用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通? ...
go

请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通? [複製鏈接]

请教:老师或许有通知或孩子表现情况需要反馈给家长、家长有需要向老师了解孩子的学习、行为等情况。大家平时都通过什么方式与老师沟通?
   0    0    0    0

家長日,—年三次好足夠~平日no news is good news.可透过学校內联網給老師电郵~

王家爸爸  我仔小學時,—年得二次家長日  發表於 15-7-3 17:13
王家爸爸  平日no news is good news   發表於 15-7-3 17:12

普通野寫手冊,小問題的就留番家長日一次講。有大問題或隱憂就直接call 老師,不要等到雪球滾大了才action

平時唔溝通好過溝道
因為一溝通一定係大獲野

manwaimail    發表於 15-7-5 10:40
王家爸爸    發表於 15-7-3 17:13

回覆:Yanamami 的帖子

电邮老师会信吗?统一通知类信息都是通过小本子沟通?会不会有记录偏差?

引用:电邮老师会信吗?统一通知类信息都是通过小

原帖由 yana-LEE 於 15-07-03 發表
电邮老师会信吗?统一通知类信息都是通过小本子沟通?会不会有记录偏差?

...
從不會用電郵,緊要的事,放學後直接打電話給老師。不太緊急的,我會寫張字條比老師,大概講下想傾什麼,請老師覆電話!見家長時就會傾下小朋友平時表現!
有何事要經常聯絡老師呢?除非小朋友係學校適應上或行為上出現大問題,如果這樣,老師自然會找上門,家長等接電話。

yana-LEE 發表於 15-7-3 09:33

...

信乜野?Depends你想溝通d乜野。告假早退或其他考勤会用手册專頁,普通溝通联系查詢用电郵。我小朋友無乜奇难雜症,所以通常家長日見面傾已搞掂~何謂總—通知類?全班全班通知全出通告要家長簽番吧~不如你講下你要同老師溝通d乜野啦~

yana-LEE 發表於 15-7-3 09:33

...
無乜重要事最好唔好煩老師, 如果只係問下小朋友在學校情況, 學習進度, 最好就等家長日, 一班幾十人, 人人都為咗呢D事同老師溝通, 老師都好唔得閒。小朋友有問題要你解決, 老師自然會搵上門, 你唔駛擔心。

回覆:请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通?

看来和内地不太一样,内地会有短信、微信群,老师遇到重要紧急通知,或补充通知(比如第二天服装、小测试成绩突出的小朋友名字等),会统一发给所有家长。

Yanamami  寫係手册通訊欄得啦~禁小事!日日都簽手册~  發表於 15-7-3 16:56

引用:看来和内地不太一样,内地会有短信、微信群

看来和内地不太一样,内地会有短信、微信群,老师遇到重要紧急通知,或补充通知(比如第二天服装、小测试成 ...
甘返上去讀囉,香港唔興甘架喎

anubisking    發表於 15-7-12 00:33

醒目開學勳章

yana-LEE 發表於 15-7-3 14:29
看来和内地不太一样,内地会有短信、微信群,老师遇到重要紧急通知,或补充通知(比如第二天服装、小测试成 ...
我哋可以個別whatsapp老師,亦有whatsapp group方便老師broadcast message比全班同學。

回覆:bobbob 的帖子

老师会有用短信息吗?

王家爸爸  除非小朋友出左事,或者嚴重犯規  發表於 15-7-3 17:21
王家爸爸  一定唔會   發表於 15-7-3 17:17

小測試成績突出的小朋友名字根本唔應該响同學面前講出嚟, 更何況家長!測考是小朋友測試自己的能力, 不是作為同學或家長們間比拼既工具, 這種行為不太好啊。

至於補充通知或小提示同學自己有需要會寫手冊, 但小朋友大都寫不清楚, 小一家長學習解讀小朋友的摩斯密碼也是一種樂趣。

我們學校校長甚至禁止老師跟家長whatsapp, 因為校長說, 老師也應該有下班休息的時間, 如果讓老師加入whatsapp, 即要求老師24小時on duty解答家長問題, 老師也是有家庭生活的。

bobbob  咁家長都會醒水淨係工作時間通訊  發表於 15-7-3 17:39
Yanamami    發表於 15-7-3 16:57

手册、通告已好足夠~考試考得好,我地学校会有“報喜信”俾家長~

各處鄉村各處例,香港同内地好唔同,香港老師唔會主動同家長溝通。

bobbob  通常主動通知唔慌好嘢  發表於 15-7-3 17:40

醒目開學勳章

bobbob 發表於 15-7-3 15:58
我哋可以個別whatsapp老師,亦有whatsapp group方便老師broadcast message比全班同學。 ...

通常特別事項例如明天去outing要準備mat或者帶backpack之類會broadcast提醒,但好成績之類唔會。另外試過小朋友在堂上唔覺意整親,老師會whatsapp叫家長回家留意。

我小朋友學校鼓勵用電邮溝通,通常老師一日之内會回覆。

家校合作係重要,但而家d老師真係好忙,無也大事,都係留番家長會

回覆:请教,大家平时都通过什么方式与老师沟通?

老師同家長溝通多數係寫手冊,如果有緊要事先電話聯絡

引用:看来和内地不太一样,内地会有短信、微信群

我地學校唔俾老師同家長whatapps,所以我地家長自己有whatsapp group,互通消息
我都覺得老師公布成績既做法唔應該,我唔會想老師咁做

唔溝通仲好,有重要野老師實搵你
個個家長都搵老師,老師咪好忙?
我都唔想老師覺得我小朋友特別麻煩
‹ 上一主題|下一主題