用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 請問天神的中文科是不是普教中呢?
go

請問天神的中文科是不是普教中呢?

謝謝。

回覆:siden 的帖子

有好消息嗎?

回覆:請問天神的中文科是不是普教中呢?

如果普教中就安慰自己入咗都跟唔掂

即吃不到的grapes變酸了

hppa    發表於 16-4-29 14:37

普教中的,但很多小學都是普教中其實

回覆:請問天神的中文科是不是普教中呢?

我仲以為不是每一班都普教中

一年級是粵教中, 二年級起分精英班, 便只有精英班才是普教中!

引用:一年級是粵教中,+二年級起分精英班,+便只有

原帖由 tabasco 於 15-07-02 發表
一年級是粵教中, 二年級起分精英班, 便只有精英班才是普教中!
Thanks for reply.

好奇一問,有冇人為咗唔普教中唔肯入精英班?

反正一條龍上St Mary, 唔入精英班有冇蝕底呢?

引用:Quote:原帖由+tabasco+於+15-07-02+發表一

原帖由 siden 於 15-07-02 發表
Thanks for reply.

好奇一問,有冇人為咗唔普教中唔肯入精英班?
今年小二,以我所知非精英班多功課好多。精英班反而無甘多功課,朋友嗰女重可以一星期3,4日放學去學嘢

hppa    發表於 16-5-19 17:46

回覆 siden 的帖子

每年學期尾, 學校有通告比全校學生及家長,去選擇是否願意入能力較高的一班,
鼓勵學生和家長共同協議,
當然最後決定是在校方,
家長應以自己小朋友的各自性格及能力而決定!

小朋友適應力好強,普教中都很快handle到。

回覆:jonahlee 的帖子

我個人學得以普教中對學中文没有優势。

回覆 nokia9437 的帖子

TSA 試一定是用廣東話的.

引用:回覆+nokia9437+的帖子 TSA+試一定是用廣

引用:Quote:原帖由+tabasco+於+16-04-22+發表回

原帖由 nokia9437 於 16-04-22 發表
多謝回覆.
咁知否那些普教學生喺TSA表現有受影響嗎?
今年天神唔考Tsa喎

引用:Quote:原帖由+nokia9437+於+16-04-22+發表

sissysze 發表於 16-4-22 20:45

今年天神唔考Tsa喎

只是小三唔考吧。。。六月十四、十五號小六仍然要考TSA。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:sissysze+發表於+16-4-22+20:45+今年

原帖由 奥脫福 於 16-04-24 發表
只是小三唔考吧。。。六月十四、十五號小六仍然要考TSA。
小六嗰個唔係叫pre s 1 咩?我見識少,有錯請指正

sissysze 發表於 16-4-24 17:26

小六嗰個唔係叫pre s 1 咩?我見識少,有錯請指正

TSA:全港性系統評估

其實TSA唔止得小三有,小六同中三都有。

5全港性系統評估是怎樣施行的?
  • 在第一、第二及第三個學習階段完結時施行 (即小三、小六及中三)。
  • 為水平參照評估,主要側重基本能力水平。
  • 評估設計是參考課程發展議會的課程文件,並根據各科在各學習階段終結時的基本能力描述而擬訂。
  • 全港性系統評估在每年的指定日期施行,但為減輕小六學生因應付頻密考試帶來的壓力,自2012年起,隔年進行全港性系統評估(即雙數年暫停)。
  • 學校於雙數年仍可按照校本需要,以自願形式參與暫停年度的小六評估。學校亦可向考評局索取小學六年級中、英、數的評估試題,供教師和學生參考和使用,輔翼教學。
  • 獲政府資助的學校都參與評估。每名學生在每科只須作答其中一張分卷。
  • 除中英文科的說話評估外,主要以紙筆形式進行。

http://www.bca.hkeaa.edu.hk/web/TSA/zh/Faq.html#Q01

PreS1:中一入學前香港學科測驗

六月十四、十五號(天神網頁有顯示:全港性系統評估)升中一都未放榜,又點考
PreS1呢?!

http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/Pre-S1-HKAT.html

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

有人為咗唔普教中唔肯入精英班
實際上唔入精英班冇蝕底既