用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為左入培正,坑真,德望 repeat k1 , 值得嗎? ...
go

為左入培正,坑真,德望 repeat k1 , 值得嗎? [複製鏈接]

知道應該考到先再諗,但想問下各位mama 意見。thanks

2    0    0    0

回覆:little12 的帖子

小朋友會知道升吾到班,你會點解釋令佢接受?我小朋友返N都知會升Kl,何況K1?如果K2插班,有冇機會?

引用:知道應該考到先再諗,但想問下各位mama+意

原帖由 little12 於 15-07-07 發表
知道應該考到先再諗,但想問下各位mama 意見。thanks
為培正, SPK而repeat K1大有人在,今年都識幾個超大/大B咁中獎。

回覆:為左入培正,坑真,德望 repeat k1 , 值得嗎?

我覺得超值

但人人價值觀唔同

樓主去小一那邊看看冇offer 又抽得差的家長那種㥬惶心態,就知有back up 是一件幾幸福的事,但如自覺信心十足又作別論。

回覆:為左入培正,坑真,德望 repeat k1 , 值得嗎?

坑真不接受11、12月細B申請,只能以超大B身份申請K1,所以好多同學仔repeat k1都要考坑真。我個女嗰班,9、10月超大B都有(10月超大尤其多)。9、10月細B都有,但只得一兩個。我個女都係超大B,為讀坑真repeat k1,我們就覺得非常值得!

如果係细b, repeat真係冇問題!我好多朋友咁做!

如果經濟許可, 亦何妨一試

引用:知道應該考到先再諗,但想問下各位mama+意

原帖由 little12 於 15-07-07 發表
入到SPK & GH,我都覺得值!
而且部分幼稚園雖然不深,但也不淺,大B在學習上會比較好。

有個過來人分享:
1。龍b 可以避開龍年效應
2。可以避開双非
3。小朋友可以避開大b 既競爭

但要注意,有好多人唔明白,成日話小朋友同其他人比較,日後心裡會唔適服,我又覺得未必會,最緊要,屋企人點同佢調整

路過想問下, 大坑真光係有小學, 中學BACK UP?

同九龍塘 果間係無關係?

引用:路過想問下,+大坑真光係有小學,+中學BACK+U

原帖由 bin 於 15-07-13 發表
路過想問下, 大坑真光係有小學, 中學BACK UP?

同九龍塘 果間係無關係?
大坑真光:幼稚園部是學券男女校,小學部是私立男女校,中學部是津貼女校。同九龍真光是同一個true light family ,但升小、升中,坑真&九真:冇關係。

補相(from true light official website )

我仔本來係細B, 我都比佢做大B, 入左培正. 我覺得好值得. 做細B除非只打算津校, 如果TARGET直資私家, 細B根本無機會, 係一定要做大B先得.

培正都唔收11, 12月超細B, 我仔果班超超大B, 9月10月都有幾個.  而家呢個年代, 大把人做超大B, REPEAT一年真不是什麼一回事.

回覆:阿早! 的帖子

Thanks

多謝大家意見

引用:我仔本來係細B,+我都比佢做大B,+入左培正.+

原帖由 阿早! 於 15-07-13 發表
我仔本來係細B, 我都比佢做大B, 入左培正. 我覺得好值得. 做細B除非只打算津校, 如果TARGET直資私家, 細B根 ...
😄,如果7月去做超大B,會唔會太過份呢?培正會晤會接受7月超大B報名呢?

tam_bb 發表於 15-7-13 13:11
大坑真光:幼稚園部是學券男女校,小學部是私立男女校,中學部是津貼女校。同九龍真光是同一個true light f ...
Thanks

落離Nicole 發表於 15-7-13 23:44
😄,如果7月去做超大B,會唔會太過份呢?培正會晤會接受7月超大B報名呢?

...

7月唔可以做超大B呀, 培正係收前一年9月開始.

而且7月做超大B, 亦過左教署的適歲入學, 會無左適齡的10分.  
‹ 上一主題|下一主題