用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問文理書院
樓主: bb915思思
go

請問文理書院 [複製鏈接]

引用:其實我想問,呢區唔係年年都係得保一、何蔭

原帖由 susi1024169 於 16-04-28 發表
其實我想問,呢區唔係年年都係得保一、何蔭、協和、可立、德愛5間band1學校,學位年年都得咁多,今年已經係 ...
今年協和仲要開五班添,我都好疑惑

文理唔算太谷。2a中學。區內b1小所以是b1生安全線。
亦好大機会升為英中。但程度內說。compare一度英中。
F1 來説仍有點距離。

引用:Quote:原帖由+kuen2348+於+15-07-07+發表回

原帖由 susi1024169 於 16-04-28 發表
睇數據就應該大約56個band1學生跌band2
但所謂的英中是否已包括文理書院和聖母書院?如果已包括實際的數字會否更差

回覆:metrochung 的帖子

德愛128協和160何160保一160可立128,五間B1中學共736個學位。 所以未必係六十幾人十跌落B2,應該係六十幾人冇得讀英文班,而開英文班,以我所知有文理、聖母和聖文德。 當然中間有好多數字係我唔知,我都係估估下。我自行兩間區外,希望中了,唔洗抽獎啦

回覆 metrochung 的帖子

真係O晒咀,本區外還有他區英中你都未計。
自己加下就知文理/聖母英文班是否在內了........

回覆:jason1977 的帖子

同樣我哋區都有比他區位呢。

Anniemun    發表於 16-4-28 13:11

回覆 metrochung 的帖子

個數除淨予他區位+可供本區選之他區.....其他不說了...........

其實條數好難計, 自行時有幾多同學成功? 同學選了本區或他區也沒有數據。會否把自行收生位先扣除再估計有幾多%學生自行成功(不用計本區遠是他區) 來作估計?

cwaisum 發表於 15-7-7 07:25
2018年搬去啟德發展區,有新校舍。

我估快極都要4年時間先可以,約2020年!!!

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160405/bkn-20160405173720676-0405_00822_001.html
‹ 上一主題|下一主題