用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女要留班
go

阿女要留班 [複製鏈接]

阿女在港島區Band 1C 就讀F3,成績一向不理想只有理科合格,今天收到班主任通知明年要重讀F3,心情好沉重,有以下幾個問題想請教下:

1.  原校重讀F3- 阿女為面子問題唔想, F3有很多她最怕的科目,如西史,經濟等,而且她校學程度比較深,我怕重讀都未必有好成績

2.  轉校重讀F3,找一間band 2成績的學校,但機會我都知好難,大家有冇學校可提供選擇

3.  轉校讀F4,選到她喜愛的科目可能讀得好,但以佢的成績好的學校未必收,唔好嘅怕佢學壞重慘過讀唔到書 (請提供學校選擇)

2    0    0    1

請問樓主,除了理科,中,英,數,通識成績理想嗎?一般中學,如果中,英,數,通識成績達標,選修X又達標,都會升上中四,不會對所有科都有要求.

是否平均分 fail ?
Add oil, Good Luck!

MariaTsui 發表於 15-7-8 10:48
請問樓主,除了理科,中,英,數,通識成績理想嗎?一般中學,如果中,英,數,通識成績達標,選修X又達標,都會升上中 ...

數OK,英文一時時,中文永遠fail,其實佢一向成績都麻麻,仲要今次考試前一日開始感冒,燒咗2日,唉! 讀完都唔記得晒,但老師又話呢個唔係藉口,佢係整個學期都退步咗好多,主科老師個個都主張要留班

Terry280905 發表於 15-7-8 10:58
是否平均分 fail ?
Add oil, Good Luck!
成績表星期一才派,只是今早去學校見家長,班主任通知要留班,我估都係fail多

回覆 ecma 的帖子

如果這樣成績,升到中四,都過唔到DSE,我會認真跟囡囡分析,留班不是壞事,趁這年打好底子,將來考好DSE,入到大學,所有面子都可拿回來,少年人是要經歷挫折才能成長.

轉校也不容易,B1C要留班的學生,有時可能不及B2A精英班的學生,而B2校普通班通常是中文班,你會去嗎??

當務之急是找補習老師補底,特別是中文,英文,因為目標不是升中四,而是DSE,要取得3322.

MariaTsui 發表於 15-7-8 11:30
回覆 ecma 的帖子

如果這樣成績,升到中四,都過唔到DSE,我會認真跟囡囡分析,留班不是壞事,趁這年打好底子, ...

我都知轉校唔容易,好嘅唔收你,差嘅又唔敢去。 阿女想去外國,但一來唔夠錢,二來我唔想佢逃避,做得唔好就要面對反醒,將來唔係所有事都可以拍拍屁股走咗去

hw1115  Suggest 原校留班吧!  發表於 15-7-8 11:47

ecma 發表於 15-7-8 11:37
我都知轉校唔容易,好嘅唔收你,差嘅又唔敢去。 阿女想去外國,但一來唔夠錢,二來我唔想佢逃避,做得唔好 ...
向好方面諗, 係學校想女女札實根基, 再升中四,
轉校可能越轉越差

我囡也是F.3東區校, 只是得一科英文科差小小才合格, 全科平均分合格60幾, 也要重考此科, 死啦如再考唔合格是否會留班呢?

我阿仔都係中三,已通知留班,預告明年未達升班要求,可能退學,佢係band one中學

Fannychan3377 發表於 15-7-9 13:27
我阿仔都係中三,已通知留班,預告明年未達升班要求,可能退學,佢係band one中學 ...

跟我囡情況一樣,我努力找學校中,但很多資助學校已過dealine,要搵直資。

我唔想佢留班,讀十幾科但有一半明年唔會再讀,就算留班我寧願中四先留才有意義。

回覆:ecma 的帖子

我記得自己中學時期有個留班生,之前考得唔好要留班,但係留咗班之後,唔知係唔係個底好咗,重考全班10名內,重要一路讀上去,成績都好好。
其實我想講,老師係覺得你重有得救至會比你留班,唔想救你等夾硬比你升中四,DSE 都唔會升到大學

wonglily  認同  發表於 15-7-22 08:08
wonglily  認同  發表於 15-7-22 08:08
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

樓主, 你要諗清楚, F.4 選科都要跟成績來選的, 如你想讀PHY CHEM BIO, 都會俾成績好的選左先啦, 所以係無得唔理其他科的. 仲有上了F.4 就唔似現在輕鬆, 難好多架! DSE 讀6科都嘔血啦!

每個孩子都有不喜歡的科目, 面對這些知識追求及取向, 全是一種責任態度.  如何去負責或如何去克服, 是一種學習態度.  我曾對孩子說: 對於這些不LIKE的科目, 不是要求你取很高分, 而是盡力讀, 今天你不去克服它, 日後科目便會捒你.  初 中課本內容已不多,  如果你都不去讀, 它們就會伴著你.  用自己能力去証明你有幾唔想捒唔LIKE的科目, 而唔係用百般籍口或唔讀的低分數去PROVE依樣嘢.
讀少些科目的時間, 唔等於孩子會用這些時間去讀好理科的. 原校留班與轉校都不是一個問題, 問題在於"心態".
** 如是英中程度不合她, 就另作別論.**

回覆:ecma 的帖子

我最欣赏你說不要逃避這一句,如果現在的學校是有心幫你囡囡,希望她打穩根基,特别是話文的能力,我認為不好因面子問題而轉校。

相反,你成功轉到banding低些的學校,你是否有足夠信心及能力應付中四課程?你說寧願重讀中四,到時如果真的應付不了,她又說不要原校重讀,那你又再轉校嗎?

所以歸根究底,不要為面子,學習的旅途是很長的,應該認真面對她學習上的問題,尋找能幫她有心的老師,協助她續步改善。而最重要,是她自己要付出,更努力去學習。

回覆:阿女要留班

路過:樓主自己係逃避緊

我見朋友孩子留了班後, 重新整理好自己, 再努力, 成績進步了.  之後可升班.

YDLFATHER    發表於 15-7-10 22:42

還有每間學校都想升LEV, 出名, 吸引多些好學生來報讀, EVEN B2 的學校好多都唔會收留班生, 除非B3 啦, 你又唔會想去.  所以選對學校對小朋友是很重要的.

ecma 發表於 15-7-8 11:23
成績表星期一才派,只是今早去學校見家長,班主任通知要留班,我估都係fail多
...
係, 真係有人重新掁作, 追到全級50几名唔好放弃, 會快追到架

回覆:阿女要留班

我大仔S.1都係留班生,當時佢想逃避想轉校, 我同佢講你係邊到跌低就要係邊到爬返起身,雖然而家成績唔算好好,不過佢知自己衰左一次就唔比自己衰第二次。 呢個係我經驗!

connielam  你這句"係邊到跌低就要係邊到爬返起身"講得實在好  發表於 15-7-11 08:38
‹ 上一主題|下一主題