用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我個仔要做習作,請各位幫幫忙!
go

我個仔要做習作,請各位幫幫忙! [複製鏈接]

我個仔要做習作,請各位幫幫忙!

各位,我個仔要做習作,題目是「50-70年代香港兒童的玩具」。請問有無人可提供相關網址呢?這個題目的資料好難揾呀!請各位幫幫忙,Thank you!!  

Re: 我個仔要做習作,請各位幫幫忙!

Sorry should be the History Museum in TST and there is an exhibition area for toys and schooling in the early HK.

History Museum

It should be 文化博物館 in Shatin.

AhMing 寫道:
It should be 文化博物館 in Shatin.

我最近去過沙田文化博物館,係有個香港懷舊玩具展覽廳,果度有好多以前既玩具,但我見大部份都係d果時有錢人先買得起既玩具。

我記得我細時係玩橡筋繩(用橡筋串起黎跳繩)、亦有棉繩跳我地果時叫fing大繩,跳飛機、5個小包包的抓子、竹簽等等在平民中較流行,而男仔玩彈波子、木制足球機、拍公仔紙、鬥蜘蛛。

上網摷唔到,就要帶相機去果度影相,不過唔知俾唔俾影呢?

Thank you all.. :wink:

幾年班既題目呀??好深喎

karen0060abc 寫道:
幾年班既題目呀??好深喎

小四昨  

灣仔太原街金輝,及九龍弼街金輝,有較多這類舊式玩具出售,eg鐵皮玩具。可以帶個小朋友去看實物。
唔知個老闆肯唔肯俾你地影相呢?
‹ 上一主題|下一主題