用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樹精復仇區
樓主: miriam
go

樹精復仇區 [複製鏈接]

miriam 發表於 15-7-7 11:31
報讀體藝要有好大既決心, 希望你明白.
我個細女 (升三) 都好中意運動,有問我有無讀體育的中學,我話有。所以,見你女入左就問多兩句。其實我會心痛佢如果真係選體育,因為對身體來講真係好辛苦及易受傷。

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-7-7 11:37
緊係唔會啦,我最好「雙乳」!
麻煩教埋我減  月巴  心得
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

kin818kin 發表於 15-7-7 11:38
我個細女 (升三) 都好中意運動,有問我有無讀體育的中學,我話有。所以,見你女入左就問多兩句。其實我會心 ...
真心愛運動既人會克服到受傷.

講畀你知點解我咁決心為我囡報讀體藝.

我囡係玩跆拳, 由 P.3 開始打公開賽同會賽, P.6 亦都去埋海外比賽.

記得有一次比賽, 我囡係 round 1 臨完場前幾秒畀對手打中隻眼附近, 當時裁判已經叫停, 我囡亦都因為痛喊緊, 佢係裁判未數完十聲時已經講無事繼續比賽, 無話因痛而棄戰.

最後我囡係 round 2 時嬴左對手, 係比賽拎左冠軍.

就係呢場比賽畀我知道佢係適合做運動員, 心理上亦都有晒準備, 知道落場係會受傷, 唔係佢既堅持, 我都唔會決定畀佢讀體藝.

係馬來西亞場比賽都係, 我囡畀對手踢到膝頭腫晒, 佢都堅持打完場.

kin818kin    發表於 15-7-7 12:30
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:miriam+發表於+15-7-7+11:31+報讀體

引用:Quote:KT0603+發表於+15-7-7+11:37+緊係唔

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-7-7 11:53
當年,我陪我仔練體能考學校,都是一點得著。現在我晚晚7點左右急步行圍山跑一粒鐘,改不了的習慣 ...
之前每朝至少跑 4000, 懶左一排後的唔起心肝再跑.

引用:Quote:miriam+發表於+15-7-7+11:31+報讀體

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-07-07+發表麻煩

原帖由 KT0603 於 15-07-07 發表
當年,我陪我仔練體能考學校,都是一點得著。現在我晚晚7點左右急步行圍山跑一粒鐘,改不了的習慣 ...
哈哈,靚嬸嬸,經我目測,嚴格黎講,你同個嬸字仲有好大距離

kin818kin    發表於 15-7-7 12:32

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-7-7 11:51
雖然話拳腳無眼,訓練亦難免勞累。但運動是一項強健身心的良好活動。我仔是人版,運動過後,頭腦才清晰,而 ...
講得無錯~~~

我囡玩埋田徑時成績仲好過停左田徑, 唔係既點會由 B1A 跌左落 B1B....................

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-7-7 12:00
都未講完,運動的習訓雖然佔了很多時間,但唔代表讀唔到書。我仔和他的一班同學,應付習練習之餘,在課堂上 ...
當知道有唔同比賽要集訓時, 小朋友更加會知道要 "自己" 安排時間溫書做功課, 唔係單單話要操比賽就乜都唔理, 呢樣係我呢兩年跟我囡比賽同學業得出黎既結論.

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 15-7-7 12:00
哈哈,靚嬸嬸,經我目測,嚴格黎講,你同個嬸字仲有好大距離
我係 月巴 女審 女審  

引用:Quote:KT0603+發表於+15-7-7+11:51+雖然話

原帖由 miriam 於 15-07-07 發表
講得無錯~~~

我囡玩埋田徑時成績仲好過停左田徑, 唔係既點會由 B1A 跌左落 B1B....................
咦,咁好大機會同我女都係女丙,新力軍,今年接力靠你地啦入藍社入藍社

醒目開學勳章 王國長老

fionakong2008 發表於 15-7-7 12:16
咦,咁好大機會同我女都係女丙,新力軍,今年接力靠你地啦入藍社入藍社
  ...
我囡係跆拳入架, 無操田徑喇.

考體能時跑 800m 要 4 分幾鐘, 我都呆晒點解慢左咁多.

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 你囝自行入了油尖

原帖由 johnmamama 於 15-07-07 發表
回覆 silvia_ng 的帖子

你囝自行入了油尖旺定元朗區棵間
兩樣都唔係

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-7-7+12:16+

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+15-07-07+發表當年

引用:Quote:原帖由+miriam+於+15-07-07+發表講得

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-7-7 12:27
但妳囡必定要入一項體育會,抬拳係咪? 好似唔係,註冊那天要決定測試邊兩項,排頭都係。妳問吓Fiona ...
跆拳一定有份, 會唔會玩埋排球或田徑, 我唔理佢 lu

醒目開學勳章 王國長老

KT0603 發表於 15-7-7 12:28
咁我自己知自己事,差幾年入「伍」嘛。
你都話知自己事.............我咪 "死" 得

引用:Quote:KT0603+發表於+15-7-7+12:27+但妳囡

原帖由 miriam 於 15-07-07 發表
跆拳一定有份, 會唔會玩埋排球或田徑, 我唔理佢 lu
唔係㗎,個個就算有自己專項都好,每年陸運、學界都走哂出黎玩田徑幫手,總之入藍社入藍社,你女咁勁,幫藍社攞多啲獎

‹ 上一主題|下一主題