用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下! ...
樓主: kathywong0807
go

有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下! [複製鏈接]

引用:Quote:anubisking+發表於+15-7-2+12:30+我

原帖由 hkpapa852 於 15-07-02 發表
就算4月先交表, 都唔會6月22先知結果, 一定係6月6日一齊知.

除非係之前教育局唔接受佢申請(諗唔到有咩原因 ...
以前聽Ian Tsang講座好似話3月已經在電腦做咗大抽獎,但結果要6月先公佈

當時我仲異想天開imagine自己點樣好似外國荷理活movie咁早兩個月半夜爆格入EDB睇結果

回覆:有冇叩唔到門,又抽到樂善堂的朋友,一齊傾下!

其他區二線津校,試叩下門!再等到八月尾才買書和校服

多謝各位意見,鼓勵。

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-02+發表

原帖由 siden 於 15-07-02 發表
以前聽Ian Tsang講座好似話3月已經在電腦做咗大抽獎,但結果要6月先公佈

當時我仲異想天開imagine自己點樣 ...
應該不會3月甘快抽?因我4月頭收到教育署打來確定問我點解冇大抽獎,因收不到我的表,我話讀私小唔抽啦,仲問返我讀邊間私小紀錄返。

引用:Quote:原帖由+owennam+於+15-07-02+發表米

原帖由 kathywong0807 於 15-07-02 發表
都係你明白叩門和等的無助,如果都叩唔到,都要讀住,遲啲小二再插班。

...
努力呀!媽咪,我上年仔仔升小,我都係抽到一間好细而二線学校,四出叩門,好彩第一天叩門就有直資私小打电話來叫我和仔仔去見校長就收左,所以唔好灰心,努力,Good luck

回覆:kathywong0807 的帖子

既來之,則安之。
希望你找到合適學校,就算今年冇,繼續努力,唔得就下一年再叩,總會有其他學校收的。

有沒有叩油麻地羅裕積?因為位較多,我估叩到機會都大。是油尖旺二線,校舍較大,較樂善堂易接受吧!我有朋友去年叩到羅裕積,後來八月尾另一間學校話收佢,佢放返羅裕積個位出來。真係八月好尾咖,我記得佢話得2日買書買校服就要開學,即八月尾甚至九月初都仲有機會,加油啊!

我今年都有去樂善堂的開放日(因住在附近), 學校比我感覺不是想像中咁差, 只是設施較舊, 校舍較細, 同學, 老師都OK, 同學有禮, 老師都好NICE, 我有份睇佢地話劇表演, 都唔錯, 可能同區太多勁學校, 所以看上去比較遜色

cherrywong123 發表於 15-7-3 10:31
我今年都有去樂善堂的開放日(因住在附近), 學校比我感覺不是想像中咁差, 只是設施較舊, 校舍較細, 同學, 老 ...

其實所謂寶校, 主要原因係不受區內家長歡迎, 不外乎以下原因:
1. 升中派位表現不佳
2. 收取較多非華裔學生
3. 收取較多需要特別支援既學生

除此以外, 其它各方面唔一定係差既. 而且只要(1)係做得好, 不少家長係唔會介意其它野 (有D要俾錢讀既直資都收唔少非華裔學生, 但因為升中派位好, 咁一樣大把人爭)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-7-3 10:35
其實所謂寶校, 主要原因係不受區內家長歡迎, 不外乎以下原因:
1. 升中派位表現不佳
2. 收取較多非華裔學生
係呀, 我哋區有間收好多南亞裔既中學, 都係band 1, 好多人想讀的, 不過我就唔想咁解。

只怪樂善堂位處於擁有兩間極受歡迎一線學校嘅41校網咩.....喺41網參加大抽獎,大家對期望嘅落差會比較大。

我仔仔小四插班讀樂小,之前讀真道,真道程度高D,但無樂小老師咁有heart,因學生少,變相資源多,可讓有心同學有機會參加不同類型活動和外出比賽,從而增進自信心。如果是其他學校,學生要好出衆才有機會被揀中。

學校一級一班二十餘人,有非華裔學生和新移民學生,競爭少。
今年升中派位有好似有五個入到band 1中學。
我仔仔讀得開心過以前,成績有進步,無咁大壓力下又派到第一志願,讀到同區英中。

smartto 發表於 15-7-8 00:01
我仔仔小四插班讀樂小,之前讀真道,真道程度高D,但無樂小老師咁有heart,因學生少,變相資源多,可讓有心 ...
恭喜!!

引用:Quote:kathywong0807+發表於+15-7-2+09:15+

原帖由 奥脫福 於 15-07-02 發表
其實我挖苦緊的只係同區某間好多人去叩的天主教學校,要全級頭十五名才是B1,
但依然有唔少人盲目崇拜, ...
何解你老是咬著呢間學校不放呢?每間學校都有好的一面,何必要不断唱衰?請顧下别人感受,積下口德。

回覆:kathywong0807 的帖子

樂觀d去睇,正因為競爭較少,出年更易考到好成績,到時更易轉校。

引用:我仔仔小四插班讀樂小,之前讀真道,真道程

原帖由 smartto 於 15-07-08 發表
我仔仔小四插班讀樂小,之前讀真道,真道程度高D,但無樂小老師咁有heart,因學生少,變相資源多,可讓有心 ...
恭喜晒!多謝你用家意見,方便講派邊間嗎?其實,我老公睇過樂啲小朋友都幾乖,老師都好有heart, 不過未知升上點玩法,怕唔出名學校會有影響,尤其課程太淺,見升小叩門,間間都考得深。
樂有支援小朋友專注力不足嗎?

kathywong0807 發表於 15-7-8 13:42
恭喜晒!多謝你用家意見,方便講派邊間嗎?其實,我老公睇過樂啲小朋友都幾乖,老師都好有heart, 不過未知升 ...

我仔仔派了旅港,其餘有體藝,丘佐榮,銀禧,培道,幾個真光,幾個何官.我仔仔都有專注力不足,因為小班,我們多跟學校溝通,安排他坐前面,減少其他人影響

引用:+本帖最後由+smartto+於+15-7-8+17:10+編輯

原帖由 smartto 於 15-07-08 發表
都算派得幾好喎!其實,除非心儀2間收,我已打算照讀樂,唔再叩其他。起碼知道樂的老師有愛心,而且,小班,老師可以更了解每個小朋友性格。

我仔仔小學讀過兩間截然不同的學校,之前果間程度高D,小學中學十二年課程,他們十一年教晒。初小已用普通話教中文,之後用英文教數學和科學。我仔仔由大和新校舍轉為又細又舊的;由程度深轉為程度跟教育局進度;由三十幾人一班轉為二十餘人一班。我們和小朋友都喜歡轉來樂小讀書,輕鬆好多,無咁大壓力。以前學嘅野是深,仔仔學習態度一般,變相有行為問題,常常被罸。在樂小,教嘅野淺咗,得到老師稱讚和認同,學習有自信心,進步不少。最後我覺得小學教學程度深好處是可易D銜接中學,像大多數名牌小學,質素有保證。但在我們來看,不死谷,讀得開心,輕鬆重要D。多了時間學其他課外活動,除了讀書外,可給空間,親子關係好左,仔仔有番學習信心,這才是最重要。

Soundervolt    發表於 15-7-9 08:19

引用:+本帖最後由+smartto+於+15-7-9+07:35+編輯

原帖由 smartto 於 15-07-09 發表

我仔仔小學讀過兩間截然不同的學校,之前果間程度高D,小學中 ...
睇過您對樂小嘅回覆唔單只好客觀對佢嘅仔細分析,更緊要嘅係字裏行間見到您為囝仔處處設想,唔會單純為名校而忽略囝仔真正需要,令我十分佩服!

‹ 上一主題|下一主題