用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果返轉頭,是否一定要揀名幼,考證書 ...
樓主: whycyh
go

如果返轉頭,是否一定要揀名幼,考證書 [複製鏈接]

回覆:bubuG 的帖子

你仔讀邊間?

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-07-06+發表你

原帖由 bubuG 於 15-07-07 發表
佢D同學都考到喎,所以冇話入英小「必要」讀英幼、英普嘅。
弊在你果間是最出名的非英非普幼稚園

hehe

whycyh 發表於 15-7-4 19:32
大局差唔多已訂,請教各位是否一定要名幼同考證書考直私先得,叩門先有機?

...
如果資源充裕,我一定選名幼,起碼第日不會時時想當初是否應該讀名幼。

回覆:如果返轉頭,是否一定要揀名幼,考證書

男仔
高主教同St Paul
將來考私小或直資
邊間有優勢D
謝謝

引用:名幼都有好多種,有間向kln+tong+出名悶到

原帖由 glo000 於 15-07-06 發表
名幼都有好多種,有間向kln tong 出名悶到爆的名幼,我識好多小朋友向裡面讀,住我樓上有2個小朋友唔肯同陌 ...
Agree, 課程,家長栽培,培養到小孩自信心好緊要

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-07-04+發表無

原帖由 cream997 於 15-07-06 發表
如果你考英小,必要讀英幼,因為3年的英文語境係英小既選擇對像,入學後小朋友容易適應。

...
但我個小朋友係非英/普幼考到英小喎

bbforever 發表於 15-7-4 21:22
如果要考(讀)私校,直資就讀名幼,考證書,如果target一般津小就讀,一般幼稚園,ok了…

老實講讀名幼的, ...

老實講, 讀得名幼即父母有心栽培, 最終仍考唔到直私, 又叩唔到名官津, 即係話學術唔係呢個小朋友嘅強項, 讀普通津小都唔能夠擠入最頂尖位置唔出奇吖.

當我仔上咗小學,我真心覺得名幼唔係must…

家長自身點栽培才是最緊要,人生漫漫長路…

按個人的經驗和所了解到的情況來睇,名幼在考直、私校或​需要叩門確實有很明顯的優勢。我囝仔是細仔重讀了一年K3,之前是在學券幼稚園讀,也曾試過幾間考直資無功而​回,後轉九龍塘一間英文幼稚園重讀,考直、私(只​​揀了幾間一線)多了入final interview 的機會。也感恩最後幸運被港​島一間直資男校錄取,得悉同學大部份是出自公認的果幾間名​幼,​暫未見有學券或不知名的私幼,而且多同時有其他相當或更高級數小學的offer。現實說明在香港,如果不是唔介意接受小朋友政府​派位的聽天由命結果而想有更好選擇的話,名​幼確實值得考慮,也是無奈之舉。

yellow47  👍  發表於 15-7-9 15:48

引用:當我仔上咗小學,我真心覺得名幼唔係must…

原帖由 bbforever 於 15-07-08 發表
當我仔上咗小學,我真心覺得名幼唔係must…

家長自身點栽培才是最緊要,人生漫漫長路… ...
啱嘅。但入名幼都係想幫助「考」小一呢一關啫。

先定義名幼係咪指非學卷而又出名?又或者有邊間學卷係公認出名?

除英文外,名幼好多時比普通幼稚園教快D多D深D默多D,媽咪都付出多D跟多D,考小學好D正常。而且有D小學會教快,收名幼質素有保證。

但我個人覺得一路讀上去,名幼同普通幼稚園分別不大

我囡囡讀我心目中的名幼,但好多人會嫌佢教得淺,不是英文幼稚園,好多時唔會揀佢,但我囡是叩到12網兩間大熱女校的,所以名唔名幼,我覺得睇你點睇

引用:我囡囡讀我心目中的名幼,但好多人會嫌佢教

原帖由 sleepykly 於 15-07-10 發表
我囡囡讀我心目中的名幼,但好多人會嫌佢教得淺,不是英文幼稚園,好多時唔會揀佢,但我囡是叩到12網兩間大 ...
你叩到MPS?

引用:按個人的經驗和所了解到的情況來睇,名幼在

引用:Quote:原帖由+Fortop+於+15-07-09+發表按個

原帖由 dragonball0301 於 15-07-10 發表
我覺得你的case關鍵是你仔仔重讀做了大b, 做大b的優勢絕對比讀名幼大。香港那麼多名幼,怎會能入名幼就能考 ...
單一來睇,或者我嘅個案喺大B優勢, 但事實重點不在我個案,而是囝囝現在的準同學絕大部份喺名幼生(九龍塘最出名嗰幾間),而且佢哋多數有其他名小的Offer;相反,未見學券和不知名私幼,我稔其他直、私也存在類似情況。另外,名幼在叩門時也占盡優勢。

引用:Quote:原帖由+sleepykly+於+15-07-10+發表

原帖由 BandC 於 15-07-10 發表
你叩到MPS?
好幸運,我們叩到了

兩個都讀學卷;大女入名私再插名津、細女跟入名津都追得上。當年放棄名幼係因為我偏愛細d嘅幼稚園,我認為名幼一定有佢嘅實力,但唔等於可變法術,入咗去唔好諗住寫包單。

引用:Quote:原帖由+BandC+於+15-07-10+發表你叩

原帖由 sleepykly 於 15-07-10 發表
好幸運,我們叩到了
恭喜曬!

‹ 上一主題|下一主題