用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
樓主: vandr
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?   [複製鏈接]

我以前是小學中文科教師,用粵語授課。我認為普教中及粵教中各有長短,先要看家長怎樣看中文這科目,如果你看重學中文有助孩子思考、了解及表達自己的情感,無疑用母語粵語學習是較優勝(對於一般父母在香港長大的家庭而言)。但是亦有家長單純以功利角度看,希望以普教中為孩子製造普通話語境,讓將來工作說得一口流利普通話。
但是我個人會盡量為小孩選擇實在粵教中(尤其在低年級)的小學,希望他們可以從小更自如地學習及享受文字之美。至於普通話,相信活在今天的香港社會,有學校普通話課加上鄰居甚至電視提供的真實語境,要說得流利絕對不是難事。

bbkingdombb  有助孩子思考、了解及表達自己的情感,無疑用母語粵語學習是較優勝  發表於 15-7-4 02:01

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

借位請教吓,有D學校初小普教中,高小則轉回粵教中,其實咁安排有乜好處?

2boba 發表於 15-7-3 16:47
借位請教吓,有D學校初小普教中,高小則轉回粵教中,其實咁安排有乜好處?

...
初小普教中為左吸引家長,高小廣教中為左考試成績

Naturedoo  原來同成績有關。。。  發表於 15-9-17 14:25
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:我以前是小學中文科教師,用粵語授課。我認

原帖由 歐文 於 15-07-03 發表
我以前是小學中文科教師,用粵語授課。我認為普教中及粵教中各有長短,先要看家長怎樣看中文這科目,如果你 ...
Agree.

回覆 daidaianna 的帖子

怎麽會沒有“閣下”這個詞語呢, 在很多內地公司廣告中都會用“閣下”作為敬語。
http://www.canda.cn/privacy

其實香港人都唔知道粵語的重要性....十數年後其實香港最好的工作都是政府工法律及醫務相關工作....全部都要粵語流利..... 如果大公司要英文流利的員工大拍法國人英國人願意收香港人八成的人工來香港工作.....如果大公司要普通話流利的人,大把在香港讀書的台灣人大陸人可以選擇....

Soundervolt 發表於 15-7-2 14:12
大多數係全中國,香港真係中國一部份,無論閣下喜歡與不喜歡,例如上海方言係上海話,但都要學普通語作國家 ...

我唔反對有普通話堂, 只反對普教中!

引用:香港老師啲普通話口語及書寫都係半桶水,點

原帖由 B.B.BaBa 於 15-07-02 發表
香港老師啲普通話口語及書寫都係半桶水,點用來教中文?引入國援啦!之後就唔需要在課程中白紙黑字寫明國民 ...
正正係引入大陸老師來港的原因/藉口!

歐文 發表於 15-7-3 16:38
我以前是小學中文科教師,用粵語授課。我認為普教中及粵教中各有長短,先要看家長怎樣看中文這科目,如果你 ...
一位長時間在大6工作的朋友曾對我說,他的子女沒上特別補pth,但說pth比他好,他的解釋和你差不多,hk有很好pth的語境

引用:Quote:2boba+發表於+15-7-3+16:47+借位請教

原帖由 MASAYA 於 15-07-03 發表
初小普教中為左吸引家長,高小廣教中為左考試成績
Exactly

引用:Quote:原帖由+B.B.BaBa+於+15-07-02+發表香

原帖由 edith208 於 15-07-04 發表
正正係引入大陸老師來港的原因/藉口!
True

普教中比邊班學生用, 大家明啦, 那些學生山長水遠出來讀書, 如果唔係普教中, 連中文堂佢地都聽唔明呀, 到時佢地既家長又投訴.

引用:好唔想普教中,有冇廣教中小學名單?

原帖由 vandr 於 15-07-02 發表
好唔想普教中,有冇廣教中小學名單?

普教中文,成效麻麻的原因好多,除了老師和香港語境外,其實課本及課程也很重要,我朋友個仔讀緊舊油天,他是國內來香港工作的專才,他幫仔默書用普通話讀默,他說中文書好難讀,不是普教的教材,我看了一下,同我女間學校廣東話教中文書一樣。另一個朋友仔在劉X齋國際學校,佢仔普通話幾好,有部份教材是國內用的書本。

cctung  用台灣書比較合適,起碼是繁體字。不過有國際學校是教簡體字的  發表於 15-7-4 12:18

引用:Quote:原帖由+vandr+於+15-07-02+發表好唔

原帖由 Lucifer3960 於 15-07-04 發表
普教中文,成效麻麻的原因好多,除了老師和香港語境外,其實課本及課程也很重要,我朋友個仔讀緊舊油天,他 ...
所以普教中學校多會用國內書為本,廣敎中的教材內容,用普通話教,冇可能 work 個噃!

回覆 歐文 的帖子

Agree

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-2+13:33+咁

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表
我無乜政治立場, 但過去既歷史經驗話我地知, 我地偉大既教育局每次"改革"教育制度, 結果只係將香港既學生推 ...
完全認同

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-2+14:12+大

原帖由 jizoe 於 15-07-04 發表
我唔反對有普通話堂, 只反對普教中!
agree
我都贊成有普通話堂,但支持廣教中

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

又倡母語教學,但用普通話教中文。:;pppp:

Soundervolt 發表於 15-7-2 14:27
如果將來閣下小朋友冇機會跟國內人接觸,咁普通話對閣下小朋友係學嚟都冇用

...
都唔係, 香港好多國內遊客, 問路時可以用普通話答, 一盡地主之宜。

MASAYA 發表於 15-7-3 12:51
睇咁耐好似普教中用家分享返都係普通話好好,暫時唔覺有人話中文程度好好 ...
我女女普教中, 普通話一般, 唔算好, 但中文程度算好, 不過sorry, 唔係因為普教中, 係因為唱粵曲。
‹ 上一主題|下一主題