用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績表每科每part成績排名
go

成績表每科每part成績排名 [複製鏈接]

學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總排名除頭5名外冇寫,本人感覺以前只寫總排名份成績表較好睇,因為每part卷都會有好多同學同分,例如考默有30名满分,咁排位點排呢,明明滿分变排30,將來拎張成績表出嚟考學校我覺得好難睇law.

大家有冇同樣情况出現,覺得邊款好d呢?

0    0    0    1

引用:學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總

原帖由 joetsang 於 15-07-03 發表
學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總排名除頭5名外冇寫,本人感覺以前只寫總排名份成績表較好睇,因 ...
30個滿分應該30個也是排第一,29分就已經去到排31。

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-07-03+發表學

原帖由 bubuG 於 15-07-03 發表
30個滿分應該30個也是排第一,29分就已經去到排31。
就係唔係,以我所知十幾個同學仔對卷都一樣分,但有d好頭,有d十幾,有個寫到30, 個位同學想喊咁制

回覆 joetsang 的帖子

咁就唔合理wo r'

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-07-03+發表30個

就係唔係,以我所知十幾個同學仔對卷都一樣分,但有d好頭,有d十幾,有個寫到30, 個位同學想喊咁制

...
係咪仲有「平時分」?

引用:Quote:原帖由+joetsang+於+15-07-03+發表就

原帖由 bubuG 於 15-07-03 發表
係咪仲有「平時分」?
應該冇,有同學問過老師話同分會電腦排位

老師憑乜野決定同分既同学,边个排第—,边个排30?

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+15-07-03+發表係咪

非常不合理

joetsang 發表於 15-7-3 23:30

會唔會同分時電腦用埋該科整體成績再排?

學校係成绩表上每科每part都有寫排名,但總排名除頭5名外冇寫,本人感覺以前只寫總排名份成績表較好睇,因 ...
小學都逐舊排真喺多鬼餘.  中學都喺以那科總成績排喇.  
小學就搞啲咁嘅嘢?  小朋友之間冇争名奪利之心先奇呀!  學校都唔知乜居心? 完全冇在小朋友心理諗

回覆:成績表每科每part成績排名

冇所謂

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+15-7-4+00:31+編

原帖由 Anniemun 於 15-07-04 發表
咁就唔知啦,但真係唔係好想咁每part排位出晒嚟,d小朋友會比壓力自己

分part 計好無謂,全科計有參考價值D!

引用:分part+計好無謂,全科計有參考價值D! +

原帖由 sofesofe 於 15-07-04 發表
分part 計好無謂,全科計有參考價值D!

排名太詳細,意義吾係好大,真係好想比家長睇真d,可以另外係intranet公佈。寫晒係成績表對考得差的小朋友好大打擊。

邊間學校咁變態
我覺得會好影響小朋友喎,叻又好差又好都唔駛科科咁排啦,惡性競爭,叻嘅就自滿/差嘅就自卑,為乜?
我知中學反而會每科排名次,但通常排數十個,之後嘅都唔會排,避免打擊學生自信。樓主間學校做法我覺得好差囉

joetsang 發表於 15-7-4 10:51
咁就唔知啦,但真係唔係好想咁每part排位出晒嚟,d小朋友會比壓力自己

...
呢個一定要知, 要confirm個同分排名係點計, 如果真係同分是旦排, 一定要同課程主任反映, 因為實在無理由。

其實, 細排名真係好過得一個總排名, 到呈分你就知, 因為總排名無乜意義, 要睇每個呈分既排名, 得出既結論會接近真實一D。除非小朋友係科科平均科科高分果D家長, 當然就可以印印腳。

呈分時, 你會感謝老師D分俾得咁詳細。

我仔學校會POST出4大主科+總分TOP 50出來, 但唔會列係成績表上.

我女學校只會show全級排名@成績表,全班排名只會貼課室門口

引用:Quote:joetsang+發表於+15-7-4+10:51+咁就

原帖由 little_yolky 於 15-07-06 發表
呢個一定要知, 要confirm個同分排名係點計, 如果真係同分是旦排, 一定要同課程主任反映, 因為實在無理由。
...
分得太細太死,對小朋友弊多於利,仲要印落成績表,我就唔會感謝囉…
就算係呈分,都唔應該迫得孩子太緊,只要小朋友已盡全力,家長就應該鼓勵同支持,無須過份緊張再為孩子施壓。

‹ 上一主題|下一主題