用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
樓主: vandr
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?   [複製鏈接]

vandr 發表於 15-7-2 10:13
好唔想普教中,有冇廣教中小學名單?
其實我會咁睇, 普教中只係選校既其中一個要素, 仲有校風、工作量、老師校長團隊既教學熱誠、教學理念、同學朋輩、升中業績、地區等好多嘢考慮, 所以, 我並唔會sort list普教中為其中一個重要因素, 無理由間學校乜都好, 只係因為普教中而唔揀佢, 況且, 依家好多時係學校揀人, 家長選校好難講得太死。

little_yolky 發表於 15-7-6 15:10
我女女普教中, 普通話一般, 唔算好, 但中文程度算好, 不過sorry, 唔係因為普教中, 係因為唱粵曲。 ...
妳個女就唔好做例子啦,佢本身鍾意睇書,就算學校英教中,佢中文都好架啦
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-7-6 16:04
妳個女就唔好做例子啦,佢本身鍾意睇書,就算學校英教中,佢中文都好架啦 ...
我真心覺得香港既小朋友, 英文係第一外語, 普通話係第二外語。升小前一定英文好過普通話, 普教中真係有乜謂。

hkpapa852    發表於 15-7-6 16:14

little_yolky 發表於 15-7-6 16:05
我真心覺得香港既小朋友, 英文係第一外語, 普通話係第二外語。升小前一定英文好過普通話, 普教中真係有乜謂 ...
好似係第一次完全同意妳既講法

little_yolky    發表於 15-7-6 16:10
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

咁要睇小朋友有無語言天份,查實好多小朋友比你想象學得快,學得叻,我囡普教中,暫時中文無問題,又學多種語言,何樂而不為

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

我個人覺得香港既教科書唔適合用普通話教,語感唔同,讀起上黎好繞口。香港中文水平越來越低,我覺得係因為同大陸中文接唔到軌有少少關係。但呢個同普教又唔係咁大關係。現階段係一個洗牌時期,等全部學生掌握左普通話,習慣左個語法,將會進一步統一化。

回覆 sorman 的帖子

回覆:daidaianna 的帖子

從小訓練真的可以我👋寫我口
如果高小才開始已經好難

普教中在小學已佔大多數, 好大鑊, 其實我們反普教中的家長好應該向各小學反映我們極度討厭普教中, 最好能團結家校會的家長要求各校取消普教中!

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

我朋友太太本身來自四川,所以佢個囡非常好,入普教中無難度,但是我小朋友母語是廣東話,完全比下去。

chanyw777  所以普教中其實是令本土的港孩被大6蝗孩壓下的毒計 ~~    發表於 15-8-29 13:00

回覆:chanyw777 的帖子

普教中小學並非佔大多數,其實如果家長唔鍾意普教中應選並非全校實施普教中的學校

政治因素不說,
初小普教中,小朋友多數看拼音讀字,沒有拼音的書,閲讀能力大打折扣,廣教中,靠死記,冇得懶,因此,廣教中會比普教中認得更多的生字!

noelai    發表於 15-9-4 16:10
chanyw777    發表於 15-8-29 16:57

政治因素不說,
初小普教中,小朋友多數看拼音讀字,沒有拼音的書,閲讀能力大打折扣,廣教中,靠死記,冇得懶,因此,廣教中會比普教中認得更多的生字!

回覆:hkpapa852 的帖子

唉唔好講幫個仔揀學校,我自己本身對中國文學語文有興趣,睇到都覺得心噏。

好多人都搞錯以為呢啲先係華夏正宗,事實上好多古詩,曲詞都唔係有所謂既普通話創作。另外,學校又一直洗腦,以為口語入文就係唔好,但其實前人作詩已有唔少口語,好多字詞經驗千百年既修正,一直沿用至今,繁體字都係,全部都係好寶貴文化資產。

成日話中國文化博大精深,事實上自己第一個帶頭去破壞

Naturedoo  大陸文化其實根本唔係中華文化。  發表於 15-9-17 14:30
chanyw777    發表於 15-8-29 16:58

引用:唉唔好講幫個仔揀學校,我自己本身對中國文

原帖由 ahyu_0805 於 15-08-28 發表
唉唔好講幫個仔揀學校,我自己本身對中國文學語文有興趣,睇到都覺得心噏。

好多人都搞錯以為呢啲先係華夏 ...
非常同意!

回覆:bbkingdombb 的帖子

男拔,喇沙,官小,啟基,德雅

https://www.facebook.com/elcheungyanyan/posts/759172200862653

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單

幸好我小朋友學校可以選廣教中,其實由幼稚園升上小一最難適應的科目是中文,如小朋友聽不明白老師的講解,或只是一知半解,會另他們失去學習興趣。 當然普教中也有好處,可以做到我手寫我心,不過我還是覺得廣教中對小朋友有利!

秦國統一六國後強推三招,文字,錢幣,度量衡。最後還有一個大招,焚書坑儒。平民係弱者,無的撿點算?這就係香港的現狀,小朋友都走唔甩。

‹ 上一主題|下一主題