用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有咩方法令小朋友有興趣學普通話?
go

有咩方法令小朋友有興趣學普通話?

我小朋友今年九月上K2, 以廣東話為母語,英文強,但普通話差兼冇興趣,大家有冇方法介紹?

引用:我囡都係,不過係英文呢排開始俾多D+DVD佢睇

原帖由 小小B媽 於 15-07-02 發表
我囡都係,不過係英文
呢排開始俾多D DVD佢睇,見佢都專心睇既
同埋搵緊暑期既英語興趣班 ...
請問妳買甚麼dvd, 我都想買一套

引用:我小朋友今年九月上K2,+以廣東話為母語,英

原帖由 herman0114 於 15-07-02 發表
我小朋友今年九月上K2, 以廣東話為母語,英文強,但普通話差兼冇興趣,大家有冇方法介紹?

...
他沒有需要學習普通話的誘因,當然沒有興趣,迫也迫不來,讓他接觸多些普通話語境,考慮一下普通話活動。

Honestly, think cartoons actually work. Many kids begin to like the characters or the story then start to follow...slowly pick become interested in the ,language.

PTH好難有興趣