用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 亞仔1歲唔應人
go

亞仔1歲唔應人 [複製鏈接]

我亞仔一歲,一路唔鍾意望人,會避眼神,byebye 拍手乜都唔識,但有求於你,會望住你叫同笑,理佢之後又唔應你,佢好鍾意睇tv, 會對住tv 入面d 人笑,但係如果你同佢玩躲貓貓,佢又同你玩,會等,同大笑,但我驚佢係有自閉,活係自己世界,有無jm 有類似經驗,我好擔心

0    0    0    0

首先唔好急,好多小朋友都係咁
留意有否以下情況

叫佢名有無應你?
有無用食指指向想要或想分享既野?
有無沈迷玩車輪?
將物件排列?
有無腳尖行?
尖叫?拍頭?撞頭?
重覆開關門?
原地自轉?
同年紀相若小朋友有否交流?會否抗拒?
對英文同數字有否強烈興趣?

如有以上行為就要進一步去評估

你講的大部份都有,叫佢從不應,唔識用食指指向想要嘅野,用食指篤下d 野就有,車輪近排玩親學行手推車都番轉玩車輪,不過玩兩野又玩其他,唔識排列物件住,成日興奮尖叫,好大脾氣,一發脾氣會扯頭髮;自轉就無,好間中就無啦啦自己會搖頭;唔鍾意小朋友or bb, 唔望佢地;佢鍾意睇書ga

佢要處理一件事,例如打開個餅盒
會唔會拿去你手上示意叫你開?

唔會,或者佢未知有得開,或想去開,只會張個盒掉來掉去

一歲確實比較細就算去評估都唔會太準
因為當你一歲評估左係咩都好
兩歲已經可以完全唔同世界
宜家可以做既係多d陪伴同教佢野
同健康院既姑娘講

佢好鍾意撕爛d 紙,同麵包

咁幾大先可以評估,比佢番playgroup 見多d 小朋友有無幫助架?

至少20個月先評估
因為小朋友變化好大
我仔歲半乜都唔識
2歲已經識好多野

回覆:亞仔1歲唔應人

我囝16個月大,同你囝一樣,睇咗兩個兒科專睇自閉嘅醫生都話佢自傾,其他科嘅醫生話太細,叫我唔好咁緊張,話起碼三歲先可以確診
不過而家同佢開始做訓練都冇壞,加油

回覆 bubibubibuuu 的帖子

咁你仔仔係邊做訓練呀?

引用:回覆+bubibubibuuu+的帖子 咁你仔仔係邊做

原帖由 jazz_ks 於 15-07-04 發表

咁你仔仔係邊做訓練呀?
暫時揾咗上門幼兒訓練同出去社區言語治療中心做言語治療

引用:回覆+bubibubibuuu+的帖子 咁你仔仔係邊做

原帖由 jazz_ks 於 15-07-04 發表

咁你仔仔係邊做訓練呀?
但你小朋友咁細唔會收住

我個囡1歲都唔應人,發覺佢無眼神接觸,母嬰健康院成日話再觀察,到而家自人評估咗自閉症,母嬰健康院都未評估,我而家揾特別老師幫囡囡做訓練,囡囡有明顯進步,等政府就惨。

其實自閉最明顯係eye contact無,社交差,同埋興趣狹窄,如果發現有症狀,其實可以針對,同佢玩多d.幫佢拿eye.contact.如仍然無改善,同健康院講下都好架

引用:+本帖最後由+jazz_ks+於+15-7-3+15:15+編輯

原帖由 jazz_ks 於 15-07-03 發表

你講的大部份都有,叫佢從不應,唔識用食指指向想要嘅野,用 ...
我個仔15個月先拍手拜拜,16個月先手指指,18個月健康院語言要求唔達標!(10個單字)19個月開始講詞語,19.5個月已經講句子!佢既發展可算起步慢,但進度極速,而家30個月正常到不得了!所以我覺得小朋友日日新鮮,一歲評估言之尚早,唔會有定案!我絕對明白你的心情,因為當初我也經歷過!但其實對於你情況我亦感到是樂觀的,要學習接受小朋友係比一般的小朋友發展慢,但不代表什麼,遲下會追得返的!再觀察吧!

一歲太細做唔到評估,
一歲後才是認知方面o既發展

我個女都係就黎1歲,一直都係眼神唔好,避眼神,唔同人交流互動,出去有其他人僚佢唔理唔望唔笑,看更都睇得出有d唔到路。一直都唔會好似其他bb同佢對望可以咿咿呀呀個種互動。亦唔鐘意同小朋友玩,叫佢望佢會扭開唔望,同埋成日叫極唔應,我都擔心左好耐,6個月已經帶過佢去睇健康院醫生。醫生話太細話到佢1歲至歲半都唔識講爸媽先去睇,雖然依家進步好多,認知模仿理解能力同指令都幾好,好多動作都識做,又會指野,但我睇話自閉記憶力好,我個女記性都好。其實反而我唔擔心佢識唔識拍手呀認知ge問題,因為呢d教多d遲d都會識。最主要係對人無興趣,呢樣唔知點教。

引用:我個女都係就黎1歲,一直都係眼神唔好,避

回覆:lok1029 的帖子

6個月針都未打。你擔心阿b?因為我個女6個月就覺得唔妥,所以都無打針,但佢自閉mode依然有,好似依家仲明顯d,所以未必關打針事,我唔敢打係驚再嚴重d...

‹ 上一主題|下一主題