用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寧波公學好嗎?急..
go

寧波公學好嗎?急.. [複製鏈接]

派左寧波公學,老師覺得唔好,想問下而家校風如何?係咪真係咁差? 謝謝 !
   0    0    0    0
[size=medium]我既囝囝P 仔係2003 年7月16日出世架~~ :-D

回覆 Ru3gakuen 的帖子

[size=medium]我既囝囝P 仔係2003 年7月16日出世架~~ :-D

回覆:寧波公學好嗎?急..

寧波公學校風好,進步中的學校。要睇妳小朋友是b1定b2生

小朋友是band2尾啦…但呀sir 話呢間係band 3中及校風不好,所以想問多d 人既意見...

我女都係派左呢間, 我都好想知
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

回覆 samrley 的帖子

咁你女兒本身成積如何?老師有冇話呢間點呀?希望可以同多d人分享下...你有冇去扣門?

寧波公唔係 band 3!應該係 band 2b-c !當然,官塘區來講,寧波二好過寧波公,但寧波公不至於係 band 3!

引用:小朋友是band2尾啦…但呀sir+話呢間係band+

原帖由 Ru3gakuen 於 15-07-08 發表
小朋友是band2尾啦…但呀sir 話呢間係band 3中及校風不好,所以想問多d 人既意見... ...
岩中左寧波公都唔算差,見過d學生唔太差,都斯文

我估計Band 2尾至 Band 頭
要考慮因素:
1. 細路本身實力, 如果同學校banding相符冇問題, 但要睇你是否想讀較高grading學校.
2. 所需交通時間, 如果往返需要2小時或以上, 我覺得太浪費時間.
3. 細路自己感覺, 需要上學校網頁了解, 另外親身到學校視察環境.

但你首先應該係7號之前已經要準備好預算扣門學校之名單、申請表及所需資料, 現在可以講遲了一點!

Ru3gakuen 發表於 15-7-8 14:22
回覆 samrley 的帖子

咁你女兒本身成積如何?老師有冇話呢間點呀?希望可以同多d人分享下...你有冇去扣門? ...
我女兒係B1尾B2頭學生, 已經叩左2間, 聽天由命.
我叫曉琳豬豬 :oops: 16OCT2003係聯合出世.

寧波公學校好

引用:小朋友是band2尾啦…但呀sir+話呢間係band+

原帖由 Ru3gakuen 於 15-07-08 發表
小朋友是band2尾啦…但呀sir 話呢間係band 3中及校風不好,所以想問多d 人既意見... ...
如果是b2尾宁公啱band唔算太差

我仔今年寧公升中三,寧公是B2中既學校,校風唔錯而且老師十分關愛,是進步中的中學!

Ru3gakuen 發表於 15-7-8 14:04
band 2c学生入寧波公学好合理。而且2c生去叩門好困難除非體育/音樂有好突出表現。

醒目開學勳章 王國長老

http://www.ate.gov.hk/tchinese/assesresult_1415_1.html

‹ 上一主題|下一主題