用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
樓主: vandr
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?   [複製鏈接]

Jason1874 發表於 15-9-16 10:55
大陸23個省4個直轄市5個自治區,里面再細分市,洲,每個地方都有自己的方言,自小讀書從漢語拼音開始教普通 ...
早前清明節回國內掃墓和親戚閒聊, 他說在讀中學的兒子衹會聽不會說方言,
當地發展多了不少外省民工, 已經越來越少人會說方言,
相信再過兩代方言要在大學教授研究了

Jason1874 發表於 15-9-16 10:55
大陸23個省4個直轄市5個自治區,里面再細分市,洲,每個地方都有自己的方言,自小讀書從漢語拼音開始教普通 ...
我又唔知你有無留意, 妳多新一代既國內人, 除咗普通話以外, 對自己家鄉既方言, 其實都已經唔係好識了.

最近既廣洲同深圳, 都已經有好多人"本地新一代"(唔係由外省移居過去個D)唔識聽同講"廣東話"了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

這些不就現在香港人家長只在家講英文而不講粵語一樣?怪誰?怪外來工?

Jason1874 發表於 15-9-16 11:28
這些不就現在香港人家長只在家講英文而不講粵語一樣?怪誰?怪外來工?

...
這就是教育的力量,
你說以前農村去城市工作多年回鄉仍會方言,
是因為他是長大後才離鄉當然會說,
所以我們更應支持廣教以免失傳

D人成日話學好普通話搵工好D
係大陸人黎香港搵工好D咋
想係中國人既地方上位 重點係入黨 唔係學普通話
而我地香港人係入唔到黨既

仲有呀 廣東話係有自己既writing system 係香港既學校冇教咋
有朋友係大學讀Linguistics 有得學廣東話既Grammar phonetics之類既course
覺得好羨慕
因為我地一般人連自己既語言都冇得好好學
仲要俾人話方言

Hillkymama    發表於 15-9-23 18:26
chanyw777    發表於 15-9-23 12:30

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

好多好學校都實行普教中,為左小朋友入到,明明自己熱愛廣東話都會叫佢學好普通話

chanyw777  但廣教中的小學都好好 wor, 95 區, 宣基, 馮睛就是 全區最top ~~   發表於 15-9-27 11:06

引用:Quote:原帖由+daidaianna+於+15-07-02+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-07-02 發表
語文本身係冇政治任務,課程本身先至可以有政治任務,要睇下課程內容係乜,如果上英語堂教學生愛共產黨妳又 ...
Can't agree more

Thank you!

醒目開學勳章

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

支持廣教中.....

引用:Quote:原帖由+sorman+於+15-07-02+發表講緊

原帖由 Soundervolt 於 15-07-02 發表
如果將來閣下小朋友冇機會跟國內人接觸,咁普通話對閣下小朋友係學嚟都冇用

...
我個妹本來係完全唔識pth,一開口比人笑果D, 但返左份工要講,幾個月就pick up 到。即係呢我爸做廠更加一句都唔會講,因為D同事會聽廣東話,而佢又會聽普通話/同事D方言。大家用講得最好既語言表達。香港人學習能力高,唔使用甘多年學pth。真係幾個月就識。亦唔好睇得中國人咁弱智唔識廣東話。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-02+發

原帖由 小兔咕 於 16-06-17 發表
我個妹本來係完全唔識pth,一開口比人笑果D, 但返左份工要講,幾個月就pick up 到。即係呢我爸做廠更加一 ...

如果香港人對普通話咁易上手,咁更加唔需要抗拒啦。況且寫普通話跟我地學咗咁多年嘅中文係兩回事,希望您深入了解一下。咁啱我爸爸都係做廠,佢唔識英文但可以同外國人做生意溝通得到,原來佢只係用"a pen and a man"水準嘅英文加body language去溝通,如果係咁都得,大家唔需要學英文。其實溝通可以有好多方法,不過對方勉強明白是否足夠呢? 可以對一種語言純熟,只會喺溝通上更得心應手。我唔係反對廣教中,只係認為專科專教普通話便可以。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-02+發

原帖由 小兔咕 於 16-06-17 發表
我個妹本來係完全唔識pth,一開口比人笑果D, 但返左份工要講,幾個月就pick up 到。即係呢我爸做廠更加一 ...
好多香港人,都係講好普通既"普通話",  "普通人"都要聽得多先明

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

學多樣語言係好,但我始終都係支持母語教學

回覆:alienjai22 的帖子

我支持母語教學。我的母語是廣東話,家人只講廣東話。自細用國語(非普通話)學所有中文課本的科目。當時看文字及讀書時腦內的本能發音是國語,因為新學的字只學過國語發音,但思考時個腦仍是用廣東話,同學間亦只講廣東話。我唔鐘意讀中文課本的所有科目(中國語文,健教,社會,尺讀),覺得好難。

到上中學先第一次聽到老師上堂時講廣東話,當時感覺好怪,覺得好兒戲,但又好親切。突然發覺有啲明明識嘅中文字,原來自己唔識廣東話點讀,因為思考只會用母語廣東話,而某些文字只會係書面語上出現。適用一排後,開始覺得原來讀、想同寫合一種語言,原來係好自然同舒服的,學習亦係最有效率的。所以我係贊成用母語學語文。香港人用廣東話學中文,另學普通話;大陸人(包括新移民)用普通話學中文,另學廣東話。

‹ 上一主題|下一主題