用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有沒有高張力孩子的父母?
go

[其他] 有沒有高張力孩子的父母? [複製鏈接]

我BB五個月大,發現腳經常登到直,手都成日捏人捏得好大力。有次睇醫生,醫生話有少少高張力,肌肉控制有D差,都係政府跟進番好D。
我上網睇高張通常都係腦受損,但D SYMPTOMS又有D似有D唔係。

我想問有沒有父母的孩子是這樣? 係咪一定要讀特殊學校?

0    0    0    0

唔好自己估啦。快d返健康院要求轉介信。記得你BB好似有斜視問題,可能有同一原因引起。快d跟進,有需要就快d開始治療。

Hopesforlife 發表於 15-7-2 15:03
唔好自己估啦。快d返健康院要求轉介信。記得你BB好似有斜視問題,可能有同一原因引起。快d跟進,有需要就快 ...
唉, 係呀, 其實一路有跟進,要下個月再CHECK 體能及智能發展每一日都等得好辛苦

回覆 Karenphilic 的帖

yan330 發表於 15-7-6 12:37
回覆 Karenphilic 的帖子

我仔三個幾月時系qm等做心臟手術時,比姑娘發現成日個身向後屈,但通常發脾氣就 ...
平時咩住佢又好正常,飲奶會登恆曬,有時玩都會。都幾大力但我昨天擔心阿女震一震以為抽筋去左A&E, 醫生又話唔太覺得佢張力大。
係我過份擔心?

因為我仔一發脾氣條腰登行,甘應該冇問題,你囡隻手系咪時常打開

yan330 發表於 15-7-7 23:50
因為我仔一發脾氣條腰登行,甘應該冇問題,你囡隻手系咪時常打開
佢都OK架, 會打開手玩玩具, 捉住D玩具, 就算係拳頭都打得開
‹ 上一主題|下一主題