用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教前輩:升小一暑假應做什麼?
樓主: DucklingYau
go

請教前輩:升小一暑假應做什麼? [複製鏈接]

回覆:fc926 的帖子

有,但只有地下層有好似一兩格,每層的是坐厠

cch0928 發表於 15-7-8 19:43
可以分享你點教嗎?我教過鋪紙巾,唔係鋪到跌入廁所就跣落地,鋪好又坐到張紙走咗, 坐落去內褲又hi 廁所。 ...
我最初原打算俾支AQ佢噴(好過酒精, 因為酒精會令皮膚敏感。不過, 阿女手指唔夠力, 噴唔到

所以就改用消毒濕紙巾。因為阿女話佢哋廁所格入面有垃圾筒, 所以, 我就叫佢先用濕紙巾抺乾淨, 再用乾紙巾抺, 然後先至坐。我remind咗佢好多次, 濕紙巾一定要丟入垃圾筒, 否則塞廁所, 大家無得用。

P.S. 鋪紙巾係無用的, 只係自我安慰, 因為紙巾其實D洞好大, 細菌都係會透過紙巾痴住小朋友皮膚。

引用:Quote:cch0928+發表於+15-7-8+19:43+可以分

原帖由 little_yolky 於 15-07-10 發表
我最初原打算俾支AQ佢噴(好過酒精, 因為酒精會令皮膚敏感。不過, 阿女手指唔夠力, 噴唔到

所以 ...
謝謝分享

cch0928 發表於 15-7-10 11:36
謝謝分享
平時去街同佢練習下,我嗰K3已經識。
不過在校小朋友好想快d去完,最後揀mou厠去,她說方便d。

回覆:DucklingYau 的帖子

練習自理、規矩、寫字等等.....

預演時間表. 每兩個鐘才有一次小息.

時間表中有做練習,寫字,默書,圖書

我平時用消毒噴霧抹完,再鋪2,3層紙巾才坐
亞女平時睇開我點做,自己都識做
‹ 上一主題|下一主題