用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE [複製鏈接]

唔講或少說廣東話,並不代表孩子無家教,無禮貌,只是各人成長和教育環境有偏異吧,多包涵一點,看真一點,對孩子的觀感便很不一樣了。

利申:囡囡填大學申請,堅持自己母語是廣東話。去找工做,堅持中文的書寫講不夠流暢。按成績單已經足夠過關了。

回覆 bennyeva 的帖子

所說的是Kinder已經補習?
做漂亮衣服,要找對合式布料,質地恰當就有那種衣著feel了,布感的重量,手感,顏色,完全影響制成品的效果。孩子太年幼,連是梭織,針織的材料都未攪清楚,就落剪刀?中間可以修修剪剪,但始終是失真了,家長手工欠奉,剪剪貼貼,印印漂漂,塊布很快便所剩無多吧。

果位樓主一開始已認為女兒同IS的小朋友唔0岩玩.
其實小朋友唔一定要言語溝通到先可以一齊玩. 我仔女去日本既遊樂場一樣可以同當地小朋友一齊玩, 係沙灘同唔係講英文又唔係講中文既不知國籍小朋友都一齊玩沙玩到好開心, 佢地用動作眼神已經溝通到.
有時係大人想多左, 唔好俾部電話小朋友玩, 小朋友自然會找到玩伴找到野玩.

回覆 四隻貓 的帖子

Agreed.  Parents' attitude leads to children's altitude.  

引用:文中個女仔無以吾識中文為榮,佢係話識普通

原帖由 Jane1983 於 15-07-03 發表
文中個女仔無以吾識中文為榮,佢係話識普通話,廣東話吾好。

如果父母想小朋友多融入,不妨自小教導佢,要 ...
Agree, 我亦希望孩子可以中英流利,自動轉台。但事實是否如願真不知道。
如果最後孩子不能説好廣東話,我會覺得遺憾,不會是值得炫耀,但似乎香港地很多人對這些孩子及家庭很有成見。

I would prefer my son to be fluent in Cantonese, English, and Mandarin.

回覆 964000 的帖子

得既。以前一代讀IS、中文吾得的小朋友,除了學校吾重視外,好多父母就睇低中文、痛恨中國,仔女心领神會,點會有心機學中文。
住我果度,幾個韓國人是讀AIS,佢地和父母講韓文,有時見佢地看韓文書。如果佢地都keep到自己語言文化,我地要識,無理由做吾到。

引用:回覆+964000+的帖子 得既。以前一代讀IS、

原帖由 Jane1983 於 15-07-03 發表

得既。以前一代讀IS、中文吾得的小朋友,除了學校吾重視外,好多父母就睇低中文、痛恨 ...
Yea, 大家努力,下一代的IS學生不會再被人有話抦

choinicole    發表於 15-7-7 12:09
Jane1983    發表於 15-7-3 15:49

Don't worry.  You can make it definitely.

Let kids having percious moment with grandparents, cousins, uncles and aunties in holidays and weekends.   They would catch up very very well.  

本來無一物,何處惹䴤埃?
事實係,大部分 IS 細路都識中文,只係學校用普通話教。
果位阿姑諗多咗喇。

四隻貓  其實係佢自己有偏見  發表於 15-7-3 17:32

haha , let go.  Who cares what other people say and expect?  Especially you feel content  and smile at all times.   

annie40 發表於 15-7-3 11:17
唔講或少說廣東話,並不代表孩子無家教,無禮貌,只是各人成長和教育環境有偏異吧,多包涵一點,看真一點, ...

香港好多人,乜都睇唔過眼。
見人英文流利,又話人扮鬼妹;如果見人普通話,又可能話人大陸人新移民。
真係乜都嘈。
最搞笑係,開 topic 講,又好多人幫口鬧。

回覆:annie40 的帖子

係呀,佢地幼稚園已補,因為係名幼喎。當然我都理解佢地嘅苦衷,本地競爭嘅激烈第第,但我不能認同=_=我想個囡快樂咁過童年。

就算我無錢讀國際,我都會揀happy school

回覆:964000 的帖子

對啊,而家呢一代國際學校,好多都對中文越來越重視,至少家長亦都知道點教,應該明白多元文化嘅重要了,我地一起努力吧。

相信作小朋友會做得到的

964000    發表於 15-7-4 01:29

引用:Quote:annie40+發表於+15-7-3+11:17+唔講或

原帖由 nintendo 於 15-07-03 發表
香港好多人,乜都睇唔過眼。
見人英文流利,又話人扮鬼妹;如果見人普通話,又可能話人大陸人新移民。
真 ...
又説國際城市,但又只有廣東話才是王道

lui 發表於 15-7-3 00:01
有酸嗎?我認為有問題,以不懂中文為榮,OMG

They know chinese, only they can only speak mandarin.

964000 發表於 15-7-3 16:42
又説國際城市,但又只有廣東話才是王道

本地學校都兩文三語,家長平時討論學校,又要希望學校有 NET,普通話老師又希望來自內地。
點解出到去,人地講英文又話人扮嘢,到聽到人講普通話又標籤人 big 6?
佢地的心態十分討厭。

PS 那位樓主改了 TOPIC TITLE 和內容。

Most International Schools teach Eng & PTH, well, some kids may not feel comfortable speaking in Cantonese.

I won't put that in mind ! That parent obviously is small-minded.

回覆 nintendo 的帖子

曾经看过一篇心理研究, 怎样才觉得富有?  原来可以是我老公是比所有认知的亲朋好友中, 收入多五十美元, 反之其他人多些入息, 我就是自觉很穷了.

这里没有多少家长读过IS, 普遍对IS的认识有限, 凡是自己不熟悉的, 抱恐惧感和负面想法, 是很正常的.  是愈知得少就愈惊青吧!

自己是死盯着IS孩子的成长, 才有点顿误, 对我来说他们是有点外星人, 外星人有外星人的脑袋, 如果IS孩子非常像地球人, 也许是有点不合理呢!

四隻貓  明顯是抗拒自己不熟悉的  發表於 15-7-3 17:30

回覆:nintendo 的帖子

人地點睇點諗我地控制唔到,放鬆點,總之相信自己比左[最好]嘅一套仔囡就好了。我身邊大都係選LS,佢地嘅見解我一樣會聽會分析,因為作為家長係有需要了解過IS同LS嘅制度先可以決定點行,所以面對太偏激嘅comment, 最好就係一笑置之囉

‹ 上一主題|下一主題