用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果係你,會唔會搬?
go

如果係你,會唔會搬? [複製鏈接]

咁啱屋企人有層樓係九龍放租(校網40),比起以家層新界自住樓細百幾呎(九龍樓實用得三百尾),有兩個囡。以家層樓剛剛新裝修先住咗一年。家姐今年會係九龍讀k1,小學亦都target九龍。想大抽獎,妹妹可跟尾。老公好唔想搬,想住自住樓,同埋唔鍾意住九龍區,又覺得剛剛先裝修完好浪費。但我好想為小朋友將來考慮。最重要仲唔會無啦啦被業主趕走。缺點係真係好細,居住環境一定差咗。好想問問各位媽媽意見,如果係你地會唔會搬?值唔值得?

3    0    0    0

回覆:如果係你,會唔會搬?

住新界去九龍返幼稚園咪好遠?

咁要睇埋你本身邊個網,因為新界都有好校網!

我覺得而家既小朋友同以前唔同了,以前無咁多衣服玩具,訓地下都得,比我就唔會搬

Vickyblah 發表於 15-7-7 23:54
咁啱屋企人有層樓係九龍放租(校網40),比起以家層新界自住樓細百幾呎(九龍樓實用得三百尾),有兩個囡。 ...
首先九龍層樓係邊個o既?? 要唔要交租?? 經濟如何?另外老公支唔支持??

我當年都係新界搬九龍, 老公一樣唔鍾意....
最尾係搬左, 但係呢幾年一鬧交, C6就會拎出o黎講....

所以要好好傾清楚, 同埋諗諗間學校值唔值得你搬!!!

引用:住新界去九龍返幼稚園咪好遠? +

原帖由 maaron727 於 15-07-08 發表
住新界去九龍返幼稚園咪好遠?
所以如果唔搬。k1會轉校轉返近屋企。打錯左,今年係讀n先啱。。

引用:咁要睇埋你本身邊個網,因為新界都有好校網

原帖由 99dogdog 於 15-07-08 發表
咁要睇埋你本身邊個網,因為新界都有好校網!
本身係元朗網

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-7-7+23:54+咁啱

原帖由 BBQporkpork 於 15-07-08 發表
首先九龍層樓係邊個o既?? 要唔要交租?? 經濟如何?另外老公支唔支持??
多謝你意見。層樓係近親,親戚都支持,因為本身都會放租。支出唔會差太遠,本身老公返工都出九龍。油費反而會懢咗,不過車位可能會貴返,所以打個和。而自住樓都仲供緊。間學校其實唔算值得。但因為考慮到小學派位所以想搬。現住哩邊小學真係麻麻。。咁請問你以家住個度個校網係咪好好?要堅持自己想法而另一半又唔支持,都好唔開心。。

Vickyblah 發表於 15-7-8 09:53
多謝你意見。層樓係近親,親戚都支持,因為本身都會放租。支出唔會差太遠,本身老公返工都出九龍。油費反而 ...

講多少少...

我當日搬其實唔係校網問題, 而係車程問題,
我大囡當年o既PN offer 一係過海, 一係九龍塘
新界去就點都遠, 所以我想搬近D
最後九龍過海返左一年PN!!

另一半唔支持真係好煩,
不過最好彩係, 囡囡考K o既時候都有唔錯o既offers (有過海有九龍)
仲考到新屋10分鐘步行距離o既好學校,
老公先無咁多埋怨!!!

回覆 Vickyblah 的帖子

同埋40校網係咪好好???

不如係九龍租個大d單位,自住個層放租!

引用:回覆+Vickyblah+的帖子 同埋40校網係咪好

同埋40校網係咪好好???
40網唔係最好。但女仔黎講唔錯。比較平均。我個時的pn offer都係 , 一係荃青區,一係九龍。點都係遠。所以我先想搬。

荃青區個間去屋企有幾遠??

出年會唔會再考K1??

元朗就真係遠D....元朗校網唔好嗎?如果真係差好遠,又真係搬得過嘅

Vickyblah 發表於 15-7-8 11:19
40網唔係最好。但女仔黎講唔錯。比較平均。我個時的pn offer都係 , 一係荃青區,一係九龍。點都係遠。所以 ...
深水埗雖然利女仔升中, 但其實只比元朗好一點點, 睇下今年升中既學位競爭就知

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

仲有一樣。就係我住個度其實係元朗邊邊。。所以我小學校網其實係天水圍來的。要中學先入返元朗。所以我先咁頭痛。

引用:不如係九龍租個大d單位,自住個層放租! +

原帖由 ngakiho 於 15-07-08 發表
不如係九龍租個大d單位,自住個層放租!
都有諗過。但車位超貴。變相貴左好多。親戚樓租平啲。

引用:Quote:Vickyblah+發表於+15-7-8+11:19+40網

原帖由 hkpapa852 於 15-07-08 發表
深水埗雖然利女仔升中, 但其實只比元朗好一點點, 睇下今年升中既學位競爭就知

...
thank u for ur reference. 但我想到小學個網。。。我就

hkpapa852  深水埗亦唔好得去邊  發表於 15-7-8 14:38

引用:回覆+Vickyblah+的帖子 荃青區個間去屋企

荃青區個間去屋企有幾遠??
荃青都要九個字。搭巴士。九龍一個鐘。k1都會考下其他。如決定搬就考九龍區。

Vickyblah 發表於 15-7-8 14:39
荃青都要九個字。搭巴士。九龍一個鐘。k1都會考下其他。如決定搬就考九龍區。

...

但如果你住九龍係頭站上車可能都over 1個鐘! 所以最好住隔離唔駛搭校車!
‹ 上一主題|下一主題