用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女要留班
樓主: ecma
go

阿女要留班 [複製鏈接]

引用:我阿仔都係中三,已通知留班,預告明年未達

原帖由 Fannychan3377 於 15-07-09 發表
我阿仔都係中三,已通知留班,預告明年未達升班要求,可能退學,佢係band one中學 ...
好多band one都係唔達標就留,再留就退你走。

引用:我大仔S.1都係留班生,當時佢想逃避想轉校

引用:回覆+ecma+的帖子 如果這樣成績,升到中四,

回覆:KT0603 的帖子

我囡囡都係讀東区band 1中學, 去年中2留班. 今年可順利升班。去年這個時候得知她要留班, 心中當然吾開心但應該鼓勵她發奮努力。在而家來説, 留班已是常見的事。最緊要和她共同面對。

主要是自己面子問題, 對讀書吸收能力慢的小朋友, 重讀可能是好事

醒目開學勳章

回覆:阿女要留班

路過,不好諗住轉校可以升上去,我女band1a學校,有個同學逢二進一,到第三次時,自己不想再留,轉出去升班,轉左去一間,band3

醒目開學勳章

補充一句,轉出band2都是要repeat(該學生,亦有可能學生真係太差

還有要諗埋揀科,中四repeat, 你不會知下一年的中四開的科同你女原本讀緊的科同不同,不好怪我直,你女的成績,我相信不會揀到熱門科,就當揀次熱bafs, econ呢d, 第二年學校的combination都有可能不同,到時未必可以揀返晒呢兩科,甘點算?打好基礙再揀科好過

留班不是壞事,學校想比機會佢,即係佢有得救

引用:+本帖最後由+purplesheep+於+15-7-12+10:58

原帖由 purplesheep 於 15-07-12 發表

留班不是壞事,學校想比機會佢,即係佢有得救。 ...

留班好

留班好過直升,反而多一年時間讀得更深入,如果轉校要重新識認新環境未必係好事

人生總有錯折,留班其實好小事,打好根基才可成就日後高飛,俾多啲鼓勵和支援給囡囡吧。

我老公都有留班. 仲要係f.4, 佢本身選佐理科, 點知讀唔到, 到學期尾, 老師問我老公, 你想升還是留班, 佢老師同學校都好好, 噉我老公選留班, 再轉埋讀文科.
最後順利升入大學, 依家巳係碩士. 所以唔係睇面子, 我老公當時完全無考慮過面子問題, 因佢真係想讀好書,

黃巴士    發表於 15-7-13 19:12
TwinWong    發表於 15-7-13 18:03

回覆:CrabPincers 的帖子

我姨生女真的逢二進一,中一留,今年中二又不能升班
真不知繼續留低,還是轉校

樓主……學校要你囡囡留班是好事!當然知道妳囡囡的學業進度!證如樓上的媽媽分析!比你知!
有得留!好過硬要你囡囡升上去讀!
如果跟得好!成績好!當然無問題!
但是真的跟不上!又再次有失敗感!
雖則妳囡囡讀Band 1 英中!
不想讀Band 2 中中!
其實Band 1 是英文教!
除了培正中學!
Band 2 是中文教!
又有何分別呢?
中中的學生們!其實讀書方面!比英中學生更辛苦!
原因要讀好多是英文教!但無奈要用中文教!
例如……化學!歷史!地理!數學等等……
考完以上用中文教的科目!
還要再考以上微調的各科英文!
妳看似要囡囡轉讀Band 2 學校的中三!是好容易!
其實Band 2 學校的學生!是有好多精英的!
大胆講句……他們的成績好過……好多Band 1 的同學!
算我多口講一句……一動不如一靜吧!
慢慢同囡囡分析下……留班不是可恥的!沒有人會取笑她!
有的話……叫他們食屎吧!
最緊要……是妳……支持囡囡!

引用:樓主……學校要你囡囡留班是好事!當然知道

醒目開學勳章

cprcpe 發表於 15-7-16 09:38
你要分析你囡囡究竟邊到出現問題,我朋友的女兒今年升中三band 1 尾,上星期收到適知要留班!媽媽得知女兒 ...

我女band1c英中校升中三,名次中間再後15名,平均分剛合格,英文較差,原校可升中三
但我女欠缺主動學習,而學校上堂氣氛&功課要求鬆散....學習情況每況愈下
升中二時已想轉到校風嚴謹的band2a~b校,但無回音
現升中三,剛剛先揾到band2b中中校收
原本阿女想轉校重讀中二打好底子,但目標學校無中二位,中三位都咗考2次筆試先收

若覺得學校ok,只係阿女成績不太好,重讀係好事....

留班是愚蠢行為!

今年不懂的,過兩年是很容易領悟會通的 !

選讀理科必須精通數學,物理 、化學、生物兼備是必然之選,缺一不可!

此等成績妄入理科結果祇會徒然———半桶水收場!

向商科發展吧!

轉校,選 BAF 與  Geography ,  三年磨一劍,劍指眼前人!

盡雪今日轉校之恥,多痛快!

最重要是找到上進動力!
‹ 上一主題|下一主題