用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通? ...
樓主: yana-LEE
go

请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通? [複製鏈接]

回覆:请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通?

香港的老師唔會收礼物, 同大陸好唔同。所以大陸的老師會同家長有密切接觸, 以便學校要捐款时方便工作

醒目開學勳章 王國長老

回覆:请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通?

老實,內地用微訊的泛濫程度,香港人真係頂唔順!我公司又係,連請假、講公事都係wechat,香港完全甩晒,亦唔希望參與,亦唔鼓勵。香港人分得較清楚,返工/學就係返工/學,放工/學後如非必要就大家留返空間。公事就用公事聯絡方式(電郵、機構電話)。我女畢業升左中學、我仔小五,識左學校十幾年、做家教會6年,其實我有好一堆老師手機號碼,但如非必要我唔會用,寧願打返學校,whatsapp亦只會同某幾個相熟老師。咁當然亦有家長聯絡whatsapp group啦,有時家長互通消息都會的

老師一學期教咁多學生,個個家長都有事無事搵下佢,佢地真係好忙。將心比己,你都想放工之後咩都唔駛理

其实通过这个帖子看出两边老师的不同,内地老师是家长式的管理方式,学生在学校的表现好与不好,大多数老师(特别是年龄大一些的)都会找家长沟通。老师也经常在微信群里表扬表现好的同学,经常是下班后做这些事情。也有时会在放学后发一些紧急通知,比如次日的重点小提醒。而通过大家的回复,香港的老师更愿意把工作与生活分得清,下班就完全是私人时间。不能说哪个好与不好,方式不同而已。

anubisking  其實你在這裏討論的用意是怎麼?  香港是香港,大陸是大陸.你喜歡的還是留在大陸讀書吧`   發表於 15-7-12 00:38

回覆:yana-LEE 的帖子

接送上學時可跟老師傾談,或者可致電學校找老師傾傾。不過沒特別大事我都不會找老師,始終要信任自己小朋友和學校呀

‹ 上一主題|下一主題