用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有自閉症的小朋友?
go

有自閉症的小朋友? [複製鏈接]

我仔其實未去見醫生評估,只是見了尤德夫人的姑娘等再見醫生。
但阿仔去公園多數自己玩,剛剛返了兩堂預備班,但佢都不太懂得同人相處,又喜歡打隔離小朋友。是否大多數的自閉兒童,因不太懂得表達就會出手打小朋友呢?(別介意我的意思)

1    0    0    0

回覆:Shirleychansl 的帖子

自閉症的小朋友會有好多頑固的行為,由其會對數字、英文、巴士又或者所有的交通共具有特別的興趣。有部份會有自殘或傷人的傾向,在社交、認知、大小肌肉、言語以及感统會有不同程度的緩慢。而大部份自閉症的小朋友都會對蛋白質、糖和太過濃烈的食物產生過敏的反應而需要介口。

回覆:Shirleychansl 的帖子

仲有自閉的小朋友鍾意玩門,成日開門和關門

回覆:有自閉症的小朋友?

我囡無打人。 我覺得因為我地無打過佢。 睇過本書話唔可以打自閉bb

引用:我囡無打人。+我覺得因為我地無打過佢。+睇

原帖由 daibolam 於 15-07-04 發表
我囡無打人。 我覺得因為我地無打過佢。 睇過本書話唔可以打自閉bb
其實,我地好少打佢。除非佢真係做錯事又或者好好曳,都只是細細力打手細一下。佢3歳,都只是打了十次左右。真是吾明白點解?

引用:Quote:原帖由+daibolam+於+15-07-04+發表我

原帖由 Shirleychansl 於 15-07-04 發表
其實,我地好少打佢。除非佢真係做錯事又或者好好曳,都只是細細力打手細一下。佢3歳,都只是打了十次左右 ...
我女就有打人、咬人同 meet 人,但以上動作全部都係對屋企人和學校的班主任,但經過半年密集已經冇晒此行為,後黎我發現原因係佢地不善於表達,又佢地又覺得我地唔明白佢的意思時,就會出現此行為,當佢開始識表達後就已經慢慢減少

引用:自閉症的小朋友會有好多頑固的行為,由其會

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-07-04 發表
自閉症的小朋友會有好多頑固的行為,由其會對數字、英文、巴士又或者所有的交通共具有特別的興趣。有部份會 ...
我想問對蛋白質敏感係點?

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-07-04+發

原帖由 sammy416 於 15-07-07 發表
我想問對蛋白質敏感係點?
冇咩特點可睇到,只係自己幫佢介口之後就發現眼神有差別

‹ 上一主題|下一主題