唉.... 大家都好苦腦!所有津校有津校既好😩😩😩

醒目開學勳章

回覆:wai_wai_121 的帖子

可否講邊間直資

醒目開學勳章 貢獻勳章

2Fats 發表於 15-7-8 22:19
咁如果當年男拔比個機會你個仔,你又會去馬嗎?
真係唔知,好難諗...亦幸好唔駛我諗!似乎阿仔同天主教學校比較有緣,亦感恩,so far 得一個關口要考慮嘅!就係當年乙一vs私小

不過身邊的確有人有DB免一年學費唔去,有DG唔揀...

恐龍家

引用:Quote:2Fats+發表於+15-7-8+22:19+咁如果當

原帖由 小曳人 於 15-07-09 發表
真係唔知,好難諗...亦幸好唔駛我諗!似乎阿仔同天主教學校比較有緣,亦感恩,so far 得一個關口要考慮嘅! ...
Db 免一年學費係因為家境定奬學金?如果家境勉強就真係不敢高攀神校。
冇司機接送已經是一半人only?

小曳人  獎學金  發表於 15-7-9 10:06

引用:Quote:原帖由+小雀仔+於+15-07-08+發表回覆

原帖由 skykaren 於 15-07-09 發表
我放棄咗一間雖然唔係最top但好鍾意既小學,由6千幾個申請中陪小朋友過三關再見校長,努力到最後得咗但要放 ...
陳守仁,平規正,咁好都放棄

引用:Quote:原帖由+skykaren+於+15-07-09+發表我

原帖由 tpmon 於 15-07-09 發表
陳守仁,平規正,咁好都放棄
真係考慮咗好耐,但一諗到細佬如考不到心儀直資/私小,到時津校佢冇首名子女分,好津小首輪一定冇份。過幾年人多競爭更激烈,大抽獎抽中乙一機會細,叩門更難上加難。衡量過後最終放棄。雖然而家有時都會諗選擇係咪啱,但我肯定如細佬將來派唔好我仲後悔。

回覆:skykaren 的帖子

真係好難決擇

其實好多直資小學有中學, 升中安全此點同官津小學必收弟妹的好處都差不多.  

如果好似我去左冇中學的直資, 預要再打一次仗, 比較過多間直資同客津的功課質同量, 細的我都是會選番某一些直資.  

當然, 如果官津是超一線如LS, st.Mary, 直係冇得輸

‹ 上一主題|下一主題