用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人為左5分,家長去受洗?
樓主: siujumpjump
go

有冇人為左5分,家長去受洗?   [複製鏈接]

schumacher 發表於 15-7-6 21:11
接受唔到,唔去就得啦,教會又唔會害人,唔使那麼害怕。教會只想告訴人們要互相關愛互信包容,一切隨你自己 ...
你係咪搞錯左? 定係回錯人?
1)我無選任何教會學校
2)我無話教會害人好害怕
3)我只係講左句"YES! SAME THINKING" 咁大把, 係想表達接受唔到D人為左個仔女入到該教會學校而"扮信教"多5分的欺騙行為
4)我都唔知講左D咩挑動左你的神經, R哂頭

引用:+本帖最後由+ppmmbb+於+15-7-2+11:08+編輯+

引用:Quote:schumacher+發表於+15-7-6+21:11+接

原帖由 BEBIBE 於 15-07-07 發表
你係咪搞錯左? 定係回錯人?
1)我無選任何教會學校
2)我無話教會害人好害怕
唔好意思,並無冒犯之意,只是藉此表達,只要給機會自己接觸教會,教會願意給每個人5分,不存在扮信教,因為天主教的慕道需要1-2年長時間的學習,能夠堅持下來,也需要一種信念的。教會不會因為個別人選擇退出而抹殺願意真心加入的人。而且這種機會是給每個人而唔係只給某些人。

引用:Quote:penn_2010+發表於+15-7-5+18:35+馬會

原帖由 hkpapa852 於 15-07-06 發表
都話咗, 俾唔俾分, 係"學校自定", 好似呢間咁:

http://www.skhttlsk.edu.hk/news/1213news_02/index.htm
即係 ..... 聖公會嘅員工有分數加嗎?

引用:Quote:chymama2+發表於+15-7-4+17:30+其實

原帖由 SCKnight 於 15-07-04 發表
作為公教父母,我地有責任將宗教信仰傳俾仔女。况且自己覺得好先至信!

幫BB揀奶粉,你都會搵隻你覺得好嘅 ...
可以領小朋友去聽道,但何必急於領洗呢?

引用:Quote:原帖由+SCKnight+於+15-07-04+發表作

原帖由 chymama2 於 15-07-14 發表
可以領小朋友去聽道,但何必急於領洗呢?
其實不必爭論。作為公教父母我地一定係覺得幫bb領洗係俾最好嘅嘢佢。非公教父母實覺得咁係無俾子女自由選擇。但係其實子女領洗咗佢都有佢嘅選擇權。因佢地未初領聖體同堅振。到佢地大咗佢地唔肯完成埋入門聖事做父母都迫唔到。就算領埋堅振之後如果佢係都唔肯再返教會,佢一樣有佢嘅自由。當然我地公教父母一定有責任引令子女信主,因為我地有責任傳揚福音,不只對子女,理論上對其他人都要傳揚。

SCKnight    發表於 15-7-15 21:32

回覆:開心小花 的帖子

不重要的,種子巳種下,天主是會安排的。

係要張洗禮cert, 不過係小朋友果張唔係父母果張,但當你填表時都會問父母是否教徒。

回覆:有冇人為左5分,家長去受洗?

播種的,澆水的,都是人,但使之生長的是天主。我們教友對五分慕道者仍然包容,因為天主上智的安排並非我們能明白的。

‹ 上一主題|下一主題