用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我個於秀明小學的實況。
go

我個於秀明小學的實況。 [複製鏈接]

事件一:我個女係合唱團,到上星期一同星期四都有練習,但係上星期六,返到去先話你返黎做乜?合唱團無你份喎。我已經同你個女講左啦,乜你唔知咩?我個女小一咋,知條鐵咩?
朝早10:00返到去,居然咁同你講。火到黎埋,剷個老師一輪。佢話試下比佢合唱團啦。

又一次,仲未同數學老師嘈。

我個女既數學功課,係上學期。

功課係問有什麼可以滖動的柱体。我個女答係圓形,居然係錯。答案係三角形。

咁幾星期後係見家長,我咪同班主任講,班主任話唔關佢事,佢教英文,你要搵數學老師傾,佢話幫我安排,排到升小小二啦,都未搵到數學老師。

1    0    0    0

甘講....即係任何柱體都可以啦.....5,6,7,8,9,10角

好彩無in, 甘都得既......無咩交帶wo.....90後老師 ?

唔知丫,未見過丫,個班主任話安排我地見一見面。但係由上學期安到下學期,就黎小二上學期都黎緊啦。未見過。

我曾對此問題,寫左係我個女既家課冊,釘左張紙叫佢解釋,有我電話。英文科都試過,咁英文科老師係小息時就打比我解釋過。但係數學老師,紙佢就收左,電話唔打黎,又唔回覆。一路逃避問題。個條問題既6分,我豪比佢。果條問題,我記得係5條,都柱体問題,共錯三個。

引用:事件一:我個女係合唱團,到上星期一同星期

原帖由 cloudkitty74 於 15-07-07 發表
事件一:我個女係合唱團,到上星期一同星期四都有練習,但係上星期六,返到去先話你返黎做乜?合唱團無你份 ...
甘你間學校D老師都幾有問題喎 班主任甘吾上心 咩都吾關佢事甘 點敎好小朋友牙

回覆:cloudkitty74 的帖子

如果班主任無幫你約到,不如你自己直接打返學校揾呢位數學老師傾傾

回覆:cloudkitty74 的帖子

你講到咁明小心被老師報復.......

我校小一二 都有家長投訴,就係有人小心眼子女被玩死!

我囝囝都是在秀明讀書,讀1E班,我班的班主任很盡責,很細心喔,她都是教數學,中文的,雖然我囝囝數學上下學期都唔合格,但不是她教得唔好,只係小朋友沒有專心做卷,而唔合格,她所有大小問題,都會主動通知我,不論早,午,晚,或假期時間,今年要升小二,在放暑假之前都買了份禮物送給她,一直的幫忙,更很捨不得來年要轉新班主任.

我都很想知道,你所講的老師是誰? 希望來年她不會教我囝囝.

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

My son studied at this school at p.1-p2, I though that ppl must have some mistake but the most important is the attitude,i also not agree what the math tutor does,
However,  1) not every teacher are the same 2) how you treat other and it will reflect as a mirror 3)even I change school,the most important reason is school net ,I feel thankful for this school coz he enjoy reading ,like to explore and being independent in this year's .he loves his school,loves his teacher and can be as friend, I dun think much school can do these.

引用:事件一:我個女係合唱團,到上星期一同星期

原帖由 cloudkitty74 於 15-07-07 發表
事件一:我個女係合唱團,到上星期一同星期四都有練習,但係上星期六,返到去先話你返黎做乜?合唱團無你份 ...
個問題問滾動的柱體,你答圓形可能未必正確,答圓柱體個答案可能會啱些。再試試找數學老師問吓這是否錯的原因。

培生個學習網入唔到,應該唔關學校時,培生這學習網亦都有提供比其他小學,建議應找培生出版社了解,或試吓去其他browser登入,例如:chrome或firefox,如用ie有關會入唔到。

引用:甘講....即係任何柱體都可以啦.....5,6,7,8

原帖由 sendoh 於 15-07-07 發表
甘講....即係任何柱體都可以啦.....5,6,7,8,9,10角

好彩無in, 甘都得既......無咩交帶wo.....90後老師 ? ...

我大鄉里,只因我係新界鄉姑一名, 原本對 "秀明小學" 聞所未聞, 聽都未聽過. 但最近係"小學雜談" 見到有幾個帖都係講 "秀明小學", 剛巧呢幾個帖都係樓主 cloudkitty74 出的. 我唔知樓主對 "秀明小學" 點解有咁多不滿都唔轉校? 與其花咁多精神係 EK 講 "秀明小學" 嘅唔好野, 不如積極啲揾學校轉校, 又或者積極啲同學校溝通解決問題吧! 真心的!

balj  係喎,佢出左三個喎  發表於 15-9-15 11:30

吾好日日同學校嘈 只有你吃虧 嘈今年個老師 下年嘅老師都會知 人地打份工 最吾好麻煩到佢

引用:我大鄉里,只因我係新界鄉姑一名,+原本對+"

原帖由 小時了了 於 15-09-15 發表
我大鄉里,只因我係新界鄉姑一名, 原本對 "秀明小學" 聞所未聞, 聽都未聽過. 但最近係"小學雜談" 見到有幾個 ...
秀明在那一區?

cloudkitty74 發表於 15-7-7 00:56

樓主, 搵到數學老師未? 洗唔洗又向生果報報料爆大鑊呢!!!! EK 呢度唔夠 "爆的"

老實講,今年讀第二年"秀明小學",老師已比其他同區老師有愛心對小朋友,
但....功課真係好多,日日十幾樣返黎,好辛苦.....
可能因為今年學校名聲升了,所以咁....

一個人的快樂, 不是因為他/她擁有得多, 而是因為他/她計較得少, 願我們有一顆知足常樂的心.

我唸老師知道搞錯, 但係又唔想講對唔住, 所以咪拖啦,

cloudkitty74 發表於 15-7-7 00:56

樓主個帖: "觀塘秀明小學,爆大鑊。原來,由7號到今日,一路都無午餐":
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3141222&extra=page%3D1, 學校校長出信俾 EK 及已通知教育局, 樓主講秀明小學嘅野有幾真, 大家自己判斷

引用:Quote:cloudkitty74+發表於+15-7-7+00:56+

回覆:我個於秀明小學的實況。

樓主已沒有再上來亂說了

bidbid20052005    發表於 15-9-18 13:35
‹ 上一主題|下一主題