用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 5歲半兒童吾理人吾答人嘢,社交好差.... ...
go

5歲半兒童吾理人吾答人嘢,社交好差....

5歲半兒童吾理人吾答人嘢,社交好差...有冇辨法解決

有無評估過?我仔快5歲,懷疑佢有自閉症,去醫院覆診時同醫院講,醫生問完我一堆問題,同觀察左佢一陣,問下佢野,都話我仔似係,5月時去左健康院排期。我仔都成日十問九不應同社交,情緒控制差。

回覆:5歲半兒童吾理人吾答人嘢,社交好差....

我唸小小嘢!你咁遲先知?!

回覆:5歲半兒童吾理人吾答人嘢,社交好差....

之前有自閉向,讀正常幼稚園排S位,但社交好差,諗緊s位有冇幫助....

有無同佢上訓練, 社交堂, 情緒堂DD?

回覆:irenelwl 的帖子

有上一部份....但要加強佢同人有交流....

唯有不停教佢, 同埋上training,  我番去學校同老師講懷疑阿仔有自閉 (學校唔覺佢有問題的), 而家老師校長都好幫忙咁留意佢D細微地方, 例如有無正眼望人講野一, 要教佢表達不滿的方式
另外唔應人DD位, 有機會係感統問題影接收同表達, 有沒有見過職業治療師?好多SEN兒童都有感統問題, 我對仔女都有唔同程度的問題要處理丫><"

你仔言語有冇遲?有冇上言語治療?

回覆 djlove 的帖子

有時我都怪自己疏忽左佢。 佢比家姐遲講野,大約一歲9個月,一直有去健康院做發展監察,直到2歲半,佢地叫我地唔洗去,先無再去。未講野前個段時間我有驚過佢有自閉症,因我同事個仔係典型自閉。但我唔太認識自閉症原來都有分輕重,只接觸過典型自閉。因個仔係1歲9個月突然開籠雀咁,我地就無再為意。到上左幼稚園,覺得都大啦,點解教極都咁勞氣,驚佢有adhd,咁又同醫院醫生講,又叫我地跟老師一齊觀察多半年,點知個時個女因讀寫問題,檢查左有讀寫障礙,接觸多左ot這類專業人士,知多左唔同種類的sen兒童,覺得個仔都有唔妥,再去醫院檢查時再強調唔同的問題,咁當時醫生做左d測試同問問題,都覺得佢似係,所以我地都係剛排期等評估,大體上佢言語有無問題真係唔知。

你小朋友上小一未?

今年升k3

同我仔一樣呢,我下個月開始同佢做職業治療。