用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?
樓主: momotam168
go

RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校? [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 15-7-7 11:15
如果讀Medic或Law仲更加要喺香港讀大學...
在外國讀完,在外國practice 咪得,洗乜一定在香港讀。還有,我一定勸子女唔好在香港讀law同做律師,將來唔會有前途。讀國際學校有一個好處,還可以non-jupas入香港嘅大學,進可攻。

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-7+11:15+如

原帖由 ajfamily 於 16-04-09 發表
在外國讀完,在外國practice 咪得,洗乜一定在香港讀。還有,我一定勸子女唔好在香港讀law同做律師,將來唔 ...
雖然閣下會力勸子女留喺外國執業,不過恐怕會事與願違,因為一般歐美國家都要求專業人士需要係當地國藉居民,而留學生一般只持有學生visa,讀完書就要走人,就算攞埋專業資格都唔可以留喺當地執業。讀得國際學校所走嘅路已十分明顯,而且唔係所有國際學校都係咁優質,申請Non-Jupas嘅學生來自五湖四海,競爭唔少,未必係如意算盤。

引用:Quote:原帖由+ajfamily+於+16-04-09+發表在

原帖由 Soundervolt 於 16-04-09 發表
雖然閣下會力勸子女留喺外國執業,不過恐怕會事與願違,因為一般歐美國家都要求專業人士需要係當地國藉居民 ...
係美國澳洲呢d移民國家搵工唔難

引用:+本帖最後由+siden+於+16-4-9+15:29+編輯+\

原帖由 siden 於 16-04-09 發表
英國大學易入d,London u可能唔及美國top30有競爭力,我知某幾間大公司都唔招local

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-04-09+發

原帖由 deco99 於 16-04-10 發表

不是吧,三位有澳洲護照的朋友仔女在澳洲非專業科目畢業(商科,電腦,人文科目)找了多個月(約半年)都冇適合工作要回港。佢地已經唔係挑剔要高薪厚職,也不是要求工種與大學選修科目完全一樣。

佢地話如果要揾waiter waitress 店員之類的工作就容易,某些勞動工作都ok,但找文職或專職工種非常困難(要考牌的專科會比較易搵)。有錯請熟悉澳洲的家長指正。

USA我不清楚。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-04-09+發

原帖由 deco99 於 16-04-10 發表
假設美國有大量醫生空缺,但首先要有綠卡,否則唔可以申請PGY實習。喺當地有醫生資格嘅外國畢業生申請綠卡應該會順利審批,但當中等待綠卡嗰5-6年時間做乜?歐美國家大唱世界大同,但實質種族問題相當嚴重,當地人對待遊客同爭飯食嘅外國人係兩回事。就算可以順利攞到執業資格,(除非係土生土長ABC會好少少)但一位外地人醫生會有幾受當地人接受呢?試想像一位本身從南亞國家嚟香港大學醫學院畢業嘅醫生留喺香港執業,就算佢會講廣東話,香港人會選擇睇佢或其他本地醫生呢?

siden 發表於 16-4-10 08:15
不是吧,三位有澳洲護照的朋友仔女在澳洲非專業科目畢業(商科,電腦,人文科目)找了多個月(約半年)都冇 ...
要看看他們幾時過去,如果只是過去讀大學,他們未必完全混入當地生活,還有如仍是滿口港式英文,找工作亦會難一點。我自己有學生在當地讀藥劑,畢業後好快找到工作,做了好幾年,入埋籍。最近回流返香港照顧年邁父母,之前已考取香港藥劑師牌,所以又可在香港做嘢。但他說完全做孩子責任,必會舉家返澳洲。

引用:Quote:siden+發表於+16-4-10+08:15+不是吧

原帖由 ajfamily 於 16-04-10 發表
要看看他們幾時過去,如果只是過去讀大學,他們未必完全混入當地生活,還有如仍是滿口港式英文,找工作亦會 ...

藥劑是考牌專科,我咪已經講咗考牌專科在外國比較易些囉 仲要外國醫藥分家,不會像香港一樣私家醫生做埋藥劑師果part。但係,係咪人人讀考牌專科?

另外,在外國做pharmacist,番香港除咗要考牌(一定考到嗎?),如果入醫管局做,有冇phamacist 個title 同個pay? HK U grad都要由dispenser 位做起。咁如果去藥房或屈臣士做就ok。

最後,外國一年比一年難揾工,入藉條件也比以前高,你個學生已經畢業幾年;如果依家現正開始讀非專科,條路有冇佢行得咁順?你話係咪係囉。

同意你話:未必完全混入當地生活,還有如仍是滿口港式英文,找工作會難些。愈早過去融合愈好。

回覆:RC vs ESF Shatin vs ICS vs 搬去11網抽學校?

路過,我要決定阿囡讀local 定IS. 佢只係K1 不過如果宜家唔入定張來好難入. Local 我地有一條龍女校am offer 不過聽說小學好谷. IS 就大家輕鬆D不過好貴呀!

引用:路過,我要決定阿囡讀local+定IS.+佢只係K1+

原帖由 hoshi88h 於 16-04-17 發表
路過,我要決定阿囡讀local 定IS. 佢只係K1 不過如果宜家唔入定張來好難入. Local 我地有一條龍女校am offer ...
都幾不同的選擇喎。可能真是要多方面考慮包括經濟和教養方向,我都有朋友由女龍校轉IS,未至於入不返。如果不確定就女龍,日後再打算。我身邊好細就讓子女讀IS的朋友,都是好明確自己不喜歡local school 又負擔到。

利申:我已決定放棄半龍女校,原校升K

回覆:socute 的帖子

點解放女龍?

引用:點解放女龍? +

原帖由 hoshi88h 於 16-04-18 發表
點解放女龍?
個人選擇,還未確定想讀女校

‹ 上一主題|下一主題