用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有冇北區嘅家長可以交流下
go

有冇北區嘅家長可以交流下 [複製鏈接]

我囝兩歲9個月,已評估為自閉傾向,想搵北區同路家長一齊交流下,或者有時可以攪下活動

1    0    0    0

回覆:有冇北區嘅家長可以交流下

我仔2歲11個月評估自傾,因為之前去健康院醫生評估,話有少少踩界,令到我覺得好似唔係咩大問題,當時我只係覺得阿仔語言遲緩,唔識係好識表達同人溝通,同埋有d固執,諗住人人發展唔同,大d語言能力好d就會有改善,所以冇特別緊張處理,依架先開始搵資料幫阿仔

回覆:Puppet8 的帖子

我囝兩歲時做評估,上年八月已經開始樣 training,亦有返主流幼兒園嘅n班,我系 ftm, 你好呀,好高興認識你,你住邊區?我住上水

引用:我囝兩歲時做評估,上年八月已經開始樣+tra

原帖由 leungsiufan 於 15-07-04 發表
我囝兩歲時做評估,上年八月已經開始樣 training,亦有返主流幼兒園嘅n班,我系 ftm, 你好呀,好高興認識你 ...
我住粉嶺,我仔龍年出世競爭好大,報n班冇學校收
請問你囝係邊度做訓練?有冇幫助?

我囝系協康上密集班,另外有系其他私人機構上言語治療同感统訓練,呢啲訓練都有用,而家我囝明白嘅野多左好多,回想起我囝一年前真系咩都唔識,就好似一個八,九個月大嘅 bb咁,而家好肯跟人口水尾講野,認知同同齡差不多,但當然仲有好多野要過追

你好,我住粉嶺,個仔兩歲三個月大,有自閉譜系障礙,將會上主流n班。

我歲半已發現個仔有問題,吾想個仔對工人太多,所以歲半就開始返學前班,老師識教,又有感統上,又近,仔進步左好多,仲好聽老師話,不過用左兩個月先鐘意返學冇喊過囉,到一歲九個月開始上明愛個別訓練,都幾好,到左兩歲一個月評估,話佢發展正常,未見有固執行為,只係有少少問題(識應力弱),所以讀主流班。

引用:我歲半已發現個仔有問題,吾想個仔對工人太

原帖由 agatechung 於 15-07-10 發表
我歲半已發現個仔有問題,吾想個仔對工人太多,所以歲半就開始返學前班,老師識教,又有感統上,又近,仔進 ...
你囝講野方面同同年齡小朋友差唔多?

回覆:leungsiufan 的帖子

言語發展正常,冇遲緩到

佢而家仲好多野講,今日吾係我接放學,係我家姐接,我個仔問我家姐,問媽咪呢? 去邊度呀?我要睇魚魚呀!但仲係有些鸚鵡仔

我仔本身都吾係好自發性講野,不過就識好多英字,肯讀英文字。我起今年新年時,日日帶仔去玩千秋,抱起佢硬夾佢玩,仔喊住玩,我就數數字,分散佢注意,自從日日打千秋後,講野方面明顯進步得好快。仲有學校有教我回家幫仔做下感統各方面配合,進步得算吾錯。

我小朋友兩歲三個月大

回覆:agatechung 的帖子

可以 pm我你囝系邊間上感统訓練嗎?

我個仔就快3歲半,返主流全日學校k1,學校懷疑有自傾,已經去粉嶺評估中心見姑娘,要等11月電話再通知,學校叫我搵私家做評估及訓練,但我唔知邊間做評估好?請問大家有無呢方面既資料,唔該晒各位媽媽.

我都係北區人,想問你協康密集係咪在粉嶺做?

回覆 qgirl214 的帖子

我5月時帶個仔見左cac姑娘,佢話要等成年,佢叫你11月等電話咁快?

回覆 irenelwl 的帖子

找地方做左訓練先啦~吾洗下下等評估,出面訓練地方通常都要你起佢度評估先上訓練。姐係話就算你做左評估,去報班都要再評過‧不過如要排I位E位就一定要評估左先有得排。

回覆 agatechung 的帖子

做緊了, 未見CAC已去左做OT評估, 8月開始左了另外7-9月時JOIN左協康,小童群益會D社交同EQ班, 又去左社區中上左D專注力, 小肌肉訓練, 唔洗評估.
而家等10月的社交同情緒開班.....
真係多多錢都唔夠比 > <....
‹ 上一主題|下一主題