用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一級有幾多個位給留班
go

一級有幾多個位給留班 [複製鏈接]

一年級大概有幾多個位預比留班?!

0    0    0    0

回覆:nayeliyan 的帖子

官津每級3%

回覆:一級有幾多個位給留班

如果學校要學生留級 可唔可以唔同意??!

王家爸爸  當然可以  發表於 15-7-3 09:29

nayeliyan 發表於 15-7-2 17:37
我估可以,但要諗深一層點解學校要學生留級先  .

學校不會因為成績差才留級,相信會考慮埋學生的資質,如果資質唔得,成績又唔得,只會拿拿聲比你升,讀完個免費教育,費事晒資源

(個人意見/睇法)

想留班真係唔容易㗎!可以試升都会試升,但开到声要你留真係有需要,唔係隨隨便便叫你留~

醒目開學勳章 貢獻勳章

Olympian 發表於 15-7-2 15:56
官津每級3%
3%?即係30人一班,得1個留班位?

我一直以為30人一班,最多可以收33人添...
咁一間25人一班,開4班嘅學校,咪得3個叩門位?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

http://mo.evi.com.hk/evi_parentzone.php?id=2572

學校叩門位的總數,是基於班數、採用大班抑或小班,例如:學校A 是採用小班教學,教育局按規定每班派 26 名學生,學校有權每班多收 2 名學生,學校開設5 班,換言之:2×5=10 個學位。一般開設5 班的學校會預留 4 至 5 個留班位,即「叩門位」只有大約5 至6 個。

而學校 B 採用大班教學,教育局每班派 30 名學生,學校有權每班再多收 3 名學生,學校開設 5 班,總共:3×5=15 個位,扣除了留班位,「叩門位」便有大約 10 個。
恐龍家

mwfwinnie 發表於 15-7-2 18:25
我估可以,但要諗深一層點解學校要學生留級先  .

學校不會因為成績差才留級,相信會考慮埋學生的資質,如 ...
十二年免費教育,想留班難過升班…

nayeliyan 發表於 15-7-2 17:37
可以,但係要知道留級唔一定係壞事。通常留級既學生唔係最差既學生,學校比小朋友留級,即係學校覺得佢仲有得救。
‹ 上一主題|下一主題