用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍華仁
樓主: fruitscalpiscc
go

九龍華仁 [複製鏈接]

引用:各位華仁既家長~請問你地會唔會keep住仔仔

九華講到咁差,咁港華有咩平價?

港華好D!

一講到九華,MK 學店打手就出來搖旗吶喊,佢地最怕九華搶哂D叻學生。所以只要有特異功能,band 4 都照收,難怪粗口中指滿場飛。

回覆:九龍華仁

其實呢啲傳統名校,已經不再賣成續,係賣傳統,校友背景,朋輩及自由多元,exposure...,要谷要成續,都係去返地區名校

hhmum 發表於 15-7-17 15:53
九華講到咁差,咁港華有咩平價?
就像上水喇沙跟九龙塘喇沙,没得比,不同档次。

引用:Quote:hhmum+發表於+15-7-17+15:53+九華講

原帖由 hngr 於 15-07-19 發表
就像上水喇沙跟九龙塘喇沙,没得比,不同档次。
唔係咁誇張啩!?

都唔知九華係咪踩到某DEK家長條尾?

如果你覺得港華ok, 九華絕不會令你失望。放心。

回覆:JustAParent 的帖子

那位hngr 人兄簡直係同九华有血诲深仇,我見親佢講九华都踩得好盡吓,唔知佢係九华家長,但若九華好似佢講得咁差,我個仔一定年年考等一啦。我個仔今年升中三,來自一間不錯的私小,升中時是band 1前排學生。但兩年了,要在學校名列前芧也不是易事。現在也只是中游份子。我只能說,九華較適合那些較有自律能力的孩子,他確實是一間不錯的學校。

本人亦有相同看法,逢有關九華嘅貼某的人就起哄,鬧到九華一錢不值。為咩野呢?有咩深仇大恨呢?在全港九新界咁多中學中,九華鍋鍋被人鬧,如果係槍手,應該有槍手鬧其他學校架,但很少,百思不得其解???莫非是九華佔左佢家族嘅地?但已經九十年喇!仲未解決?人在做,天在看啊!

回覆:er88 的帖子

九華各方面皆好,新/舊油天之所以受男生歡迎,其中一主要原因,皆因有機會入九華。今年舊油有十幾個叻仔入去,新油有成廿個。而且會考年代出過好多狀元,就算近年收生受直資學校威脅和影響,但仍堅持不轉直資,呢份社會承擔,令人尊敬。

回覆:Lucifer3960 的帖子

如果家長只以成績評論一所學校的好與不好,而決定是否讓孩子入讀........唉.....將會是家長,學生,社會的損失.......

上水喇沙同九龍喇沙,既係九華同港華比??
舊時,大概只是十多年前,包括在港華讀既學生都反覺得九華較好wo,而家變成甘??

Kinma 發表於 15-7-19 16:14

那位hngr 人兄簡直係同九华有血诲深仇,我見親佢講九华都踩得好盡吓,唔知佢係九华家長,但若九華好似佢講 ...

對於圍內家長黎講,果d「指控」真係得啖笑。。。  

BTW,期考個成績總結己出,快d上eclass望下啦!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

takeshita 發表於 15-7-18 17:35
一講到九華,MK 學店打手就出來搖旗吶喊,佢地最怕九華搶哂D叻學生。所以只要有特異功能,band 4 都照收, ...
DB都好多仇家啫~~DB边怕九华搶哂学生呢?LS先係佢对手吧~~

必必  同意.  發表於 15-7-27 00:39

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+15-07-15+發

引用:Quote:Kinma+發表於+15-7-19+16:14+那位hng

原帖由 奥脫福 於 15-07-20 發表
對於圍內家長黎講,果d「指控」真係得啖笑。。。  

BTW,期考個成績總結己出,快d上ecl ...
真係唔明點解一講九華,就會有d人出來批評,唔明唔明。

我和先生家族d小朋友,有人讀LS, 九華,BPS........., 九華在某程度上我本人覺得最好,最有心教好「學生」。

austism 發表於 15-7-25 09:53

真係唔明點解一講九華,就會有d人出來批評,唔明唔明。

我和先生家族d小朋友,有人讀LS, 九華,BPS....... ...

果d人可能唔知九華用左eclass,真係亂咁嗡當秘岌!  

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

‹ 上一主題|下一主題