用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 1-1-1 其實重要嗎?
go

1-1-1 其實重要嗎? [複製鏈接]

想請教今年要叩門嘅家長,其實普遍多唔多學校要1-1-1 呢?

0    0    0    0

回覆:1-1-1 其實重要嗎?

不太重要,好多000叩到。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:想請教今年要叩門嘅家長,其實普遍多唔多學

原帖由 SWEETANN 於 15-07-03 發表
想請教今年要叩門嘅家長,其實普遍多唔多學校要1-1-1 呢?
間間要求都唔同喎....

不太重要,最緊要識人/成績表全A/profile 夠勁!

回覆:eaubobo 的帖子

間間唔同,最好打探下你心儀邊間係咪要111

要看你心儀學校的取態,重有你小朋友面試的表現

100分最重要

Profile 都重要,人家細路乜都學,家長悉心栽培,面試都會有機會多過乜都無嘅人

醒目開學勳章 王國長老

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3062466&extra=page%3D3

醒目開學勳章 王國長老

111有影響,但其實並不如好多學校講到「非111唔考慮」(有,但好多都唔係必須)。要111定填更大機會的學校,家長唸唸

我果間咩profile都唔洗, 咩都唔收, 只填一張form, 我讀玩既幼稚園, 沒成績既.

我就1 0 1 , 我覺得重要 , 同埋會考慮好多因素, 當然誠意最緊要.

甘當然間間唔同既, 神校有神校玩法, 不過我覺得如果有2個人只能入1個, 我都

會選簡我間學校第一志願先啦, 真心想讀.

我自己到叩門先發現我係第2志願舊生, 已經出盡辦法, 學校回應就係 ' 點解唔

選我地學校第一志願呀 ' .  

甘妳話重唔重要. 最後叩到 1 0 1 果間.

111係誠意, 有啲學校係睇誠意先有得in, 亦有學校放某%為interview分, 如有心儀學校就最好放111

優勝劣敗!識人都未必一定得。校長又吾會浄識你一個,學校入面又吾只校長一個話事!當一大堆因為識人嘅Portfolio 響前面,又係排能力!其實得兩條路
1:隨遇而安
2:全力衝

就算必須1-1-1 只係篩走啲無咁想,吾會全部1-1-1入哂!
到十項全能,醒目過人嘅企響前面就算0-0-0都一樣獲接見!

所以如果非常肯定果間學校係dream, 1-1-1當然係最基本表示誠意嘅方法。

‹ 上一主題|下一主題