用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+samsam123321+於+15-07-02+發

原帖由 lui 於 15-07-03 發表
為何你用葡萄?因為is優越d?是你想表達的意思嗎?
未必是IS家長學生覺得比人優越。我相信好多家長因為不滿香港教育制度而選擇國際學校。英文是否流利乃是其次。
反而很多本地學校家長以英文好為驕傲。選學校也重英輕中。出外補英文的比補中文的多。我應為本地學校家長更在意子女英文程度。以至有比較之心。人一比較便容易出現各樣情緒。

我覺成件事就係一個對IS學生有偏見既家長將一件小事無限放大。係樓主話人無禮貌,唔一定係個小朋友無禮貌。佢個句"well  ...she can speak good mandarin"好明顯串緊個小朋友。個小朋友只不過係一臉無奈。我係個小朋友都會有同一反應。都"吳"知邊個有問題(個邊d人所謂既無家教)。

我就覺得樓主心底裡覺得lS有優越感。如果佢個晚遇着一個講菲律賓話既,佢既反應又會唔會係咁?何況人地唔識廣東話係人地既事。什麼係香港生活唔可以唔講廣東話?我相信不久既將來,香港將會被大陸同化。到時主流還是廣東話?

引用:Quote:lui+發表於+15-7-3+00:01+有酸嗎?我

原帖由 nintendo 於 15-07-03 發表
They know chinese, only they can only speak mandarin.
Yes I m not referring to that gal. I just refer to those claiming they don't speak Cantonese in the thread.

引用:Quote:原帖由+lui+於+15-07-03+發表為何你

原帖由 Jumboshrimp 於 15-07-03 發表
未必是IS家長學生覺得比人優越。我相信好多家長因為不滿香港教育制度而選擇國際學校。英文是否流利乃是其次 ...
我明白啊。只是一句葡萄,俗d説「唔抵得」就此了結人家的含意,不是覺得自己優越嗎?就是我們有能力的一群、更應該包容、更應該感恩我們的孩子有得選擇。

引用:Quote:原帖由+Jumboshrimp+於+15-07-03+發

原帖由 lui 於 15-07-03 發表
我明白啊。只是一句葡萄,俗d説「唔抵得」就此了結人家的含意,不是覺得自己優越嗎?就是我們有能力的一群 ...
同意。大家也是實事求事。我同不少jm一開始也理性討論,之後情況大家也看到。而家都冇人再留言由她自言自語

回覆:外面人對國際學校學生的看法

有d成年人真係好執著,其實小朋友好簡單,佢地覺得咩環境適合講乜就會講乜,同埋有得揀,佢地會講自己擅長的語言,IS小朋友好自然會講英文先,但唔代表佢睇唔起中文,係成年人諗多咗。

我個女是混血兒,大部份人見到佢就會自動講英文,甚至係公公婆婆都會同佢Hello, 我有時都會話佢識得中文,可以同佢講。我個女的表兄弟,都是第一語言中文,佢地一齊時,表弟會同佢講英文,我女就調返轉同佢講中文,好識體諒對方。

引用:有d成年人真係好執著,其實小朋友好簡單,

原帖由 紅紅 於 15-07-03 發表
有d成年人真係好執著,其實小朋友好簡單,佢地覺得咩環境適合講乜就會講乜,同埋有得揀,佢地會講自己擅長 ...
憑這一句說話便斷定女孩睇唔起廣東話的人,好可能正是會用說話扁低人的人。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:Quote:原帖由+紅紅+於+15-07-03+發表有d成

原帖由 shadeslayer 於 15-07-03 發表
憑這一句說話便斷定女孩睇唔起廣東話的人,好可能正是會用說話扁低人的人。

...
以己度人

其實我覺得小朋友其實好簡單好直接,可能根本不是語言問題,只是一個十多歲的小朋友不想跟九歲的小朋友玩。覺得不啱玩,但又不懂得好似大人咁識做,'包裝'd 說話。

回覆 vaboyz 的帖子

嘩,咁複雜的推理,不如加埋D阿媽阿爸的四角戀,新仇舊恨,孩子問可否說普通話的寓意更深遠,可以拍連續劇。

回覆:annie40 的帖子

我也覺得最緊要爸媽想點,事在人為。我個仔由細到大讀lS,而家響英國,佢可以講流利純正口音廣東話,因為我地堅持同佢講廣東話,佢校外活動丶同表兄弟姊妹丶朋友都係講廣東話,佢好習慣,而家響英國同香港同學都係廣東話溝通。比佢讀國際學校、學咁多語言嘅其中一個原因就係為咗佢可以同吾同國籍嘅人好好溝通做朋友或共事。同對吾個文化可以持開放接納心態。佢亦從來冇覺得lS 優越過LS,只係覺得LS的朋友仔好慘。

有依d 像樓主一樣的朋友真係要割席。首先,自己個女做低頭族,第二,人地個女講錯一句記在心中,然後在討論區post 出黎,心態係咩?真係覺得不滿,覺得好錯,就話比朋友仔知,有錯唔指責,放係心裹鬱住鬱住,到酸到反胃就為有在網上宣洩。老實講,你都唔當人地係朋友,人地個女扮恐龍都唔關佢事拉。要改善,就改善一下佢自己的品格先。美其名係言論自由,其實都唔知咩心態,在人地背後說人是非,可能佢講得對,佢不是葡萄牙人,而係Xx

醒目開學勳章

回覆:外面人對國際學校學生的看法

呢個世界乜人都有,乜都鐘意批評,煩!

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+15-7-3+23:04

原帖由 samsam123321 於 15-07-03 發表

有依d 像樓主一樣的朋友真係要割席。首先,自己個女做低 ...
我諗佢比女孩的一句說話傷了自尊心。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lui 發表於 15-7-3 18:16
我明白啊。只是一句葡萄,俗d説「唔抵得」就此了結人家的含意,不是覺得自己優越嗎?就是我們有能力的一群 ...
那你怎樣看那樓主的心態,佢有強烈的正義感?想改變朋友女兒的心態?佢無當面明言或暗示朋友的女兒有錯(at least 去到40頁都無,可能佢之後知衰會後加。正如佢女兒做低頭族一樣會後補解釋)

佢del......

annie40 發表於 15-7-3 16:12
回覆 964000 的帖子

haha , let go.  Who cares what other people say and expect?  Especially you feel ...
right, IS 的其中一個training, 就是這樣。我就是不喜歡傳統的價值觀,好像做所有野都是為人而做,做比人看。

samsam123321 發表於 15-7-3 23:26
佢口口聲聲言論自由,但未明自由真諦就係在唔影响到別人時那人所做的任何事我們都應尊重佢自己的選擇。就算 ...
我只是想像如果子女同學的家長中有這樣的人,真是超多是非,好可怕。

samsam123321 發表於 15-7-3 23:18
那你怎樣看那樓主的心態,佢有強烈的正義感?想改變朋友女兒的心態?佢無當面明言或暗示朋友的女兒有錯(at ...

佢開 topic 第一個 message 初初都正常,跟住有人提出唔同意見,就改 messages,將件事的情況,改完又改。
其實不認同佢的人都好有禮貌,只係話可能佢誤會了那個 IS 小朋友,但佢就越講越串。
有 D 人閙 IS 可以好口臭,見到佢地閙得咁開心,由佢囉。
係有兩三個人唔熟性,係要同呢 D 人講道理。

‹ 上一主題|下一主題