用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

升中派位 [複製鏈接]

預祝各位師兄師姐成功

2    0    0    0

回覆:升中派位

學校已上載咗部分升中資料

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

thx for sharing!

我希望學校可以出返有人數分佈以及全部結果囉, 只得部份校名, 完全冇比較及分析空間.

有些津小都是如此公佈升中成績,但作為直資無直屬中學的小學,此招耍不得。 希望校方繼續透明,讓大家都清楚情況。 其實,嶺小從來不是sell成績彪炳,而是用心用愛來培育學生,相信自然會有合適的學生被吸引來入讀。 但如果在升中成績公佈上猶抱琵琶半遮面,對於家長選校配對上,則很容易產生誤會錯配。

其實以前都有公佈人數分佈的

得 Band1 & Band2 派位校名, 有點不盡不實。上年 over 50%升派直資。

有冇六年級家長可以比多少少資料呀, 例如學校公佈的名單上, 有邊啲學校係多過一位學生派到考到呢? 今年好似咁少人考直資咁既?

我囡是今年畢業生,全級約5人考往培基,是最多人讀的直資

stephanieching 發表於 15-7-10 19:17
我囡是今年畢業生,全級約5人考往培基,是最多人讀的直資
原來得 5 個咋, 之前有個家長話係 6 個, 呢兩年都係佢最多人. 係咪長天有 3 個? 咁係咪其他名單上的學校都係得一個入咋?

我之前聽到有5個,可能最後是6個也不定,長天我囡個班有2個

我想知道學校公布嘅名單以外仲有冇其他學校,因為有家長話有D畢業生派咗去大埔嘅佛教學校

今年好似仲有派咗去九龍塘學校.

我都想知名單以外的學校.  有學生派 BAND 3 學校一點都唔出奇, 冇先驚啦. 如果好似以前咁公佈晒全部資料包括人數, 才能計到各個 BAND 到底有幾多人.

引用:我都想知名單以外的學校.++有學生派+BAND+3

原帖由 chanwendy 於 15-07-13 發表
我都想知名單以外的學校.  有學生派 BAND 3 學校一點都唔出奇, 冇先驚啦. 如果好似以前咁公佈晒全部資料包 ...
同意Wendy咁講,就算唔公開所有學校名單,可唔可以內聯網,只係俾學校嘅家長知呢?好過我地而家咁估估下,有畢業生家長話,今年派band 1 已經唔夠1/3,學校咁講D唔講D,家長選中學果陣就會傾向保守,最後又會再次影響到派位分布,咁只會惡性循環

一些簡單分析:

1. 假設長天真是家長所說的3個,今年派被定位B1津中的至少有10人,比去年的8人較多. 要留意的是今年畢業人數是44人,去比去年的52人少,即使說今年被派去B1津中的比例提高了不少.......      
2.由於嶺小屬新校,頭三年B1生應是約三分之一,去年應約17人.  扣除8位去津校,餘下9位多數應去了多問直資.

今年去直資的少了2位到東九匯基,少2位到香島,多1位去培基,估計即共少了4B1生到直資,估計即共5B1人到了直資.   

總計直資及津校,今屆即不少於15B1人,佔總數(44人)約三份之一.

知唔知今年去體藝的有幾多人?

睇返上年條數, 最後去 BAND 1 的係 32.69%.  假設今年除了長天 3 位, 培基5位外, 其餘都當係1位咁計算.  我睇返 BK 有個專家做的 2011 年BANDING, 李國寶係 1C, 培基係 2B.  早兩日我再去搵一啲資料, 有啲講法話李國寶變咗 2A-2B, 培基變咗 1C-2A.

如果以李國寶= 1C, 培基= 2B 計算, 今年 BAND 1 只有 13/44 = 29.55%, 係差過上年, 而且仲係咁多年以來最差的一年添.

如果以李國寶= 2A-2B, 培基= 1C-2A (當1C ) 計算, 今年 BAND 1 係 17/44 = 38.64%, 結果即刻唔同晒, 呢個數係四年以來最好的.

所以最大關鍵係培基到底係咩 BANDING.

另外, 都係想知埋其他 BAND 2 / 3 的學生去邊啲學校.  咁先知BAND 2 / 3 的比例.

chanwendy 發表於 15-7-20 10:58

睇返上年條數, 最後去 BAND 1 的係 32.69%.  假設今年除了長天 3 位, 培基5 ...

以自己了解,很多邊緣人會考培基,所以當1C/2A之間喇....哈哈.不過我傾向覺得B2人會軟多

引用:知唔知今年去體藝的有幾多人?睇返上年條數,

原帖由 chanwendy 於 15-07-20 發表

睇返上年條數, 最後去 BAND 1 的係 32.69%.  假設今年除了長天 3 位, 培基5 ...
如果好似Wendy咁計,培基當band2,咁入band1嘅就真係唔夠1/3,今年升中嘅係沙士BB,好多都入到心水中學,好似梁校長果間鮮魚行都有29%入band1

‹ 上一主題|下一主題